Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Τα 40α γενέθλια της γευστικής δοκιμής που άλλαξε τον κόσμο του κρασιού!

Τα 40α γενέθλια της γευστικής δοκιμής που άλλαξε τον κόσμο του κρασιού!
Από τον Τ. Πικούνη

Η σημερινή ημέρα, 24 Μαίου 2016 είναι σημαντική ημέρα για το κρασί, και ουσιαστικά τα "γενέθλια" της Αμερικανικής οινοποιίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα...

Δεν υπερβάλλουμε! Πριν ακριβώς 40 χρόνια, στις 24 Μαίου 1976 έγινε στο Παρίσι μια ιστορική πια δοκιμή, η "Κρίση του Παρισιού", το "Judgment of Paris"...

Αν ψάξετε στο Google για τη φράση "Judgment of Paris", αυτά που θα βρείτε θα έχουν να κάνουν με το μυθολογικά διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ Ήρας, Αθηνάς και Αφροδίτης με κριτή τον Πάρι της Τροίας. Εμείς βέβαια δεν αναφερόμαστε σε αυτό, αλλά σε ένα άλλο "διαγωνισμό ομορφιάς", κρασιών αυτή τη φορά, πολύ πραγματικό, που πήρε το ίδιο όνομα επειδή έγινε στο Παρίσι!

Ασκεί μια ακαταμάχητη γοητεία στους περισσότερους η κατακρήμνιση από τον θρόνο τους "συμβόλων" -δεν θα το εξηγήσουμε εδώ με βάση την ψυχολογία. Απλά, προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το διεθνή ενθουσιασμό που δημιούργησε στην παγκόσμια κοινότητα του κρασιού το κομβικό γεγονός που συνέβη το 1976 και είχε μια καταλυτική επιρροή στις εξελίξεις που το ακολούθησαν.

Στις 24 Μαΐου του 1976 ο τότε έμπορος Γαλλικών κρασιών -και μετέπειτα διάσημος κριτικός οίνου - ο Βρετανός Steven Spurrier διοργάνωσε στο Παρίσι μια τυφλή δοκιμή Γαλλικών και Αμερικανικών (Καλιφορνέζικων) κρασιών. Για όσους δεν την γνωρίζουν, η δοκιμή αυτή δημιούργησε έναν τεράστιο επικοινωνιακό θόρυβο, όταν τα Καλιφορνέζικα κρασιά αναδείχθηκαν καλύτερα των κλασσικών και μεγάλων ονομάτων της γαλλικής οινοποιίας, και μάλιστα με τη "βούλα" κάποιων από τους μεγαλύτερους ειδικούς και διάσημους δοκιμαστές οίνου της Γαλλίας, που δεν κατάφεραν ούτε να ξεχωρίσουν τα Γαλλικά από τα Αμερικανικά κρασιά!

Δεν θα επαναλάβουμε εδώ το άρθρο μας "Η γευστική δοκιμή που άλλαξε τον κόσμο του κρασιού" που σας συνιστούμε να το διαβάσετε για να παρακολουθήσετε τις λεπτομέρειες της συγκλονιστικής αυτής δοκιμής. Είναι ταυτόχρονα η ιστορία της Σταχτοπούτας συνδυασμένη με αυτή του Δαυίδ και του Γολιάθ! Και αν κάθε μια από αυτές τις ιστορίες είναι γοητευτική, ο συνδυασμός τους στο κρασί είναι ακόμα γοητευτικότερος!

Σήμερα, στα 40α γενέθλια του "Judgment of Paris" θα πούμε ότι αυτή μοναδική σε σημασία νίκη πριν από τέσσερις δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται σαν το κομβικό σημείο για την οινοποίηση στην Αμερική και ειδικά στην Καλιφόρνια, περισσότερο και από τις χιλιάδες υψηλές βαθμολογίες σε κορυφαία περιοδικά οίνου, από άρθρα ή από τα πολλαπλά βραβεία σε διαγωνισμούς κρασιού που έχουν διακριθεί τα Αμερικανικά κρασιά. Ενώ τα αποτελέσματα της "Κρίσης του Παρισιού" έχουν φέρει αμέτρητους επισκέπτες στην Napa Valley, ιδιαίτερα στις αίθουσες γευσιγνωσίας των οινοποιείων που νίκησαν, είναι ακόμα προς συζήτηση τι μαθήματα οινοποίησης έχουν πάρει οι οινοποιοί της περιοχής σαν αποτέλεσμα αυτής της νίκης τους πριν 40 χρόνια...

Παρακολουθήστε τη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση της 16ης Μαίου 2016 στο Μουσείο της Αμερικανικής Ιστορίας σχετικά με την επιρροή του "Judgment of Paris", μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Αμερικανικής ιστορίας του Οίνου και κάποιων από τους συμμετέχοντες στην γευσιγνωσία πριν 40 χρόνια.Το panel αποτελείται από τους:

Steven Spurrier- Ο διοργανωτής του "Judgment of Paris" 1976
George Taber- Ο μόνος δημοσιογράφος που κάλυψε τη γευστική δοκιμή και συγγραφέας της Κρίσης του Παρισιού (New York: Scribner, 2005).
Warren Winiarski- Ο οινοποιός της 1973 Stag του Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon που ήρθε πρώτο, και ιδρυτής του Leap Wine Cellars Stag
Bo Barrett- Ο Διευθύνων Σύμβουλος και πρώην οινοποιός στο Οινοποιείο Chateau Montelena και ο γιος του αείμνηστου Jim Barrett στον οποίο ανήκε το Chateau Montelena κατά την ημέρα του "Judgment of Paris".
Violet Grgich- Η κόρη του Mike Grgich, του οινοποιού της νίκης του 1973 Chateau Montelena Chardonnay και ιδρυτής του οινοποιείου Grgich Hills Estate, όπου η Violet είναι σήμερα συνιδιοκτήτης.
Ted Baseler- Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ste. Michelle Estates και Διευθύνων Σύμβουλος του Stag Leap Wine Cellars.

Συντονιστής της συζήτησης είναι η Paula Johnson, Επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο της Αμερικανικής Ιστορίας.


Στην υγειά σας!

Τάσος Πικούνης


Share: