My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Value for Money Malts

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Την περασμένη εβδομάδα είδαμε whiskies που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αγοράσουμε, πάντως σίγουρα όχι εγώ. Αυτή την εβδομάδα αλλάζω τελείως γραμμή πλεύσης και ασχολούμαι με whiskies που είναι διαχειρίσιμα από οικονομική άποψη. Και πιο συγκεκριμένα, θα επιχειρήσω να δημιουργήσω ένα άτυπο Top 10, με κριτήριο τη σχέση ποιότητας τιμής, κάνοντας πριν ξεκινήσω και ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις.

Καταρχάς, αυτό που θα δείτε στην κορυφαία θέση, δεν σημαίνει οτι είναι και το καλύτερο από τα υπόλοιπα. Αντιστοίχως το τελευταίο δεν σημαίνει πως είναι και το υποδεέστερο όλων. Δεύτερον, οι τιμές προκύπτουν πάντοτε από τις τιμές χονδρεμπορίου, κάποτε μπορεί να είναι σωστές σε σχέση με αυτές του εξωτερικού, κάποτε όχι. Πάμε λοιπόν.

Νο 10
Dalmore 12 ετών Αν διαβάσατε το σχετικό με το Dalmore άρθρο, ή την περιγραφή του προϊόντος στο site, θα θυμάστε οτι μιλάμε για ένα all time classic whisky, το οποίο δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο αυτό. Με 49.90 λοιπόν, δικαίως καταλαμβάνει θέση.

Νο 9
Springbank 10 ετών Βλέποντας αυτό το όνομα στη θέση 9 του καταλόγου, είμαι σίγουρος οτι πολλοί φίλοι αναγνώστες που με ξέρουν και με καταλαβαίνουν, θα απορήσουν. Από τα δέκα συνολικά που θα αναφέρω, είναι κατά τη γνώμη μου το κορυφαίο, όπως επίσης κατά τη γνώμη μου, είναι γενικώς το κορυφαίο whisky με δεκαετή παλαίωση, στον κόσμο. Όμως, αυτομάτως δημιουργείται η απορία, γιατί είναι τόσο χαμηλά στον κατάλογο. Και εδώ έρχομαι να απαντήσω με τη δεύτερη από τις διευκρινίσεις που έκανα πιο πριν. Όταν η αγορά είναι ψηλά, είναι ψηλά και η πώληση. Το Springbank μπαίνει στον κατάλογο, επειδή η ποιότητά του είναι στα άκρα. Όμως τα 60 ευρώ, το αδυνατίζουν σαν value for money, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει, ούτε ότι είναι υπερβολικά, ούτε ότι δεν το αγοράζω. Διότι μόλις πιείς την πρώτη γουλιά, οι σκέψεις για το εξηντάρι που έδωσες, πάνε περίπατο.

Νο 8
Ardbeg 10 ετών Ισχύουν περίπου μια από τα ίδια με το προηγούμενο. Λατρεύουμε το Ardbeg και δίνουμε εύκολα τα 52.60. Όμως, σε κατάλογο που έχει να κάνει με value for money, δεν μπορεί παρά να σταματήσει στην όγδοη θέση.

Νο 7
Bowmore 12 ετών Το δωδεκάρι Bowmore λοιπόν, καταλαμβάνει μια θέση πιο ψηλά από το Ardbeg στον κατάλογο, όχι επειδή είναι καλύτερο, αλλά γιατί αυτά τα 7 ευρώ διαφορά στην τιμή που έχουν, για κάποιον που πίνει καθημερινά, δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Νο 6
GlenDronach 12 ετών Για το GlenDronach τα έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, θα τα πούμε ακόμη περισσότερες στο μέλλον. Τα 47.40 που πληρώνει κανείς για να το απολαύσει, είναι απολύτως δικαιολογημένα και μάλιστα θα μπορούσα άνετα να δώσω 50 για την ποιότητα που μου προσφέρει.

Νο5
Laphroaig 10 ετών Mε 45.10 ευρώ που κοστίζει το συγκεκριμένο, οι εραστές της τύρφης μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους θηρίο, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν ένα σωρό λεφτά, που θα έδιναν για κάποια άλλα peat monsters. Άρα, τα 45.10 μετά χαράς και δικαίως η πέμπτη θέση στον κατάλογο.

Νο 4
Sheep Dip Islay Πολύ ψηλά στον κατάλογο μια έκπληξη, με την υπογραφή όμως του μεγάλου Richard Paterson. Κοστίζει μόλις 47.30 και βέβαια, ισχύουν τα ίδια που είπα και για το πολυαγαπημένο GlenDronach. Μιλάμε για τρομερή ουισκάρα και θα έδινα πολύ ευχαρίστως το πενηντάρικο, πόσο μάλλον τα 47.30. Ακόμη μου έχουν μείνει καρφωμένα στον εγκέφαλο, γεύσεις και αρώματα από ένα μπουκάλι 200 ml που ήπια πέρυσι το χειμώνα.

Νο 3
Clynelish 14 ετών Εδώ έχουμε whisky με 14 χρόνια παλαίωση, πιο πολύ δηλαδή από όλα τα υπόλοιπα του καταλόγου, για το οποίο πρέπει να δαπανήσει κανείς λιγότερο από 45 ευρώ, συγκεκριμένα 44.90.Και εδώ μιλάμε για ουισκάρα και όπως λέει και ο μέγας γνώστης, πότης, καλός μου φίλος Μιχάλης, είναι χορταστικό. Δίνω πολύ άνετα πενηντάρικο και βάλε.

Νο 2
Balvenie 12 ετών Το δεύτερο κατά τη γνώμη μου ποιοτικότερο whisky του καταλόγου, καταλαμβάνει ομοίως και την δεύτερη θέση σαν value for money. Ποιότητα στα άκρα, χωρίς συμβιβασμούς, τα έχουμε πει πολλές φορές, χάνει την πρώτη θέση στα σημεία, σε μια άνιση όμως μάχη, όπως θα δείτε παρακάτω, όχι λόγω δεδομένης ποιότητας του επόμενου, αλλά λόγω τιμής. Εννοείται οτι κι εδώ το πενηντάρικο το δίνουμε τρέχοντας, για να πιούμε ένα whisky από τα χέρια του ταχυδακτυλουργού David Stewart, άρα τα 46.80 πετώντας.

Και με την επόμενη πτήση πάμε στο

Νο 1
Highland Park 12 ετών Και πως θα μπορούσε το Balvenie να κερδίσει, όταν έχει να αντιμετωπίσει τα μόλις 36.10 που δίνει κάποιος και πίνει κάτι από ένα τεράστιο αποστακτήριο σαν το Highland Park. Και εδώ ποιότητα στα άκρα και εδώ whisky στο χέρι και εδώ παραδοσιακός τρόπος παραγωγής, που ξεκινάει στα floor maltings, όμως εδώ πληρώνουμε 36.10, όταν με την καρδιά μας θα δίναμε κι εδώ 50 ευρώ. Τα συγχαρητήριά μου, τόσο στην εταιρία που το εισάγει στην Ελλάδα, όσο και στο επιτελείο του HOW, για την τιμή με την οποία βγαίνει στο ράφι.

Υστερόγραφο
Άκου λέει 36 για Highland Park, αλλά 100 για Yamazaki, το οποίο φυσικά και είναι ουισκάρα, αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω λεφτά για πέταμα.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: