Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Kilchoman

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Και αυτή την εβδομάδα παραμένω στο Islay. Μετά τα δυο προηγούμενα άρθρα για Port Ellen και Bruichladdich, θα μιλήσω για ακόμη ένα σπουδαίο, αν και πολύ καινούριο, αποστακτήριο. Αν δούμε λοιπόν το θέμα γεωγραφικά, θα πρέπει να πούμε ότι το Bruichladdich ήταν το δυτικότερο αποστακτήριο της Σκωτίας, όπως μαρτυρούσε και η πυξίδα με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, στα παλαιότερα μπουκάλια. Από τις 14 Δεκεμβρίου του 2005 όμως, αυτό άλλαξε, μιας και πλέον το δυτικότερο αποστακτήριο της Σκωτίας είναι το

Kilchoman

Συνήθως οι ιδέες που κατεβάζω για το τι θα γράψω, έρχονται μέσω κάποιας αφορμής. Προχθές λοιπόν συνειδητοποίησα, ότι αυτή την εβδομάδα στο Kilchoman έχουν γενέθλια, αφού συμπληρώνονται 11 χρόνια από τότε που κύλησε το πρώτο απόσταγμα. Τώρα είναι ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα.

Η παλαιότητα και μόνο ενός αποστακτηρίου, εξ ορισμού, δεν καθορίζει και την ποιότητά του. Μπορεί να υπάρχει κάποιο καινούριο αποστακτήριο, με πολύ υψηλής ποιότητας αποστάγματα, για τέτοιο αποστακτήριο θα μιλήσουμε σήμερα. Πραγματικά, πρόκειται για το πρώτο αποστακτήριο που χτίστηκε στο νησί, μετά από 124 χρόνια και το πρώτο απόσταγμα έτρεξε από τους άμβυκες τον Δεκέμβρη του 2005, όπως προείπα. Δημιουργός του αποστακτηρίου είναι ο Anthony Wills, ο οποίος πριν γίνει ιδιοκτήτης αποστακτηρίου, ήταν ιδιοκτήτης ανεξάρτητης εταιρίας εμφιάλωσης, ήταν δηλαδή απολύτως σχετικός με το αντικείμενο. Αυτό που ονειρευόταν ήταν να δημιουργήσει ένα μικρό αποστακτήριο, όπως συνηθιζόταν πριν 200 και πλέον χρόνια, που να είναι ταυτοχρόνως αποστακτήριο και φάρμα και να κάνει όλη τη διαδικασία επί τόπου.

Σαν τοποθεσία ίδρυσης, επιλέχθηκε το νησί για δυο λόγους. Πρώτον, λόγω της πολύ μεγάλης παράδοσης στην απόσταξη, που υπάρχει εδώ και δεύτερον λόγω του ότι η οικογένεια της συζύγου του διατηρούσε φάρμα στον τόπο, για πάνω από 60 χρόνια. Μετά το χτίσιμο του αποστακτηρίου και την πρώτη παραγωγή, το 2009 εμφιαλώνεται το πρώτο whisky. Από το 2011 και μετά, γίνεται επί τόπου ακόμη και η εμφιάλωση, που μέχρι τότε δεν γινόταν, κάτι που καθιστά το αποστακτήριο, ένα από τα δυο σε ολόκληρη τη χώρα που κάνει τα πάντα επί τόπου, το δεύτερο είναι το τεράστιο Springbank.

Λίγα ακόμη λόγια

Το Kilchoman έχει το δικό του κριθάρι, από τη φάρμα του Rockside, όπου και βρίσκεται το αποστακτήριο, ενώ αυτό το κριθάρι θεωρείται το καλύτερο σε όλο το νησί. Σε αντίθεση με αρκετά, όχι όλα, από τα υπόλοιπα αποστακτήρια του νησιού, που χρησιμοποιούν τις μονάδες βυνοποίησης του Port Ellen, το Kilchoman βασίζει την παραγωγή του, κατά ένα μεγάλο μέρος της, σε βυνοποίηση στα παραδοσιακά floor maltings, αφού όπως είπαμε ο Anthony Wills ήθελε το αποστακτήριο όπως 200 χρόνια πριν. Η δυναμικότητα παραγωγής είναι περίπου 90 χιλιάδες λίτρα το χρόνο, κάτι που το καθιστά ένα πραγματικά boutique αποστακτήριο. Η διαδικασία παραγωγής ξεπερνάει σε χρόνο τις 100 ώρες και βέβαια είναι από τις μεγαλύτερες χρονικά στη βιομηχανία. Επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι και η παλαίωση, η οποία γίνεται κυρίως σε πρώην βαρέλια bourbon, κατά κύριο λόγο από το σπουδαίο Buffalo Trace, όμως δεν λείπουν και άλλοι τύποι βαρελιών, όπως για παράδειγμα, sherry, port, madeira. Λειτουργεί κέντρο επισκεπτών, από τα αρτιότερα της Σκωτίας - μάλλον αναμενόμενο, αφού είναι καινούριο - καθώς επίσης και καφέ με πολύ ωραία θέα. Λησμόνησα να αναφέρω ότι η λέξη Kilchoman προέρχεται από τις γαέλικες λέξεις Cill Comhghain, δηλαδή η εκκλησία του St Comgan.

Ως προς τις ετικέτες, τρομερή ποικιλία, με κυριότερες τις Sanaig, Loch Gorm, Machir Bay, με το τελευταίο, εκτός του ότι είναι εξαιρετικό, έχει επίσης σαρώσει και όλα τα βραβεία, σε όποιον διαγωνισμό συμμετείχε.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο αποστακτήριο, που αν και νέο, κρατάει τις παραδόσεις και κάθε λάτρης του καλού whisky πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει,όσο το δυνατόν περισσότερες ετικέτες μπορεί.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: