Όλοι γνωρίζουν πια το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο! Όλοι απολαμβάνουν Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο. Όλοι έχουν πιει Μαλαγουζιά, όλοι έχουν διαβάσει για την ανερχόμενη Λημνιώνα και όλοι έχουν γευτεί κρασιά από δημοφιλείς διεθνείς ποικιλίες όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Syrah και το Cabernet Sauvignon. Αυτά τα ονόματα, φιγουράρουν σε πολλές λίστες των εστιατορίων και στα ράφια στις κάβες. Υπάρχουν όμως και άλλες λιγότερο γνωστές ποικιλίες που είναι ‘ταπεινές’ και δεν βγαίνουν πολύ μπροστά παρόλο που δίνουν πολύ ωραία κρασιά. Ποικιλίες που ίσως το όνομα τους να μην τραβάει εύκολα το μάτι! Κρασιά ‘ηπίων’ τόνων θα μπορούσε να είναι εναλλακτικά ο τίτλος καθώς αυτές οι ποικιλίες παρόλο που δεν ‘φωνάζουν’ και δεν τραβάνε συχνά τα φώτα της ‘δημοσιότητας’, έχουν πολλά να ‘πουν’ όταν ανοιχτεί η φιάλη! Είναι συνήθως τα κρασιά που δεν είναι δύστροπα στο τραπέζι! Που η απλότητα τους τα κάνει ‘food friendly’ και στέκονται καλά τόσο στο καθημερινό όσο και στο γιορτινό τραπέζι. Στην ταπεινότητα δεν είναι η ουσία άλλωστε?

Ντεμπίνα

Ντεμπίνα, η ποικιλία της Ηπείρου, ένα λευκό σταφύλι που δίνει ελαφριά και δροσερά κρασιά με απαλά αρώματα φρούτων και πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας. Λόγω της υψηλής οξύτητας του και του σχετικά χαμηλού αλκοόλ δίνει και πολύ ωραία αφρώδη κρασιά όπως το Ζίτσα Ημιαφρώδης. Αν δεν δείτε στην ετικέτα να αναγράφεται η Ντεμπίνα και δείτε ΠΟΠ Ζίτσα (Ζίτσα Classico) τότε να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για Ντεμπίνα. Αν πάλι θελήσετε κάτι πιο ‘extreme’ από αυτή την ποικιλία δοκιμάστε την orange εκδοχή Orange DR-Debina Respect.

Ροδίτης

Ο Ροδίτης είναι μία από τις πιο πολυφυτεμένες ποικιλίες, με διασπορά σε όλη την χώρα. Καλλιεργείται σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας (Άνεμος - Λευκός, Παράγκα - Λευκός), όμως η περιοχή της Αχαΐας έχει ταυτιστεί με αυτό το ερυθρωπό σταφύλι, όπου δίνει τα κρασιά ΠΟΠ Πάτρα. Στην Αιγιαλεία μπορούμε να βρούμε εκπληκτικά κρασιά με εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας, με όμορφα αρώματα, δομή και οξύτητα, που μπορούν να εξελιχθούν για λίγα χρόνια στην φιάλη. Τα Τετράμυθος Λευκό και Icon R είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα. Ο Ροδίτης χρησιμοποιείται και στις Ρετσίνες και δίνει αξιόλογα κρασιά όπως το Τετράμυθος Ρετσίνα, ο Αφρός και το Ρητινίτης Nobilis. Εκτός από τα μονοποικιλιακά θα την συναντήσουμε και σε αμέτρητα χαρμάνια όπως τα Αμπέλου Φως - Λευκό και Στροφιλιά Λευκή.

Βηλάνα

Με το Βιδιανό να έχει βγει στο προσκήνιο και να κερδίζει τα φώτα της δημοσιότητας στον αμπελώνα της Κρήτης, η πιο διαδεδομένη λευκή ποικιλία του νησιού, η Βηλάνα έχει μπει λίγο στην άκρη! Είναι όμως σταφύλι με πολλά χαρίσματα, όπως τα αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων, η στρογγυλή γεύση και η δροσιά, που αξίζει θέση στο τραπέζι και στην καθημερινότητα μας. Τα Λυραράκης - Βηλάνα και Ριζίτης Λευκός είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που όχι μόνο θα τα απολαύσουμε αλλά δεν θα βγούμε και εκτός προϋπολογισμού καθώς οι τιμές τους δεν ξεπερνάνε τα 6€.

Κοτσιφάλι

Μένουμε στην Κρήτη για να γνωρίσουμε και το ερυθρό Κοτσιφάλι, μία ακόμα ‘ταπεινή’ τοπική ποικιλία που την συναντάμε στα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Πεζά και ΠΟΠ Αρχάνες μαζί με το Μαντηλάρι. Το αρωματικό του προφίλ και το σχετικά χαμηλό επίπεδο τανινών οδηγούν σε πολύ ευχάριστα και ευκολόπιοτα μονοποικιλιακά κρασιά όπως το Λυραράκης - Κοτσιφάλι, που μπορεί να συνοδεύσει όλα τα πιάτα τη μεσογειακής κουζίνας. Συχνά το συναντάμε και σε ανάμειξη με διεθνείς ποικιλίες όπως το Δουλουφάκης - Enotria Ερυθρός, Scalarea χαρίζοντας τον αρωματικό του πλούτο και το αλκοόλ του.

Μανδηλαριά

Και η ερυθρή Μανδηλαριά προέρχεται από την Κρήτη αλλά την συναντάμε σε πολλά νησιά του Αιγαίου, συχνά με άλλο όνομα. Είναι και αυτή μία ποικιλία που παρόλο που δίνει εξαιρετικά κρασιά σε πολλά νησιά, την ‘κατατάσσω’ στις ‘ηπίων τόνων’ και όχι σε αυτές που ‘φωνάζουν’. Πρόκειται για σταφύλι που δίνει κρασιά με βαθύ χρώμα και μπόλικες τανίνες, ενώ δείχνει να τα πηγαίνει καλά και με την παλαίωση. Στην Κρήτη αναμιγνύεται με το Κοτσιφάλι αλλά και με διεθνείς ποικιλίες όπως το Syrah (Διαμαντόπετρα ) ενώ και κάποια μονοποικιλιακά παραδείγματα όπως το (Λυραράκης - Μαντηλάρι "Πλακούρα") αξίζουν την προσοχή μας. Είναι και η πιο σημαντική ερυθρή ποικιλία της Πάρου όπου δίνει τα κρασιά ΠΟΠ Πάρος (Paros Reserve, Paros Ερυθρός) μαζί με την λευκή Μονεμβασιά. Στην Σαντορίνη θα την δούμε συχνά σε ανάμιξη με το Μαυροτράγανο (Atlantis – Ερυθρός) αλλά και σε ερυθρά γλυκά κρασιά (Απηλιώτης Mezzo). Μανδηλαριά είναι και η Μαύρη Κουντούρα που καλλιεργείται στην Εύβοια και έχουμε δοκιμάσει από το Κτήμα Αβαντίς σε κρασιά όπως το Κτήμα Αβαντίς –Μαυροκουντούρα, Πλαγιές Γερακιών - Ερυθρός και Πλαγιές Γερακιών – Ροζέ.

Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS