My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Τα νέα αποστακτήρια της Σκωτίας

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Καταρχάς, να ξεκινήσω με τις ευχές.

Μεγάλη γιορτή η σημερινή (25η Μαρτίου) και εκτός από τα Χρόνια Πολλά που εύχομαι σε όλους τους Έλληνες, θα ήθελα να εκφράσω και μια επιθυμία. Ελπίζω λοιπόν ότι όλοι εμείς που έχουμε παιδιά, να φροντίσουμε να τους μεταδώσουμε αυτά που πρέπει, ώστε να μην πέθαναν χωρίς λόγο, όσοι πέθαναν εκείνα τα δύσκολα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Αλλιώς, πολύ φοβάμαι ότι σε εκατό, διακόσια χρόνια, κανείς δεν θα μιλάει ελληνικά σε αυτό τον τόπο. Πάμε τώρα παρακάτω.

Έχουμε πει επανειλημμένα, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για whisky, κυρίως στην αγορά της Ασίας και τα αποστακτήρια δουλεύουν νυχθημερόν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες. Σαν φυσικό επόμενο αυτής της κατάστασης, έρχεται το γεγονός, ότι μέσα στο 2017 ανοίγουν ένα σωρό καινούρια αποστακτήρια στη Σκωτία. Νομίζω θα ήταν καλή ιδέα, να ρίξουμε μια ματιά και να τα δούμε ένα ένα ξεχωριστά. Ξεκινάω με το

Dornoch Distillery

Οι αδελφοί Phil και Simon Thompson μετατρέπουν ένα παλιό πυροσβεστικό σταθμό 135 ετών, σε αποστακτήριο. Στηριζόμενοι στις σαφώς μεγάλες οικονομικές τους δυνατότητες, αφού είναι, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων τους και ιδιοκτήτες του Dornoch Castle Hotel, επενδύουν σε αυτό το μίνι αποστακτήριο, όμως το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό. Στα πλάνα τους βρίσκεται παραγωγή που θα βασίζεται σε παραδοσιακές μεθόδους, όπως βυνοποίηση σε πατώματα, μεγάλης διάρκειας ζύμωση και απευθείας καύση με κάρβουνο, η οποία είχε σταματήσει από το 2005 στη Σκωτία, όταν την κατάργησε και το τελευταίο που την χρησιμοποιούσε στη Σκωτία, το σπουδαίο GlenDronach. Πάντως εμένα όλα αυτά μου ακούγονται πολύ ωραία και περιμένω να δω τα αποτελέσματα.

Συνεχίζω με το

Isle of Raasay Distillery

Το νησί Raasay ανήκει στο σύμπλεγμα των Εβρίδων Νήσων και είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοί του θα αντικρίσουν καπνό από καμινάδα αποστακτηρίου. Ιδιοκτήτρια εταιρία είναι η RB Distillers και το αποστακτήριο θα είναι έτοιμο για λειτουργία, κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι. Θα υπάρχει υπερσύγχρονο κέντρο επισκεπτών, καθώς και διαμονή για τα μέλη του Na Tusairean Club.

Πάμε στο επόμενο, το οποίο θα είναι το

Toulvaddie Distillery

Ακόμη ένα micro αποστακτήριο στα βόρεια της Σκωτίας και συγκεκριμένα κοντά στο Tain, την έδρα δηλαδή του Glenmorangie. Το αποστακτήριο θα λειτουργήσει μάλλον το Μάιο και πρόκειται να βγάζει δυο τύπους whisky, έναν πιο ελαφρύ και χωρίς την παρουσία τύρφης και ακόμη έναν με τυρφώδη χαρακτήρα. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι ιδιοκτήτρια και ιδρυτής του αποστακτηρίου είναι η Heather Nelson και για πρώτη φορά στην ιστορία του whisky στη Σκωτία, θα είναι γυναίκα σε αυτή την θέση.

Πάμε παρακάτω στο

Clydeside

Η Γκλασκώβη το 2014 απέκτησε μετά από 112 χρόνια το πρώτο αποστακτήριο malt whisky, με το όνομα Glasgow. Ωστόσο, η ιδιοκτήτρια εταιρία Morrison Glasgow Distillers ανακοίνωσε τη δημιουργία και ενός δεύτερου αποστακτηρίου το φθινόπωρο του 2017 και το όνομα αυτού θα είναι Clydeside. Η επένδυση αναμένεται να κοστίσει περίπου 10 εκατομμύρια λίρες και το whisky που θα παράγεται θα είναι τυπικό των Lowlands, δηλαδή ελαφρύ και φρουτώδες, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν θα ακολουθείται η τυπική τριπλή απόσταξη των Lowlands.

Συνεχίζω με το

Lindores Abbey Distillery

Το αποστακτήριο θα βρίσκεται στην περιοχή του Fife και πρόκειται να λειτουργήσει χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό σύγχρονων και παραδοσιακών τεχνικών. Η λειτουργία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2017 και αφού για τα επόμενα τρια χρόνια δεν θα υπάρχει whisky, από το αποστακτήριο θα κυκλοφορήσει ένα aqua vitae χωρίς παλαίωση.

Αυτά είναι μερικά από τα αποστακτήρια που θα λειτουργήσουν το 2017. Αν προσθέσουμε και αυτά που ξεκίνησαν και τα δυο τελευταία χρόνια, όπως το InchDairnie, το Strathearn, το Annandale, το Kingsburns, το Torabhaig και άλλα, καθώς και αυτά που θα αρχίσουν το 2018, όπως το Ardnahoe, καταλαβαίνουμε τη δυναμική που δημιουργείται.

Στο μεταξύ, καθώς τελειώνω και τη σημερινή μας επικοινωνία, ρίχνω και κλεφτές ματιές στην τηλεόραση και βλέπω κάποιον Βαγγέλη κάτι, ο οποίος έχει αρπάξει ένα μικρόφωνο και υποτίθεται πως τραγουδάει. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει, ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να υπερασπιστούν την πατρίδα κάτι σαν κι αυτόν, γιατί μου φαίνεται ότι τότε οι γείτονές μας θα φτάσουν μέχρι τη Ζάκυνθο και κάτι τέτοιοι τύποι θα κάνουν facebook. Και μη χειρότερα, χρονιάρα μέρα που είναι.

Τώρα τελευταία δεν ξέρω τι έχω πάθει. Μου την έχει δώσει με τα bourbon. Για πολλοστή φορά φέτος, θα πιω το απίθανο Wild Turkey 8 ετών .

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: