Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Trip2Taste: Μια εξαιρετική γαστροοινική πρόταση σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Trip2Taste: Μια εξαιρετική γαστροοινική πρόταση σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Από τον Τ. Πικούνη

Η πρόσκληση που έλαβα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ήταν λιτή:

"Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Trip2taste σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση του Taste of Culture,
ένα ταξίδι γεύσεων, κρασιού και πολιτισμού, στο Cycladic Café την Πέμπτη 10 Μαρτίου και ώρα 19.30.

Η βραδιά περιλαμβάνει:

19.30: Walkthrough στις Μόνιμες Συλλογές του ΜΚΤ με σύντομη ξενάγηση για το κρασί και τη γαστρονομία στην αρχαιότητα

20.15: Aegean Tasting Menu με νέα αιγαιοπελαγίτικα πιάτα του Cycladic Cafe αρμονικά συνδυασμένα με κρασιά βραβευμένων οινοπαραγωγών από το Αιγαίο
."

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ασφαλώς το γνωρίζετε όλοι. Η Trip2taste όμως θέλει κάποιες... συστάσεις, τουλάχιστον σε όσους δεν είναι μέλη της μεγάλης οινικής οικογένειας. Γιατί οι τελευταίοι γνωρίζουν ότι αποτελεί την επιχειρηματική προσπάθεια (αλλά και το πάθος) της Μαρίνας Μπουτάρη.

Θα ήταν εύκολο να... ετεροπροσδιορίσω την Μαρίνα σαν κόρη του Κωνσταντίνου Μπουτάρη της “Μπουτάρης Οινοποιητική ΑΕ», αλλά θα την αδικούσα κατάφωρα: Η Μαρίνα είναι αυτόφωτη, μια δυναμική, αξιόλογη και κυρίως συμπαθέστατη γυναίκα του κρασιού, με ταλέντο στο Marketing αλλά και εξαιρετικά δημιουργική, με πρωτότυπες ιδέες... Την γνώρισα σαν Διευθύντρια Μarketing της Μπουτάρης ΑΕ, και μαζί προσπαθήσαμε για πάνω από 2 χρόνια να υλοποιήσουμε κάποιες πρωτοποριακές προτάσεις για την προώθηση των κρασιών της εταιρείας.
Η Μαρίνα άφησε την Μπουτάρης ΑΕ για να ακολουθήσει το όνειρό της και να θέσει όλη τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησε στα 18 χρόνια που δούλεψε σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, αλλά και τη δημιουργικότητα και το πάθος της στην προώθηση των ποιοτικών ελληνικών κρασιών και της ελληνικής γαστρονομίας. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2013 δημιούργησε την Trip2taste.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και Μαρίνα με Trip2Taste ήταν ασφαλώς ένας... προκλητικός συνδυασμός για να με κάνει να βρεθώ στην εκδήλωση της Πέμπτης, στο ωραιότατο Cycladic Café, μια πραγματική όαση πολιτισμού ανάμεσα στα τόσα Café της Αθήνας!

Θα έρθω κατ' ευθείαν στην ιδέα της Μαρίνας, γιατί την βρίσκω εξαιρετική από πολλές απόψεις: Το Taste of Culture είναι ο συνδυασμός οίνου, πολιτισμού και γαστρονομίας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μια νέα δράση πολιτισμού που με τη συνεργασία της Trip2taste απευθύνεται σε Έλληνες και -κυρίως- ξένους επισκέπτες και θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στο Cycladic Café. Πρόκειται για δύο διαφορετικά «ταξίδια».

Το Aegean Cheese & Wine και το Αegean Taste, που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στο κυκλαδίτικο Café, θα ξεκινούν με ξενάγηση στο Μουσείο με θέμα «το κρασί στην αρχαιότητα» και θα ολοκληρώνονται στο Cycladic Café με δύο διαφορετικές γευστικές εμπειρίες, με πρωταγωνιστή τις γεύσεις του Αιγαίου, συνοδευόμενες από κρασιά βραβευμένων Ελλήνων οινοπαραγωγών. Το Taste of Culture έχει δημιουργηθεί για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την Κυκλαδική Τέχνη και Ιστορία και θέλουν να εξερευνήσουν νέες γεύσεις

Το Aegean Taste, -στο οποίο αφορούσε και η πρόσκληση- είναι η μία από τις δύο γαστρονομικές εμπειρίες του Taste of Culture, της νέας αυτής πολιτιστικής και γαστρονομικής πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 12:30 - 15:30. Ξεκινά με μια tailor made παρουσίαση του θέματος "Οίνος στην Αρχαιότητα". Ο "οδηγός", ένας ταλαντούχος αρχαιολόγος, παρουσιάζει επιλεγμένα εκθέματα που μαρτυρούν την ιστορία του κρασιού και του ρόλου του στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Βασικές στάσεις της περιοδείας είναι η λατρεία του Διονύσου, του θεού της συγκομιδής των σταφυλιών, η οινοποίηση και το κρασί στην Ελληνική Μυθολογία, η παραγωγή και τα είδη κρασιού στην αρχαιότητα, η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι τελετές και το τελετουργικό των Συμποσίων.

Το Aegean Taste κορυφώνεται με ένα μενού γευσιγνωσίας 6 πιάτων, με γεύσεις και αρώματα του Αιγαίου που έχουν συνδυαστεί με τρία Αιγιοπελαγίτικα κρασιά. Το μενού και τα κρασιά θα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή έτσι ώστε οι λάτρεις της τέχνης αλλά και της ιστορίας και γαστρονομίας του Αιγαίου να έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν διαφορετικούς γαστρονομικούς συνδυασμούς.

Η ιδέα είναι εξαιρετική, και η υλοποίησή της από την Trip2Taste, το Μουσείο και το Cycladic cafe εντυπωσιακή. Η ξενάγησή μας στους 4 ορόφους του Μουσείου ήταν αποκαλυπτική της συνεχούς παρουσίας του κρασιού στον Ελλαδικό χώρο και στον Ελληνικό πολιτισμό, από την νεολιθική εποχή μέχρι και τους ιστορικούς χρόνους, δικαιώνοντας όλου εμάς που επιμένουμε να θεωρούμε το κρασί κάτι πολύ περισσότερο από ένα συνοδευτικό του φαγητού μας ποτό.

Το δείπνο που ακολούθησε περιελάβανε πιάτα των νησιών του Αιγαίου, συνδυασμένα με τα αντίστοιχα κρασιά. Ξεκινήσαμε με σούπα πράσου και μπρουσκέτα με λούντζα Μυκόνου, και συνεχίσαμε με ντολμαδάκια με ρύζι, μυρωδικά και σως γιαουρτιού. Ακολούθησε η Σιφνέικη ρεβυθάδα σιγομαγειρεμένη στο φούρνο με λεμόνι και δενδρολίβανο, και στη συνέχεια mille feuille μελιτζάνας με ratatoyille λαχανικών και μια γευστικότατη κρέμα από Καλαθάκι Λήμνου με δυόσμο. Το κυρίως πιάτο ήταν φιλέτο κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής μαριναρισμένο με ξύσμα λεμονιού, θυμάρι και φρέσκια ρίγανη σε φαγόπυρο με μυρωδικά. Τέλος, τα λουκουμαδάκια με μέλι και καρύδια με συνοδεία παγωτό κανέλλα ήταν πραγματικά εκπληκτικά, και κυριολεκτικά... σαρώθηκαν από τους συνδαιτημόνες!

Τα κρασιά του μήνα που συνόδευσαν το δείπνο ήταν Θαλασσίτης 2015 της Γαίας, το ροζέ ΕΑΝ 2014 του κτήματος Σιγάλα και το ερυθρό Σκαλάνι 2011 της "Μπουτάρη Οινοποιητική".

Θέλω τελειώνοντας να τονίσω τη σημασία που έχουν τέτοιες εκδηλώσεις στην ποιότητα της εμπειρίας των ξένων επισκεπτών της χώρας μας. Ο συνδυασμός του πολιτισμού με την γαστρονομία και το κρασί, είναι κάτι ξεχωριστό, απευθύνεται στον υψηλού οικονομικού επιπέδου αλλά και κουλτούρας επισκέπτη, και αποτελεί ασφαλώς μια αξέχαστη εμπειρία, τελείως διαφορετική από τις συμβατικές ξεναγήσεις.

Συγχαίρω την Μαρίνα Μπουτάρη και το Trip2Taste για την ιδέα και την υλοποίησή της, αλλά και ιδιαίτερα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που αποδέχτηκε την πρόταση. Είμαι σίγουρος ότι η δράση αυτή θα έχει την επιτυχία που της αξίζει, και ότι θα δούμε αντίστοιχες δράσεις συνδυασμού πολιτισμού και γαστρονομίας και σε άλλα πολιτιστικά σημεία και χώρους...


Στην υγειά σας!

Τάσος Πικούνης

 

Share: