Ανακαλύπτοντας τον Βόρειο Ροδανό

Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET

O Ροδανός είναι ένα από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης που πηγάζει στην Ελβετία και εκβάλει στην Μεσόγειο διασχίζοντας την Γαλλία. Οι κοιλάδα που σχηματίζει για περίπου 240 χιλιόμετρα από την πόλη της Λυόν μέχρι τις εκβολές στις ακτές της Μεσογείου είναι μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας. Το μήκος της κοιλάδας που χωρίζεται στον βόρειο και το νότιο τμήμα, προμηνύει πολλά διαφορετικά terroir και συνεπώς διαφορετικά στιλ κρασιών. Σε αυτό το ‘ταξίδι’ θα γνωρίσουμε την περιοχή του Βόρειου Ροδανού, όπου παράγονται κάποια από τα πιο φημισμένα και πιο ακριβά κρασιά του πλανήτη, που έχουν εμπνεύσει οινοποιούς σε όλο τον κόσμο.
Το κλίμα που επικρατεί στον Βόρειο Ροδανό θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ηπειρωτικό, σε αντίθεση με το νότιο τμήμα που πλησιάζει στο μεσογειακό.

Ένα από τους πιο σημαντικούς κλιματικούς παράγοντες είναι ο Μιστράς, ένας ψυχρός και ξηρός άνεμος που πνέει από τη Massif Central και επηρεάζει τα αμπέλια κυρίως την άνοιξη και τον χειμώνα αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών. Τα εδάφη είναι κυρίως γρανιτικά και σχιστολιθικά, ευνοώντας την συσσώρευση της ζέστης.


Αν πρέπει να αντιστοιχίσουμε την περιοχή του Ροδανού με δύο μόνο σταφύλια, ένα λευκό και ένα ερυθρό, τότε δίχως σκέψη αυτές θα ήταν το λευκό Viognier και το ερυθρό Syrah. Αν έπρεπε να συζητήσουμε και για άλλες ποικιλίες, τότε αυτές θα ήταν οι λευκές Marsanne και Roussane.


Στον Βόρειο Ροδανό το Syrah δίνει πλούσια και στιβαρά κρασιά με αισθητές τανίνες και μέτρια επίπεδα οξύτητας, με αρώματα σκούρων φρούτων, λεβάντας, πιπεριού και γλυκόριζας που εξελίσσονται σε αρώματα καπνού, δέρματος, τρούφα και ελιάς όσο ωριμάζουν. Τα κρασιά ζυμώνουν και ωριμάζουν συνήθως σε μεγάλα βαρέλια. Συναντάμε 5 ονομασίες προέλευσης όπου το Syrah κυριαρχεί, το Hermitage, το Crozes-Hermitage, το Cornas, το Cote-Rotie και το Saint-Joseph.  Από αυτές τα Cornas παράγονται από 100% Syrah ενώ στις υπόλοιπες περιοχές επιτρέπεται η προσθήκη μικρού ποσοστού λευκών ποικιλιών. Στο Crozes-Hermitage και στο Hermitage επιτρέπεται η προσθήκη μέχρι 15% Marsanne και Roussanne, στο Saint Joseph μέχρι 10% από τις ίδιες ποικιλίες ενώ στο Condrieu επιτρέπεται η προσθήκη μέχρι 20% Viognier. Οι ποσότητες των λευκών ποικιλιών που προστίθενται (όταν προστίθενται) είναι συνήθως αρκετά μικρότερες από το μέγιστο επιτρεπόμενο.
Το Cote-Rotie είναι η βορειότερη ονομασία προέλευσης και συχνά καλείται ‘roasted slope’  καθώς εκεί συναντάμε κάποιες από τις πιο απότομες πλαγιές της Γαλλίας με κλίση που ξεπερνά σε κάποια σημεία τις 55 μοίρες. Τα αμπέλια καλλιεργούνται σε πεζούλες και επιτρέπεται μόνο η παραγωγή ερυθρών κρασιών. Το Syrah σε συνδυασμό με το μικρό ποσοστό Viognier που προστίθεται οδηγεί σε υπέροχα κρασιά με καταπληκτική κομψότητα, φίνες τανίνες και ιδιαίτερα πολύπλοκα αρώματα και γεύσεις που μπορούν να εξελιχθούν για πολλά χρόνια όπως το Cote Rotie Bassenon. Οι εξαιρετική ποιότητα των κρασιών σε συνδυασμό με τις περιορισμένες ποσότητες (μόλις 308 εκτάρια αμπελώνων) σπρώξουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Ο μεγαλύτερος παραγωγός εδώ είναι ο E. Guigal με κρασιά όπως το Cote Rotie, Guigal αλλά και το Chateau d' Ampuis - Cote Rotie.


Λίγο νοτιότερα, στις πλαγιές του Hermitage στην αριστερή όχθη του Ροδανού με νότιο προσανατολισμό παράγονται κάποια επίσης συναρπαστικά Syrah (Hermitage Rouge) με δυνατές αλλά και πάλι φινετσάτες τανίνες και έντονα πικάντικα και ανθικά στοιχεία. Και εδώ τόσο η φήμη, η ποιότητα όσο και η τιμές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Καλλιεργούνται συνολικά περίπου 140ha αμπελώνων με το 76% αυτών να χρησιμοποιούνται για ερυθρά κρασιά. Τα λευκά Hermitage (καταλαμβάνουν το 24% της παραγωγής) που παράγονται από Marsanne και Roussane θα τα χαρακτηρίζαμε βελούδινα και κρεμώδη με ανθικά, πυρηνόκαρπα, μελένια και έντονα ξηροκαρπάτα στοιχεία που παραπέμπουν σε αμύγδαλα, ενώ μπορούν εξελιχθούν για αρκετά χρόνια. Οι Jean-Louis Chave, Delas, M. Chapoutier, και Jaboulet είναι κάποια από τα πιο διάσημα ‘ονόματα’ της περιοχής.


Πίσω από τον λόφο του Hermitage και λίγο βορειότερα βρίσκεται το Crozes-Hermitage, που αποτελεί την μεγαλύτερη σε έκταση (1683 εκτάρια) από τις ονομασίες προέλευσης του Βόρειου Ροδανού. Τα κρασιά εμφανίζονται πιο μαλακά, με πιο φρουτώδες προφίλ και με μικρότερη δυνατότητα παλαίωσης. Εμφανίζουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του Syrah (με τις τιμές όμως να βρίσκονται σε πολύ πιο προσιτά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από την περιοχή απουσιάζουν τα κορυφαία κρασιά όπως τα Crozes Hermitage, Delas και Crozes Hermitage Rouge Laya. Το 92% της παραγωγής της περιοχής είναι ερυθρά κρασιά και το 8% αφορά λευκά κρασιά από Marsanne και Roussanne.


Ακόμα πιο βόρεια και στην δεξιά όχθη του Ροδανού, βρίσκεται το Saint Joseph όπου οι αμπελώνες εκτείνονται σε απότομες πλαγιές πάνω σε πεζούλες σε μία έκταση 1230 εκταρίων. Τα ερυθρά κρασιά (το 88% της συνολικής παραγωγής) είναι έντονα αρωματικά αλλά ταυτόχρονα και κομψά με πικάντικες και ανθικές νότες αλλά και πυκνά μαύρα φρούτα. Το υπόλοιπο 12% αφορά λευκά κρασιά από Marsanne και Roussanne.


To Cornas βρίσκεται νοτιότερα στην κοιλάδα, στην δεξιά όχθη του Ροδανού, στις ανατολικές πλαγιές της Central Massif και κοντά στην πόλη Valence, καλύπτοντας 145 εκτάρια αμπελώνων. Πρόκειται για μία από τις πιο ζεστές περιοχές του Βόρειου Ροδανού. Cornas στα αρχαία Κέλτικα σημαίνει ‘καμένη γη’. Τα κρασιά εδώ (όπως το Cornas Le Village ) εμφανίζουν πολύ βαθύ χρώμα, πολύ φρούτο και νότες σοκολάτας όταν είναι νεαρά, εξελίσσονται όμως αργά και πολύ ωραία στην φιάλη σε πολύ στρογγυλά, πικάντικα και πυκνά κρασιά με αρώματα δέρματος και τρούφας. Ο Auguste Clape και ο Yves Cuilleron είναι κάποιοι από τους καλύτερους παραγωγούς.


Το Condrieu είναι μία σπουδαία Ονομασίας Προέλευσης, φημισμένη για τα λευκά κρασιά από Viognier, νότια του Cote Rotie, στην δεξιά όχθη του ποταμού. Μιλάμε για περίπου 192 εκτάρια αμπελώνων, οπότε τα κρασιά είναι σπάνια και ακριβά, είναι όμως συναρπαστικά. Τα κρασιά γοητεύουν με τα έντονα αρώματα βερίκοκου και ροδάκινου, τα ανθικά στοιχεία που θυμίζουν βιολέτα και το μέλι ενώ η γεύση τους είναι πλούσια. Αν και υπάρχουν κάποια κρασιά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν ωραία στον χρόνο, είναι κρασιά που τα απολαμβάνουμε σχετικά φρέσκα. Στα Condrieu Le Petit Cote, Condrieu "La Galopine” και Condrieu Guigal μπορείτε να ανακαλύψετε τον υπέροχο χαρακτήρα του Condrieu. Οι Georges Vernay, Yves Cuilleron και André Perret είναι κάποιοι από τους καλύτερους παραγωγούς της περιοχής.


Η μικρότερη ονομασία προέλευσης του Ροδανού βρίσκεται λίγο νοτιότερα του Condrieu και είναι το Chateau Grillet, ένα κτήμα που κατέχει 3,5 εκτάρια αμπελώνων και από το 1936 έχει την δική του ονομασία προέλευσης. Εδώ παράγονται σπάνια κρασιά από 100% Viognier.Share: