Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Sierra Milenario

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες μιλήσαμε για whisky, τη μια για bourbon με το Makers Mark, την άλλη για blended scotch με το Chivas. Όμως, όσο κι αν μας αρέσει το whisky, δεν είναι το μόνο που πίνουμε. Ποτέ δεν λέω όχι σε ένα καλό ποτό, έστω κι αν δεν είναι whisky. Γιαυτό λοιπόν το απόγευμα της Δευτέρας που μας πέρασε, μπήκα στο αυτοκίνητό μου και ανηφόρισα την Λεωφόρο Συγγρού. Μόλις έφτασα στο νούμερο 107 παρκάρισα. Σήμερα θα μιλήσω για tequila, όχι μια οποιοδήποτε, αλλά μια από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες μου.

Sierra Milenario

Από την προπερασμένη εβδομάδα, όπου και έλαβα την πρόσκληση για την παρουσίαση της καινούριας Sierra Milenario, περίμενα αυτή τη μέρα με ιδιαίτερη χαρά. Βλέπετε, η συγκεκριμένη tequila είναι η πρώτη που δοκίμασα στη ζωή μου, πολλά χρόνια πίσω, έτσι θα έλεγα οτι είναι από τις πλέον αγαπημένες μου, αλλά όχι μόνο για αυτό το λόγο, υπάρχει άλλος σοβαρότερος και βέβαια είναι η ποιότητά της. Ώρα λοιπόν να περιγράψω όλα όσα έλαβαν χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και πιο συγκεκριμένα, στο bar restaurant Hytra που φιλοξένησε τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την εταιρία Καρούλιας που εισάγει το brand στην Ελλάδα.

Καταρχάς, να πούμε οτι την παρουσίαση, τόσο του brand, όσο και των 5 tequilas που δοκιμάσαμε ανέλαβε ο Global Brand Ambassador της Sierra, ο εκκεντρικός Sven Sudeck. Είχα την εντύπωση οτι το όνομα Sven το συναντάει κανείς μόνο στη Σκανδιναβία, όμως όπως μάθαμε, ο κύριος Sudeck είναι Γερμανός και κατάγεται από το Αμβούργο.

Πάω παρακάτω στην παρουσίαση, η οποία έγινε με τέτοιο τρόπο, που εγώ τουλάχιστον δεν είχα ξαναδεί. Πιο συγκεκριμένα, ο Sven παρουσίασε με πολύ ξεχωριστό και παθιασμένο τρόπο 5 συνολικά tequilas τις οποίες και θα δούμε μια προς μια.

Καταρχάς, ξεκινήσαμε με το αναμενόμενο, δηλαδή την blanco, η οποία είναι φρέσκια και δεν έχει παλαίωση. Παρότι λοιπόν προτιμώ τις παλαιωμένες, θα έλεγα οτι η συγκεκριμένη είναι από τις καλύτερες της αγοράς, αφού είναι πολύ σαφής ως προς τα αρώματα και τις γεύσεις και καταλαβαίνεις 100 τοις εκατό οτι πίνεις γνήσια, καθαρή tequila. Θα έλεγα οτι υπήρχε κυριαρχία του φρούτου σε αρώματα και γεύσεις, με μια πολύ ελαφριά αίσθηση βανίλιας. Πολύ καλή.

Η επόμενη κατά σειρά tequila που δοκιμάσαμε, είναι η επίσης πολύ καλή Reposado, με παλαίωση σε πρώην βαρέλια bourbon για πάνω από 9 μήνες. Πολύ ισσοροπημένη, με ωραίο χρώμα και αρώματα βανίλιας και lime, ενώ στη γεύση κυριαρχούσε ο ανανάς και τα αποξηραμένα λευκά φρούτα. Πριν πάμε στην επόμενη της δοκιμής, να πούμε οτι η Sierra Milenario φτιάχνεται εκεί που φτιάχνονται όλες οι ποιοτικές tequila, δηλαδή στα Highlands του Jalisko, από την Distilleria Sierra Unidas και είναι αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, δεν ανήκει σε πολυεθνικές.

Πάμε στην επόμενη, που ήταν η Anejo, η οποία παλαιώνει επίσης σε βαρέλια ex bourbon, για παραπάνω από 18 μήνες. Από τις γευστικές σημειώσεις επάνω στο μπουκάλι, θα έλεγα οτι αναγνώρισα μόνο μια, αυτή των τροπικών φρούτων, ενώ σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, μπορώ να πω οτι περισσότερο του γούστου μου είναι η Reposado.

Πάμε τώρα στο βαρύ πυροβολικό. Εδώ δεν θα πω πολλά για την Extra Anejo, γιατί σε αυτήν έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Τρομερή tequila, απλώς θα προσθέσω οτι η παλαίωση έγινε για πάνω από 4 χρόνια σε γαλλικά βαρέλια Limousin Oak και θα επαναλάβω οτι πίνεται αυστηρά σκέτη, σαν ένα καλό malt. Επίσης να αναφέρω οτι η συγκεκριμένη, όπως και όλες οι υπόλοιπες είναι εμφιαλωμένες στον πολύ ενδιαφέροντα αλκοολικό βαθμό του 41.5 τοις εκατό.

Για το τέλος κάτι πρωτοποριακό. Η πρώτη καπνιστή tequila ονομάζεται Sierra Milenario Fumado. Πολύ ιδιαίτερη, με φρουτώδη και καπνιστή γεύση, μου θύμισε λίγο κάποια από τα ελαφριά malts από το Islay, χωρίς όμως το χρώμα, είναι κάτι που δεν μπορώ να συνηθίσω. Νομίζω οτι θα ταίριαζε με ένα καλό πούρο.

Η βραδιά έκλεισε με ένα πολύ ωραίο δείπνο, του οποίου προηγήθηκε η εξαιρετική παρουσίαση των πιάτων και των cocktails που τα συνόδευσαν, από τον πολύ καλό συνάδελφο και πραγματικό γνώστη του είδους, Ανδρέα Ματθίδη.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: