My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Mount Gay

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Η αγάπη αυτής της στήλης για ότι αφορά στο whisky, είναι γνωστή στους φίλους αναγνώστες. Όμως, όπως έχω πει και στο παρελθόν, όποιος νομίζει οτι πίνω μόνο whisky, κάνει λάθος. Μπορεί να είμαι φανατικός του whisky, όμως από πολύ κοντά έρχεται και η προτίμησή μου σε cognac και ρούμι. Εξάλλου, όσο καλοκαιριάζει, τόσο έρχονται στο μυαλό σκέψεις για να πιούμε και κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα ρούμι, που είναι και πιο ταιριαστό με την εποχή. Σήμερα λοιπόν, επιλέγω να ασχοληθώ με ρούμι και μάλιστα με συγκεκριμένο αποστακτήριο. Οι φίλοι αναγνώστες αυτής της στήλης θα θυμούνται το πρώτο αφιέρωμα που είχα κάνει για αποστακτήριο ρούμι, στο οποίο είχα αναφερθεί στο Angostura, σήμερα επιλέγω να ασχοληθώ με ακόμη ένα ιστορικό αποστακτήριο. Τώρα λοιπόν θα μιλήσουμε για το

Mount Gay

Οι περισσότεροι καταναλωτές που προτιμούν το ρούμι, έχουν την εντύπωση οτι το καλό ρούμι παρασκευάζεται μόνο στην Κούβα και στην Τζαμάικα. Φυσικά και συμφωνούμε οτι σε αυτές τις χώρες φτιάχνεται εξαιρετικό ρούμι, όμως η αλήθεια είναι οτι απίθανο ρούμι παρασκευάζεται και σε ένα σωρό άλλες χώρες, όπως η Γουατεμάλα, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Βρετανική Γουιάνα, η Μαρτινίκα, η Γουαδελούπη, ο Παναμάς, τα νησιά Μπαρμπάντος. Στα νησιά Μπαρμπάντος λοιπόν, φτιάχνεται και το Mount Gay. Σε αυτό το σημείο θα πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Στο Mount Gay λοιπόν, η ιστορία ξεκινάει από το 1703, κάτι που το καθιστά το αρχαιότερο αποστακτήριο στον κόσμο, όχι μόνο για ρούμι, αλλά και για οποιοδήποτε απόσταγμα. Βεβαίως, ως προς αυτό, υπάρχει μπόλικο πεδίο για συζήτηση, διότι έχουμε και άλλους μνηστήρες. Για παράδειγμα, στο Bushmills της Βόρειας Ιρλανδίας θεωρούν ως έτος ίδρυσης το 1608, στο Frapin στη Γαλλία μιλούν για τη χρονιά 1410, ενώ και στα νησιά Μπαρμάντος, το επίσης πολύ ποιοτικό και ιστορικό St Nicholas Abbey, που αποτελεί το αντίπαλο δέος για το Mount Gay, μιλάει για έτος ίδρυσης το 1657. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, υπάρχουν διάφορες απόψεις για την άτυπη αυτή πρωτιά, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι εκεί το θέμα. Το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα. Και αφού αναφερόμαστε σε ποιότητα, επανέρχομαι στο Mount Gay. Σύμφωνα λοιπόν με τις αναφορές, το 1703 ξεκινάει η λειτουργία του αποστακτηρίου, όμως το πρόσωπο που άλλαξε τη ροή της ιστορίας για το Mount Gay είναι ο Sir John Gay Alleyne, ο οποίος ήταν επιστήθιος φίλος του John Sober, o οποίος με τη σειρά του, από το 1747 και μετά είναι ιδιοκτήτης ενός έτερου αποστακτηρίου της περιοχής, του Mount Gilboa. Μέσω του Sober λοιπόν, ο John Gay αναλαμβάνει την καθοδήγηση του αποστακτηρίου μέχρι το 1801, οπότε και απεβίωσε. Και ενώ μέχρι τότε, το όνομα με το οποίο ήταν γνωστό το αποστακτήριο στους ντόπιους, ήταν Kill Devil, από εκεί και μετά μετονομάζεται σε Mount Gay προς τιμήν του Sir John Gay.

Λίγα λόγια ακόμη

Όπως είπαμε, ο τόπος που βρίσκεται το Mount Gay, είναι τα νησιά Μπαρμπάντος. Για τον ταξιδιώτη, ή μάλλον καλύτερα για τον θαλασσοπόρο, που ταξιδεύει από την Ευρώπη προς την Καραϊβική και την Αμερική, τα νησιά Μπαρμπάντος είναι το πρώτο και ανατολικότερο από τα νησιά του συμπλέγματος που συναντάει. Πρόκειται για πρώην αγγλική αποικία και για τόπο με τεράστια παράδοση στο ρούμι, αφού κατά τη δεκαετία του 1770, εδώ λειτούργησαν πάνω από 140 αποστακτήρια, όπως διαβάζουμε σε σχετικές αναφορές. Μεγάλη παράδοση για το Mount Gay λοιπόν και αντίστοιχα μεγάλη εμπειρία και γνώση, μετά από 313 χρόνια ιστορία στην απόσταξη. Το νερό που χρησιμοποιείται, εκτός από το φυσικό του φιλτράρισμα, μέσω του κοραλλιογενούς εδάφους, υπόκειται σε φιλτράρισμα για ακόμη 3 φορές. Η ζάχαρη των Μπαρμπάντος είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, επομένως και οι μολάσσες που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί το ρούμι κινούνται στο ίδιο επίπεδο, ενώ οι τεχνικές παραμένουν παραδοσιακές και η παλαίωση γίνεται στα καλύτερα βαρέλια, που πριν από το ρούμι φιλοξενούσαν bourbon.

Πολλές οι ετικέτες που τρέχει σήμερα το αποστακτήριο, με κυριότερες τα Mount Gay Eclipse, Mount Gay Black Barel, Mount Gay XΟ και κορυφαίο όλων το απίθανο Mount Gay 1703, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως, ανεξαρτήτως τιμής.

Στην υγειά σας.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: