Ανεξάρτητη Εμφιάλωση (Ρούμι)

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Επειδή υποθέτω οτι μέσα στον βαθύ Αύγουστο πολλοί από εσάς πιθανόν να μη διαβάσατε το άρθρο της περασμένης εβδομάδας, θα κάνω μια γρήγορη σύνδεση με τα προηγούμενα.

Μιλήσαμε για την ανεξάρτητη εμφιάλωση, η οποία επιγραμματικά έχει ως εξής. Πρόκειται για εμφιάλωση ποτού, όχι από τον παραγωγό, δηλαδή το εκάστοτε αποστακτήριο, αλλά από εταιρείες οι οποίες αγοράζουν βαρέλια και εμφιαλώνουν το ποτό, όταν κι όπως νομίζουν εκείνες, με δικό τους master blender. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, ρίξτε μια ματιά στο προηγούμενο άρθρο.

Ωστόσο, θα κάνω μια απαραίτητη διευκρίνιση που λησμόνησα τις προάλλες. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που μπορεί και κάποιος που είναι ιδιώτης, κι όχι εταιρεία, να αγοράσει βαρέλι απο αποστακτήριο. Αυτά συνήθως δεν είναι κανονικού μεγέθους βαρέλια, αλλά είναι είτε blood tubs, είτε οκτάβες, δηλαδή βαρέλια των 40 και 50 λίτρων αντιστοίχως. Εδώ λοιπόν έχουμε παλαίωση που έλαβε χώρα στο αποστακτήριο, και δεν λογίζεται ανεξάρτητη εμφιάλωση του αγοραστή, αλλά επίσημη εμφιάλωση του αποστακτηρίου.

Τα είπαμε λοιπόν για το whisky, πάμε να τα πούμε και για το ρούμι. Για να γράψω, πρέπει να πίνω και τίποτα, και ένα ποτηράκι Balvenie δωδεκάρι είναι πάντα καλοδεχούμενο.Πάμε λοιπόν για το ρούμι.

Ισχύουν μέσες άκρες αυτά που είπαμε για το whisky, με μια μικρή διαφορά. Επειδή το ρούμι παράγεται κατά τεκμήριο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και κυρίως στην Καραιβική και στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η παλαίωση συνήθως είναι transcontinental. Δηλαδή, αφού οι περισσότεροι ανεξάρτητοι εμφιαλωτές είναι στην Ευρώπη, επιλέγουν να κάνουν ένα μέρος της παλαίωσης επί τόπου, και το πιθανό υπόλοιπο στις δικές τους χώρες. Αυτή είναι η transcontinental παλαίωση, η οποία δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αρκεί να αναγράφεται στα στοιχεία της φιάλης. Διότι λόγω των κλιματολογικών συνθηκών στον τροπικό, η εκεί παλαίωση αντιστοιχεί με διόμιση φορές απο την ευρωπαική, που σημαίνει οτι μιλάμε για διαφορετικές τιμές. Και για αυτό το λόγο βλέπουμε ρούμια 7 και 8 ετών από τη Γουαδελούπη για παράδειγμα, να κοστίζουν 150 και 200 ευρώ.

Πάμε τώρα να δούμε μερικούς από τους σημαντικότερους εμφιαλωτές, που ασχολούνται με ρούμι.

Moon Import

Ιδρύεται από τον Pepi Morgiandino το 1980 και εμφιαλώνει κυρίως ρούμι, όντας μάλιστα από τους πρωτοπόρους στο είδος. Εμφιαλώνει επίσης και whisky. Η εταιρεία είναι γνωστή, εκτός από τις ποιοτικές της εμφιαλώσεις, και για τις πολύ ωραίες πινακίδες.

Rum Nation

Ιδρύεται το 1999 από τον Fabio Rossi. Δεν εμφιαλώνει whisky, διότι για αυτό το σκοπό υπάρχει η άλλη εταιρεία του Rossi, η Wilson and Morgan. Έχω πιεί ένα φοβερό Highland Park από αυτούς.

Velier

Ιδρύεται στη Τζένοα της Ιταλίας το 1947 από τον Casimir Chaix αλλά το 1980 αγοράζεται από τον Luca Gargano, ο οποίος το 1992 εμφιαλώνει whisky και το 1996 ρούμι, κι από τότε θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εμφιαλωτές, αν όχι ο σημαντικότερος. Οι εμφιαλώσεις του είναι από ακριβές έως πανάκριβες, όπως και των

Silvano Samaroli και Massimo Righi για τους οποίους μιλήσαμε στο προηγούμενο επεισόδιο, και οι οποίοι εμφιαλώνουν και ρούμι υψηλής ποιότητας.

Πέντε στα πέντε μέχρι στιγμής για τους Ιταλούς.

Berry Brothers and Rudd

Πάμε τώρα στη Σκωτία. Οίκος πραγματικά αρχαίος με καταβολές πισω στα 1700 και κάτι.Εμφιαλώνει κυρίως whisky, είναι από τους πολύ σημαντικούς και είναι παράλειψή μου η μη αναφορά την προηγούμενη εβδομάδα. Εμφιαλώνουν και ρούμι.

Έχουμε πάρα πολλούς και δεν θα τους απαριθμήσουμε όλους. Επιγραμματικά θα αναφέρω ονόματα όπως Bristol Spirits, Valinch and Mallet, Rum Artesanal, Nobilis Rum, Wild Parrot, Rom de Luxe και τα γνωστά μας 1731 Fine and Rare με το τρομερό Belize 7 ετών που φιγουράρει στον κατάλογο του HOW.

Θα συνεχίσω με whisky, θα συνεχίσω με Speyside, θα πιω ένα dram από το πολυαγαπημένο μου Cragganmore Distillers Edition, και θα ανανεώσω το ραντεβού μας την επόμενη εβδομάδα.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: