Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Royal Brackla

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα συνεχίζω τα αφιερώματα. Θα μιλήσω ξανά για whisky και θα αναφερθώ σε ένα από τα 15 παλαιότερα αποστακτήρια της Σκωτίας. Το 2014 κυκλοφόρησε η σειρά Last Great Malts of Scotland, η οποία περιέχει τα Glen Deveron, Aultmore, Craigellachie, Aberfeldy και Royal Brackla. Για το τρίτο και το τέταρτο έχουμε μιλήσει σε παλαιότερα άρθρα. Σήμερα θα μιλήσουμε για το

Royal Brackla

Πρόκειται για ένα malt ποιότητας, το οποίο όμως είναι σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, τόσο στη Σκωτία, αλλά πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον.Βασικός λόγος για το ότι δεν είναι αναγνωρίσιμο, είναι κυρίως η πολιτική της ιδιοκτήτριας εταιρίας, η οποία, τουλάχιστον μέχρι πριν από δυο χρόνια, είχε ρίξει όλο το βάρος της διαφήμισης στο ομολογουμένως εξαίσιο Aberfeldy. Σε αυτό το σημείο έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Το αποστακτήριο ιδρύθηκε το 1812 από τον Captain William Fraser. Το 1835 γίνεται το πρώτο από τα τρία που παίρνει το Royal Warrant από τον βασιλιά William τον τέταρτο. Για την ιστορία, τα άλλα δυο που διαθέτουν την ίδια ιδιότητα, είναι τα Lochnagar και Glenury, το οποίο δυστυχώς δεν υφίσταται πλέον σαν ενεργό αποστακτήριο. Το 1852 περνάει στα χέρια του Robert Fraser και συνεχίζει μέχρι το 1898 κάτω από την ιδιοκτησία της εταιρίας Robert Fraser and Company. Το 1898 αλλάζει χέρια και περνάει στους James Leict και John Mitchel, ενώ το 1919 γίνεται το ίδιο και αυτή τη φορά πηγαίνει στην εταιρία John Bisset and Company. Το 43 έχουμε και πάλι αλλαγή φρουράς, με την Scotish Malt Distillers στο τιμόνι αυτή τη φορά, η οποία στις μέρες μας είναι γνωστή σαν Diageo. Τέλος, το 1998, η πολυεθνική Bacardi γίνεται ιδιοκτήτρια του αποστακτηρίου. Στο μεταξύ, το 1965 ξεκινάει ανακαίνιση, η οποία ολοκληρώνεται το 1966, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την απομάκρυνση των πατωμάτων βυνοποίησης, φυσικά για λόγο που μόνο οι φωστήρες που το έκαναν αντιλαμβάνονται. Το 1997 έχουμε εκ νέου ανακαίνιση και οι άμβυκες γίνονται 4 από 2 που ήταν πριν.

Λίγα ακόμη λόγια

Το Royal Brackla βρίσκεται στην περιοχή του Speyside. Συγκεκριμένα, είναι πολύ κοντά στο κάστρο Cawdor, το οποίο είναι και το σπίτι του Μάκβεθ, σύμφωνα με το πασίγνωστο έργο του Σαίξπηρ. Το αποστακτήριο έχει μια δυναμική 3 περίπου εκατομμυρίων λιτρών το χρόνο, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει στο γνωστό blend Dewars White Label, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιείται για τα single malts του αποστακτηρίου. Το απαραίτητο νερό για την παρασκευή του ποτού, προέρχεται από τις πηγές Cursak, που επίσης βρίσκονται κοντά στο κάστρο Cawdor. Οι αποστακτήρες όπως είπαμε και πριν είναι τέσσερεις, 2 wash stills και 2 spirit stills, ενώ λειτουργούν 6 ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης από Oregon pine. Η παλαίωση γίνεται σε βαρέλια ex bourbon από το Kentucky. Όσο για τις ετικέτες, παλαιότερα δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα, τώρα βρίσκουμε αρκετές, με κυριότερη το Royal Brackla 12 ετών, ενώ υπάρχουν ακόμη και τα 16 και 21 ετών.

Δοκιμάστε όσα περισσότερα μπορείτε και

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: