| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Strathisla

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Ας πούμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια τυρόπιτα. Έχουμε καλής ποιότητας τυρί, αντίστοιχο φύλο, καλό λάδι και βούτυρο και δεν ξέρω κι εγω τι άλλο βάζουμε μέσα. Όμως το γάλα που πρέπει να βάλουμε μέσα είναι χάλια. Τότε και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι χάλια. Άρα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι ποιοτικά, όταν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι καλό. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το whisky. Νομίζω πως όλοι οι σοβαροί πότες έχουν δοκιμάσει τα εξαίσια Chivas 12 ετών, Chivas 18 ετών, Royal Salute 21ετών. Πόσοι όμως γνωρίζουν γιατί το Chivas είναι τόσο καλό whisky? Ο λόγος είναι απλός. Πώς να μην είναι καλό, όταν το βασικό του συστατικό είναι τόσο υψηλής ποιότητας?

Strathisla

Το σπουδαίο Strathisla λοιπόν, είναι ο λόγος που είναι τόσο καλό το Chivas. Πρόκειται για ένα αποστακτήριο με τεράστιο παρελθόν και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για όλα τα σπουδαία blends της εταιρίας Chivas Brothers, από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο ακριβά. Σε αυτό το σημείο όμως, έφτασε η ώρα για να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα.

Καταρχάς, να πούμε ότι το Strathisla είναι το αρχαιότερο αποστακτήριο στα Highlands και ακόμη το τρίτο αρχαιότερο σε ολόκληρη τη Σκωτία, αφού μόνο το Glenturet και το Bowmore ιδρύθηκαν πιο πριν. Το 1786 λοιπόν, ο George Taylor και ο Alexander Milne ιδρύουν το αποστακτήριο, το οποίο όμως τότε, έχει το όνομα Milton ή Miltown, από το κοντινό Milton Castle. Οι δυο προαναφερθέντες τρέχουν το αποστακτήριο μέχρι το 1830, όταν και περνάει στα χέρια του William Longmore. Ο τελευταίος είναι ντόπιος έμπορος, πολύ δραστήριος μάλιστα και στις μέρες του το Milton αναπτύσσεται ραγδαία. Το 1882 πεθαίνει και οι απόγονοί του αλλάζουν το όνομα σε Strathisla. Την ίδια χρονιά ξεκινάει ανακαίνιση και χτίζονται επιπλέον εγκαταστάσεις, καθώς και ο νερόμυλος και οι παγόδες του αποστακτηρίου. Το 1946 η διεύθυνση περνάει στα χέρια του λονδρέζου οικονομολόγου George Pomeroy, ο οποίος το 1949 καταδικάζεται για φοροδιαφυγή και το αποστακτήριο κλείνει. Όμως το 1950 πωλείται στην εταιρία Chivas Brothers. Πλέον βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της πολυεθνικής εταιρίας Pernod Ricard, η οποία είναι επίσης ιδιοκτήτρια και στο Aberlour.

Λίγα ακόμη λόγια

Το Strathisla βρίσκεται κοντά στην υπέροχη μεσαιωνική πόλη Keith, στις όχθες του ποταμού Isla, σε τοποθεσία που η φυσική ομορφιά της κόβει την ανάσα. Το ίδιο το Strathisla είναι πιθανότατα το ομορφότερο αποστακτήριο της Σκωτίας. Παλιός νερόμυλος, άψογα συντηρημένος, δυο όμορφες παγόδες, λιθόστρωτη αυλή, γρανιτένια κτήρια, ξύλινη αίθουσα απόσταξης, όμορφοι κήποι παντού. Ομορφιά παντού λοιπόν, αλλά εξίσου ωραία πράγματα γίνονται και στην αίθουσα απόσταξης. Ο προηγούμενος διευθυντής Norman Green, υποστήριζε ότι το νερό είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον δωδέκατο αιώνα Δομινικανοί μοναχοί έφτιαχναν μπύρα από ερείκη με το ίδιο νερό που χρησιμοποιείται και σήμερα από το Strathisla και πηγάζει από τις πηγές Broomhills. Υπεύθυνος απόσταξης στο Strathisla, αλλά και Master Blender στην εταιρία Chivas είναι ο πολύς Colin Scott - δεν θα αναφερθώ επιπλέον στον καλλιτέχνη, τα είπαμε στο άρθρο για το Chivas. Λειτουργούν τέσσερις μικροί χάλκινοι άμβυκες και δέκα ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης από Oregon pine. Η βύνη που χρησιμοποιείται είναι πολύ ελαφρώς καπνισμένη, ενώ η παλαίωση γίνεται εξίσου και σε βαρέλια bourbon, αλλά και σε βαρέλια sherry.

Το Strathisla ήταν πρωτοπόρο στην ελεύθερη περιήγηση των επισκεπτών, αφού οι τελευταίοι περιφέρονται στις εγκαταστάσεις χωρίς περιορισμό, πριν απολαύσουν ένα dram στο κατάστημα Isla and Dram. Οι επίσημες εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου είναι λίγες έως ελάχιστες, αντίθετα με τις δεκάδες ανεξάρτητες εμφιαλώσεις. Ωστόσο, η σημαία του αποστακτηρίου παραμένει το απολύτως κλασικό Strathisla 12 ετών, ένα πραγματικά κλασικό dram.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: