Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Aberfeldy

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αφιερωμάτων συνέχεια αυτή την εβδομάδα και πάλι για whisky θα μιλήσουμε. Δεν ξέρω πόσοι από τους φίλους αναγνώστες θυμούνται τη διαφήμιση του Dewars White Label, από τη δεκαετία του ενενήντα, εκεί που η απολύτως αισθησιακή και πληθωρική κυρία, μαζεύει τα μαξιλάρια από το πάτωμα και κατόπιν πιάνει στο χέρι της τη φιάλη με το whisky. Από αυτή τη διαφήμιση και μετά, θα λέγαμε οτι το συγκεκριμένο whisky έγινε γνωστό στην Ελλάδα και αυξήθηκαν με θεαματικό ρυθμό οι πωλήσεις του. Αυτό όμως που οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έμαθαν ποτέ, είναι το malt whisky που βρίσκεται μέσα στην καρδιά αυτού του blend. Μετά από τη νοερή βόλτα της περασμένης εβδομάδας στην κεντρική Σκωτία και στο Edradour, αυτή την εβδομάδα θα παραμείνουμε στην ίδια περιοχή, γιατί εκεί βρίσκεται και το

Aberfeldy

Κεντρική Σκωτία λοιπόν, για να είμαστε πιο ακριβείς, κεντρικά Highlands και πιο συγκεκριμένα, λίγο έξω από την κωμόπολη Aberfeldy, βρίσκεται το ομώνυμο αποστακτήριο. Σε αυτό το σημείο όμως έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Η οποία ξεκινάει έμμεσα θα λέγαμε, το 1846, όταν και ιδρύεται η εταιρία John Dewars and Sons Ltd και ακριβώς πενήντα χρόνια αργότερα ξεκινάει το χτίσιμο του αποστακτηρίου. Το Aberfeldy χτίστηκε από τον Tommy Dewars, σε γη η οποία ήταν ιδιοκτησία του Μαρκησίου του Breadalbane. Ο Tommy Dewars, εκτός από την συγκεκριμένη δραστηριότητα, ήταν υπεύθυνος και για τις πωλήσεις και διαφημίσεις της εταιρίας, ενώ το 1898 μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών οικοδόμησης, βάζει για πρώτη φορά σε λειτουργία τους αποστακτήρες στο Aberfeldy. Το αποστακτήριο λειτουργεί κανονικά, ώσπου το 1917 η κυβέρνηση αποφασίζει οτι οι σοδειές του κριθαριού πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της διατροφής του στρατού και των πολιτών και όχι για παρασκευή whisky. Μετά από αυτό, το Aberfeldy κλείνει για δυο χρόνια και ανοίγει ξανά το 1919, ενώ για τους ίδιους λόγους παραμένει επίσης κλειστό από το 1941 μέχρι το 1945.Το 1972 το αποστακτήριο μεγαλώνει και ανακαινίζει τις εγκαταστάσεις του, ενώ και εδώ δυστυχώς δεν παραλείπεται το ίδιο σφάλμα που έγινε και σε άλλα αποστακτήρια, η απομάκρυνση δηλαδή των παραδοσιακών floor maltings, την ίδια χρονιά στα πλαίσια της ανακαίνισης. Την ίδια χρονιά επίσης, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, σταματάει και χρήση κάρβουνου και ξεκινάει η χρήση ατμού, ενώ οι αποστακτήρες, αυξάνονται από 2 σε 4 - ατμοκίνητοι όπως είπαμε. Το 1998, το Aberfeldy, μαζί με τα ομόσταβλά του, Aultmore, Craigellachie και Royal Brackla, αλλάζει ιδιοκτήτη και από την United Distillers, παραδίδεται στην πολυεθνική Bacardi. Το 1999 λανσάρεται το Aberfeldy 12 ετών και τον Οκτώβριο του 2005 το Aberfeldy 21 ετών.

Λίγα λόγια ακόμη

Όπως είπαμε και πριν, το αποστακτήριο βρίσκεται στα κεντρικά Highlands και συγκεκριμένα στη νότια όχθη του ποταμού Tay. Όμως το απαραίτητο νερό για την διαδικασία της παραγωγής, δεν το προμηθεύεται από το ποτάμι, αλλά από το Pitilie Burn. Στην περιοχή υπήρχαν παλιότερα και πιθανόν και σήμερα, κοιτάσματα σιδήρου και χρυσού, η αναζήτηση όμως των μεταλλευμάτων απαγορεύεται πλέον, αφού η περιοχή είναι ιδιόκτητη και μάλιστα ο ιδιοκτήτης δεν είναι οποιοσδήποτε, αλλά η Βασίλισσα Ελισάβετ. Το ίδιο νερό χρησιμοποιούσε και το αποστακτήριο Pitilie, που ήταν χτισμένο στο ίδιο περίπου σημείο, αλλά έκλεισε το 1867, ενώ η περιοχή είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, από τις ομορφότερες στη Σκωτία και όπως φαίνεται η Μεγαλειοτάτη έχει εκτός από πολλά λεφτά και εκλεπτυσμένο γούστο. Επίσης στην ίδια περιοχή υπάρχει και μια αποικία του πολύ σπάνιου κόκκινου σκίουρου, γιαυτό και το σήμα του σκίουρου πάνω στα μπουκάλια του Aberfeldy, στις παλαιότερες εκδόσεις της Flora and Fauna και στις τωρινές.

Το αποστακτήριο έχει ετήσια παραγωγή περίπου 3.500.000 λίτρα, ενώ διαθέτει 4 άμβυκες και 8 δεξαμενές ζύμωσης. Επίσης διαθέτει ένα από τα αρτιότερα κέντρα επισκεπτών στη Σκωτία, ενώ για την παλαίωση των whisky, το Aberfeldy χρησιμοποιεί κυρίως βαρέλια bourbon, κάποιες εκδόσεις υπάρχουν και με παλαίωση σε sherry. Βασικότερο whisky του αποστακτηρίου, παραμένει το εξαιρετικό Aberfeldy 12 ετών, ενώ υπάρχουν και τα 16, 18, 21 ετών και επίσης να πούμε ότι τα πολύ ιδιαίτερα βαρέλια επιλέγονται για να μπουν μέσα στο σπουδαίο blend Dewars Signature. Δοκιμάστε τουλάχιστον το δωδεκάρι και οτι μπορείτε περισσότερο.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: