Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Makers Mark

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Σήμερα θα ταξιδέψουμε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, φεύγουμε λοιπόν από τη Σκωτία και το malt και πάμε στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα στο Kentucky, αφού θα μιλήσουμε για bourbon. Μέχρι στιγμής, έχουμε κάνει αφιερώματα σε τρία πολύ σπουδαία αποστακτήρια του Kentucky, δηλαδή το Buffalo Trace, το Wild Turkey και το Heaven Hill. Το αποστακτήριο που θα δούμε σήμερα, εκτός από το ότι βγάζει ποιοτικό bourbon, είναι κατά γενική ομολογία, το ομορφότερο αποστακτήριο της Αμερικής. Σήμερα μιλάμε για το

Makers Mark

Η οικογένεια Samuels, όπως και η οικογένεια Beam, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Kentucky. Κοιτώντας πίσω στην ιστορία, θα διαπιστώσουμε οτι ο συνταγματάρχης Jim Beam, ναι κάτι σας λέει το όνομα, ήταν νονός του Bill Samuel Junior. Και οι δυο οικογένειες ήταν οικογένειες ποτοποιών από τα μισά της δεκαετίας του 1780, ενώ ειδικότερα οι Samuels, που βρίσκονται πίσω απο το Makers Mark, ήταν ιδιοκτήτες μιας άλλης ιστορικής μάρκας, της TW Samuels, που ήταν από τις πρώτες κλασσικές μάρκες bourbon. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τό Makers Mark, είναι ο Bill Samuels Junior, στον οποίο αναφερθήκαμε πριν. Είναι ένας ποτοποιός, τον οποίο έχουν αποκαλέσει τρελό, αλλά και ιδιοφυΐα, βλέπετε αυτά τα δυο συνήθως πάνε μαζί. Η αλήθεια όμως είναι, οτι είναι αυτός που έβγαλε το αποστακτήριο από την αφάνεια και το έκανε ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα bourbon στον κόσμο.

Πίσω στην ιστορία, ο Rueben Samuels παντρεύεται την Zerelda James και οι γιοί τους Jesse και Frank γίνονται γνωστοί για την όχι και τόσο φιλειρηνική τους συμπεριφορά. Ο Bill Samuels ακόμη έχει κρεμασμένα στον τοίχο του γραφείου του τα πιστόλια των δυο αυτών παλικαράδων. Ο Bill Samuel ο πρεσβύτερος ήταν οραματιστής ενός καλύτερου bourbon από αυτό που έφτιαχναν οι πρόγονοί του. Το 1953 λοιπόν αγόρασε το ανενεργό αποστακτήριο Happy Hollow και άρχισε να φτιάχνει ένα νέο είδος bourbon, με το δικό του τρόπο, αφού πρώτα συμβουλεύτηκε για τεχνικές λεπτομέρειες έναν άλλο μύθο της βιομηχανίας, τον Pappy Van Winkle, για τον οποίο έχουμε μιλήσει στο άρθρο για το σπουδαίο Buffalo Trace.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, ήταν να αλλάξει η συνταγή και πλέον το Makers Mark να παράγει ένα τελείως διαφορετικό bourbon από αυτό που παρήγαγε μέχρι τότε. Δημιουργήθηκε ένα καινούριο μείγμα συστατικών που περιείχε χειμωνιάτικο σιτάρι, αντί για σίκαλη, ωρίμασε το whisky για περισσότερο καιρό και το πούλησε σε υψηλότερη τιμή. Ήταν ένα whisky που ήταν τομή για την εποχή του και δεν είχε καμία σχέση με το bourbon που υπήρχε στο προπολεμικό Kentucky. Στον Bill Samuel τον πρεσβύτερο δηλαδή, δεν άρεσε το επιθετικό bourbon που φτιαχνόταν εκείνη την εποχή και γιαυτό το άλλαξε. Παρεμπιπτόντως, ποτέ δεν κατάλαβα αυτό το κόλπο που κάνουν οι αμερικάνοι, δηλαδή Bill να λέγεται ο πατέρας, Bill να λέγεται και ο γιός, μου φαίνεται κάπως αστείο. Πάντως, ο Bill ο πρεσβύτερος ήταν αυτός που είχε το όραμα, αλλά ο νεότερος ήταν αυτός που διέδωσε το Makers Mark στον κόσμο, σε μια εποχή μάλιστα, που η βιομηχανία bourbon βρισκόταν στο ναδίρ της.

Υπάρχουν όμως ορισμένες λεπτομέρειες στην παραγωγή, που κάνουν το Makers Mark ένα bourbon ποιότητας. Καταρχάς, το μυστικό μείγμα συστατικών. Επίσης η ποικιλία μαγιάς, που δημιουργήθηκε από τον προ -προπάππου του Bill. Ακόμη, η διπλή απόσταξη, καθώς επίσης και ο ξυλάνθρακας που χρησιμοποιείται σαν μέσο διύλισης. Το ξύλο που ξεραίνεται με αέρα και η εναλλαγή των θέσεων των βαρελιών, μέσα στις αποθήκες, παίζουν κι αυτά το ρόλο τους, αλλά αυτό που τελικά λειτουργεί καταλυτικά, είναι κάτι άλλο, κάτι ξεχωριστό. Η ξεροκεφαλιά της οικογένειας Samuel και η τρέλα του Bill, είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Έχουμε πει οτι αγαπάμε αυτούς που ξεφεύγουν από την πεπατημένη και ναι μεν τους αρέσει το κέρδος, αλλά δεν τα ισοπεδώνουν όλα γιαυτό. Κι εδώ που τα λέμε κι εγώ αν έκανα αυτή τη δουλειά, σε αυτό το περιβάλλον, δεν θα ήθελα να το κουνήσω ρούπι από το αποστακτήριο, αφού είπαμε, οτι όχι μόνο βρίσκεται σε απίθανη τοποθεσία, αλλά πρόκειται και για το ομορφότερο αποστακτήριο της Αμερικής. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρω, οτι όλα τα μπουκάλια σφραγίζονται με κερί και αυτή η διαδικασία γίνεται στο χέρι.

Το αποστακτήριο βγάζει κάμποσες ετικέτες, αλλά αυτή που το έκανε πασίγνωστο είναι το κλασσικό Makers Mark, ένα ποτό για τους θιασώτες του καλού bourbon.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: