Ακόμη μια βόλτα στη Σκωτία

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Φαίνεται πως πάμε καλά. Σε γενικές γραμμές και τηρουμένων των αναλογιών, πάμε καλά. Αρκούμαι σε αυτό, δεν γίνεται κάθε εβδομάδα να επαναλαμβάνω το αυτονόητο. Ωστόσο, αρχίζουν να φαίνονται κάποια σημάδια κούρασης, ψυχολογικής βασικά. Το σώμα μέσα λοιπόν, αλλά για το μυαλό δεν υπάρχει περιορισμός.

Πάμε λοιπόν μια βόλτα εκεί που κάνει πολύ κρύο. Την εβδομάδα που διανύουμε έπεσε χιόνι στη Σκωτία, κυρίως στα βόρεια. Απρίλης μήνας και χιόνι. Αυτή είναι η Σκωτία. Τώρα θα μου πείτε, εδώ ρίχνει χιόνι στην ορεινή Καρδίτσα αυτή τη στιγμή που γράφω, δε θα ρίξει στα βόρεια Highlands? Όπως και να έχει το πράγμα, μας αρέσει. Ας μεταφερθούμε λοιπόν νοερά σε μερικά από τα αγαπημένα μας αποστακτήρια, είναι πολλά πανάθεμά τα. Θα το πάω μαλακά, ξεκινώντας από χαμηλά για να μην παγώσουμε, κι όσο πάει θα ανεβαίνω.

Και πιο χαμηλά από το Glenkinchie δεν γίνεται, αφού βρίσκεται δυο τσιγάρα δρόμο, που λέει κι ο λόγος, από το πολυαγαπημένο μας Εδιμβούργο. Τι υπέροχη πόλη Θεέ μου. Δεν βλέπω την ώρα να ξαναπάω και να περπατήσω το Royal Mile, αλλά τώρα πάμε στο αποστακτήριο. Τεράστιος αριθμός εκθεμάτων στο μουσείο που στεγάζεται εντός, και μια πολύ ωραία ξενάγηση. Μας αρέσει πολύ το Glenkinchie Distillers Edition.

Πάμε λίγο πιο πάνω. Το Edradour είναι ένα πολύ ιδιαίτερο αποστακτήριο, κυρίως λόγω του μεγέθους του. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν το μικρότερο στη Σκωτία, μέχρι που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Strathearn που είναι ακόμη μικρότερο. Βρίσκεται στα κεντρικά Highlands και είναι το σπίτι του εξαιρετικού, ελαιώδους, γλυκόπιοτου και βουτυράτου Edradour 10 ετών.

Παραμένω σχετικά κοντά και πάω στο Glenturret που έχει ιστορία από το 1775. Πιο διάσημος από το αποστακτήριο όμως είναι ο γάτος, που έφαγε, ούτε κι εγώ δεν ξέρω πόσες χιλιάδες ποντίκια κατά τη διάρκεια της θητείας του στο αποστακτήριο, με αποτέλεσμα να τον κάνουν άγαλμα. Μου διαφεύγει το όνομα αυτή τη στιγμή. Βλέπετε, γράφω πάντα απέξω χωρίς να ψάχνω στο διαδίκτυο, οπότε νομίζω έχω το δικαίωμα που και που να ξεχνάω κάτι. Επίσης δεν ξέρω πως προέκυψε ο αριθμός των θυμάτων του. Δηλαδή υπήρχε κάποιος που μετρούσε τα πτώματα; Μας αρέσει το Glenturret Triple Wood.

Πάω βορειότερα τώρα και συγκεκριμένα στο αγαπημένο μας Speyside. Περνάμε μια βόλτα από Cragganmore και χωρίς πολλά πολλά χτυπάμε ένα δωδεκάρι κι ένα Distillers Edition που πολύ το γουστάρω τώρα τελευταία. Ωραία βόλτα μιας και βρίσκεται στο χωριουδάκι Ballindalloch στις όχθες του ποταμού Spey.

Τελειώνω με τον άγριο βορρά. Highland Park στα Orkney Islands της Σκωτίας. Ο μισός πληθυσμός μιλάει και νορβηγικά, εκτός από αγγλικά και γαέλικα. Άλλωστε, αν ρίξετε μια ματιά στο χάρτη, είναι πολύ κοντύτερα στο Όσλο παρά στο Λονδίνο. Ξεπαγιάσαμε και ζεσταινόμαστε με ακόμη ένα δωδεκάρι Highland Park και μέχρι την επόμενη εβδομάδα..

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: