My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Ακόμη μια βόλτα

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πριν από μερικές εβδομάδες πήγαμε νοερή βόλτα σε μερικά από τα κορυφαία αποστακτήρια whisky, σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ιρλανδία. Όσοι μπορείτε, διαβάστε το σχετικό άρθρο. Αυτό ωστόσο ήταν το ορεκτικό. Σήμερα λέω να περάσουμε στο κυρίως πιάτο, το οποίο δεν είναι άλλο από τη Σκωτία. Και μάλιστα λέω να βολτάρουμε από βορρά προς νότο, άρα ξεκινάω από το βορειότερο αποστακτήριο στον κόσμο, το οποίο δεν είναι άλλο από το

Highland Park

Από όποια πλευρά κι αν το δεις, αξίζει μια επίσκεψη εδώ. Θα δείτε τα μεγαλύτερα σε μέγεθος floor maltings της Σκωτίας, όπου και θα παρακολουθήσετε την διαδικασία της βυνοποίησης με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο. Θα απολαύσετε το μοναδικό τοπίο των Orkney Islands και στο κέντρο επισκεπτών θα γευτείτε μερικά πολύ ωραία drams, όπως για παράδειγμα το εξαίσιο Highland Park 12 ετών.

Talisker

Στην άγρια βορειοδυτική Σκωτία βρίσκεται το νησί Skye. Μόνο και μόνο για να το δείτε, αξίζει η επίσκεψη. Αλλά και το καμάρι του νησιού, το αποστακτήριο Talisker, είναι από μόνο του ένας προορισμός. Θα δείτε τους παράξενους καμπυλωτούς σωλήνες του wash still και θα πιείτε πολύ ωραία whiskies, όπως το Talisker Port Ruigh, ή το Talisker 10 ετών.

Strathisla

Δεν είναι δυνατόν να κατεβείτε στο Speyside και να μην επισκεφτείτε το Strathisla. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για κάτι τέτοιο. Θα παρακολουθήσετε την διαδικασία παραγωγής του βασικού συστατικού για το δωδεκάρι Chivas, αλλά και για όλα τα Chivas. Θα δοκιμάσετε το έξοχο Strathisla 12 ετών, αλλά ο πιο βασικός λόγος είναι άλλος. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το δεύτερο αρχαιότερο αποστακτήριο σε όλα τα Highlands και το, κατά γενική ομολογία ομορφότερο, με τον παλιό νερόμυλο και τις πετρόκτιστες αυλές.

Glenfiddich

Και αφού βρίσκεστε στο Speyside, καλό θα είναι να περάσετε μια βόλτα και από το Glenfiddich. Το αποστακτήριο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των περισσοτέρων επισκεπτών της Σκωτίας, είτε γιατί οι ξεναγήσεις είναι πολύ καλά οργανωμένες, είτε γιατί είναι συχνές, είτε γιατί ήταν μέχρι πρότινος δωρεάν. Όποιος κι αν είναι πάντως ο λόγος που θα το προτιμήσετε, μην ξεχάσετε να πάρετε φεύγοντας και ένα μπουκάλι από το εξαίσιο Glenfiddich 15 ετών.

Balvenie

Είπαμε οτι είμαστε στο Speyside. Και αφού είμαστε στο Glenfiddich, επιβάλλεται και μια επίσκεψη στο μικρό του αδελφάκι, το σπουδαίο Balvenie. Εδώ συμβαίνουν πολλά και άκρως ενδιαφέροντα, όπως για παράδειγμα η βυνοποίηση σε πατώματα, την οποία και θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ζωντανά. Θα πάτε στο κέντρο επισκεπτών, όπου γίνονται πολύ εξειδικευμένες και όχι μαζικές ξεναγήσεις και αν είστε τυχεροί, μπορεί και να πιείτε κανένα dram με τον μάγο David Stewart. Τέλος, επιβάλλεται να φύγετε με κάποιο whisky στις αποσκευές σας, από τα πολλά απίθανα του αποστακτηρίου, όπως το Balvenie 14 ετών, η Balvenie 17 ετών.

Glenlivet

Παραμένοντας στο Speyside, πρέπει να πάτε να δείτε και το Glenlivet. Πρόκειται για το πρώτο αποστακτήριο της Σκωτίας που πήρε νόμιμη άδεια λειτουργίας το 1824 και γενικώς θεωρείται από τους πρωτοπόρους γης βιομηχανίας whisky. Πολλά και αξιόλογα whiskies παράγονται στο Glenlivet, ενώ αν είστε τυχεροί, μπορεί και να σας δώσουν να δοκιμάσετε και κάτι από τον μικρό άμβυκα, που ονομάζουν Sma' Still. Αν όχι, ένα Glenlivet δωδεκάρι θα το δοκιμάσετε.

Aberlour

Ακόμη ένα κλασικό αποστακτήριο από το Speyside, ένα από τα πολλά που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Βρίσκεται μια ανάσα δρόμο από το εργαστήριο που φτιάχνουν τα σκωτσέζικα μπισκότα βουτύρου Walkers, οπότε όταν θα δοκιμάζετε τα εξαίσια A' Bunadh και Aberlour 10 ετών, θα τρώτε και κάτι νόστιμο. Επίσης, η ξενάγηση είναι άκρως κατατοπιστική.

Glenkinchie

Και αν δεν θέλετε, ή δεν μπορείτε να ανεβείτε τόσο βόρεια, τότε το αποστακτήριο Glenkinchie είναι σε απόσταση παραπάνω από κοντινή, από το υπέροχο Εδιμβούργο. Τόσο κοντινή, που μπορείτε να πάτε με ένα σωρό τρόπους, ακόμη και με συγκοινωνία. Θα πιείτε ωραία drams, όπως το δωδεκάρι Glenkinchie, ή το Glenkinchie Distillers Edition, ενώ φεύγοντας μπορείτε να πάρετε κάποια από τις φιάλες που πωλούνται μόνο εκεί.

Αλλά το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

To be continued


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: