Από τον Κ. Κοντογιώργη


Στις 20 Δεκεμβρίου του 2016, έλαβε χώρα στο καινούριο κτήριο του House of Wine, μια εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στο whisky. Επρόκειτο για μια παρουσίαση πέντε ιστορικών αποστακτηρίων, όλα από την περιοχή του Speyside, η οποία συνοδεύτηκε φυσικά και από την αντίστοιχη γευστική δοκιμή κάποιων whiskies που προέρχονταν από τα αποστακτήρια αυτά.

Την συγκεκριμένη εκδήλωση, προλόγισε και παρουσίασε ο υπογράφων ετούτο το κείμενο και οι εντυπώσεις τις οποίες άφησαν τα whiskies, ήταν κατά γενική ομολογία εξαιρετικές, αφού ήταν όλα τους ένα κι ένα και ήταν θέμα προσωπικού γούστου η επιλογή. Τα αποστακτήρια που εκπροσωπήθηκαν με whisky τους στην εκδήλωση, ήταν τα Glenrothes, Cragganmore, Aberlour, Balvenie και Craigellachie. Για τα τρια πρώτα έχω μιλήσει σε παλαιότερα άρθρα, για το τέταρτο δεν ήρθε ακόμη η ώρα, οπότε σήμερα θα μιλήσω για το

Craigellachie

Θα ξεκινήσω με το όνομα γλωσσοδέτη, το οποίο έγινε αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ ορισμένων εκ των παρευρισκόμενων και εμού. Οι μισοί θεωρούσαν ότι η σωστή προφορά του ονόματος είναι Κρειγκέλαχι, οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, Κρειγκέλακι. Πάμε όμως να δούμε τι λένε οι απολύτως αρμόδιοι στη Σκωτία. Ο μοναδικός από τους γνωστούς συγγραφείς whisky, ο οποίος θεωρεί σωστή την πρώτη εκδοχή, είναι ο David Wishart, στο βιβλίο του Whisky Classified. Αντίθετα, η Helen Arthur, στο The Single Malt Whisky Companion, ο Ian Buxton στο 101 whiskies to try before you die και ο κορυφαίος όλων, ο μακαρίτης Michael Jackson, στο Malt Whisky Companion, συμφωνούν με τη δική μου εκδοχή. Διαλέγετε και παίρνετε λοιπόν, κανένα πρόβλημα. Πάμε τώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Το αποστακτήριο κτίστηκε το 1891 από τον Alexander Edward και το 1896 κτίζονται επιπλέον εγκαταστάσεις. Το 1916 αγοράζεται από τον Sir Peter Mackie, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του γνωστού blend, White Horse. Το 1927 αλλάζει πάλι η ιδιοκτησία και τα ηνία αναλαμβάνει η Distillers Company Ltd. Το 1964 λαμβάνει χώρα μεγάλη επέκταση του αποστακτηρίου, η οποία τελειώνει το 1965 και οι αποστακτήρες αυξάνονται από 2 σε 4. Το 1999 αλλάζει πάλι χέρια και πωλείται στην γνωστή πολυεθνική εταιρία Bacardi και τέλος το 2014 γίνεται μέλος της ομάδας Last Great Malts of Scotland, της ίδιας εταιρίας.

Λίγα ακόμη λόγια

Το Craigellachie βρίσκεται στην καρδιά του Speyside, στο ομώνυμο χωριό, εκεί που συναντώνται τα ποτάμια Fiddich και Spey και ανάμεσα στα χωριά Aberlour, Dufftown και Rothes. Στο χωριό υπάρχει και η εμβληματική σιδερένια γέφυρα του 1815, την οποία σχεδίασε και έφτιαξε ο Σκωτσέζος μηχανικός Thomas Telford, ενώ υπάρχει ακόμη και το Craigellachie Hotel, του οποίου το Quaich Bar φιλοξενεί περίπου 900 ετικέτες από ότι whisky μπορεί να φανταστεί κανείς, κάτι που το καθιστά το κορυφαίο whisky bar στον κόσμο. Το αποστακτήριο το 1965 και μετά έχει μια μοντέρνα μορφή, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, αλλά παραμένει η βικτοριανή τσιμινιέρα σε στυλ παγόδας, που έφτιαξε τότε ο Charles Doig, όπως και τις περισσότερες στη Σκωτία.

Το έμβλημα του αποστακτηρίου είναι ο σολομός, αφού αυτό το είδος αφθονεί στον ποταμό Spey, ενώ το απαραίτητο νερό για την παρασκευή του ποτού, προέρχεται από τις πηγές στους λόφους Conval. Η βύνη που χρησιμοποιείται είναι πολύ ελαφρά τυρφώδης, ενώ υπάρχουν 8 ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης και 4 άμβυκες. Το Craigellachie, το οποίο ήταν παλαιότερα βάση για το White Horse, πλέον χρησιμοποιείται σαν βασικό συστατικό στο γνωστό blend Dewars. Στο αποστακτήριο δεν λειτουργεί κέντρο επισκεπτών, οι οποίοι όμως είναι ευπρόσδεκτοι, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Όσο για τις ετικέτες, είναι πλέον αρκετές, με σημαία, θα λέγαμε, το εξαιρετικό Craigellachie 13 ετών, το οποίο και δοκιμάσαμε στις 20 Δεκεμβρίου. Ακόμη, 19, 23, 31 ετών, όλα τους με παλαίωση σε βαρέλια ex bourbon, οι ακριβότερες εκδόσεις και με κάποια εμπλοκή βαρελιών sherry.

Δοκιμάστε όσο περισσότερα μπορείτε και

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.