| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Ανταπόκριση από τον τρύγο 2020

Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


Με τις δεξαμενές και τις αποθήκες των οινοποιείων να είναι ακόμα γεμάτες με τα κρασιά του 2019 (και όχι μόνο) ξεκίνησε ο φετινός τρύγος. Αν και είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις φαίνεται ότι πάμε σε μία επίσης καλή χρονιά. Σε κάποιες περιοχές και κυρίως στα νησιά έχει ήδη ολοκληρωθεί ή φτάνει προς το τέλος του ενώ σε κάποιες άλλες ξεκίνησε με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου. Αν και κάποιες όψιμες ποικιλίες φαίνεται να ωριμάζουν λίγο νωρίτερα και κάποιες πρώιμες τρυγήθηκαν λίγο αργότερα από ότι άλλες χρονιές, ο φετινός τρύγος δεν δείχνει να έχει σημαντικές διακυμάνσεις ως προς τον χρόνο της ωρίμασης. Η υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου επηρέασαν σε κάποιες περιοχές την καρπόδεση με αποτέλεσμα να παρατηρείται ανισοραγία σε κάποιους αμπελώνες, ενώ οι αποδόσεις φαίνεται να είναι ελαφρώς μειωμένες στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Πάμε να δούμε όμως πως εξελίσσεται ο τρύγος σε όλη την Ελλάδα με παραδείγματα από οινοποιεία από βορά προς νότο.

Θράκη
Σε κάποιες περιοχές της Θράκης ο τρύγος ξεκίνησε περίπου στις 20 Αυγούστου ενώ σε κάποιες άλλες ξεκινάει τώρα (τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου). Στο Κτήμα ΣγουρίδηΚτήμα Βουρβουκέλη πάλι στην ίδια περιοχή ξεκινάει από μέρα σε μέρα. Στο οινοποιείο Κίκονες στην Κομοτηνή φοβούμενοι ένα τοπικό lockdown τον Σεπτέμβρη αποφάσισαν από πολύ νωρίς να μην κάνουν τρύγο και να ρισκάρουν να μην γίνουν οι εργασίες στο οινοποιείο έτσι όπως ακριβώς θα ήθελαν.

Μακεδονία
Στην Μακεδονία ο τρύγος βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Κάποιες περιοχές όπως η Χαλκιδική και η Δράμα έχουν αρχίσει την συγκομιδή ορισμένων ποικιλιών ενώ σε άλλες όπως η Νάουσα, τα περισσότερα σταφύλια χρειάζονται ακόμα χρόνο για να ωριμάσουν. Στην Καβάλα ο τρύγος για το Κτήμα Συμεωνίδη άρχισε στις 20 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc (Συμεωνίδης Sauvignon Blanc), το Chardonnay (Συμεωνίδη Chardonnay) τρυγήθηκε την 1η Σεπτέμβρη ενώ ο τρύγος της Μαλαγουζιάς (Συμεωνίδη Μαλαγουζιά) ξεκίνησε δύο ημέρες αργότερα. Και στο Κτήμα Παυλίδη στην Δράμα ο τρυγητός άρχισε με το Sauvignon Blanc για το Thema λευκός στις 12 Αυγούστου και συνεχίζεται ακάθεκτος όπως και στα υπόλοιπα οινοποιεία της περιοχής. Το Sauvignon Blanc ήρθε πρώτο και στο οινοποιείο Άκραθος στην Χαλκιδική στις 31 Αυγούστου. Στο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή ο τρύγος ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες. Στο Κτήμα Κυρ Γιάννη στην Νάουσα ο τρύγος ξεκίνησε με το Merlot την 1η του Σεπτέμβρη, 7 ημέρες μετά σε σχέση με παλαιότερες χρονιές, ενώ στο Αμύνταιο με Sauvignon Blanc τις πρώτες ημέρες του μήνα. Τα Ξινόμαυρα και στις δύο περιοχές αναμένονται να έρθουν προς το τέλος του μήνα. Στο Κτήμα Καρανίκα επίσης στο Αμύνταιο το νήμα ‘έκοψε’ το Ασύρτικο για το Karanika Brut Cuvee Prestige στις 4 Σεπτέμβρη.

Ήπειρος
Η Ήπειρος είναι από τις περιοχές που τα σταφύλια ωριμάζουν όψιμα, οπότε δεν έχει μπει για τα καλά σε περίοδο τρύγου.

Θεσσαλία
Η Θεσσαλία στις περισσότερες περιοχές βρίσκεται στην αρχή του τρύγου. Στην περιοχής της Ραψάνης και του Ολύμπου άρχισαν να συλλέγονται τα λευκά σταφύλια στο τέλος Αυγούστου ενώ τα ερυθρά και κυρίως το Ξινόμαυρο θέλουν ακόμα χρόνο. Στον Τύρναβο ο Χρήστος Ζαφειράκης έχει τελειώσει με την συγκομιδή των λευκών ποικιλιών, του Chardonnay (που ήρθε και πρώτο) και της Μαλαγουζιά δηλαδή και περιμένει να ωριμάσουν τα κόκκινα, με την Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη Ερυθρός) να υπολογίζεται ότι θα είναι ‘έτοιμη’ αν όλα πάνε καλά περίπου στις 10 Σεπτέμβρη.

Στερεά Ελλάδα & Αττική
Στην Στερεά Ελλάδα ο τρύγος βρίσκεται περίπου στην μέση. Στην κεντρική Εύβοια το Κτήμα Αβαντίς ξεκίνησε με την συλλογή του Sauvignon Blanc (Κτήμα Αβαντίς Sauvignon Blanc) στις 8 Αυγούστου (ευτυχώς πριν προλάβουν να το επηρέασουν οι βροχές που έπληξαν την Εύβοια) και συνεχίζει δυναμικά μέχρι σήμερα. Στην βόρεια Εύβοια το οινοποιείο Βρυνιώτη ξεκίνησε τρύγο στις 24 Αυγούστου. Στην Φθιώτιδα ο τρύγος στο Κτήμα Χατζημιχάλη ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου με Chardonnay και θα συνεχίσει όλο τον Σεπτέμβρη ενώ στην Βοιωτία και στο Κτήμα Μουσών στις 20 Αυγούστου. Στην Αττική ο τρύγος άρχισε στα μέσα Αυγούστου και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη ανάλογα με την περιοχή. Στο Κτήμα Μάτσα ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 4 Σεπτέμβρη, η Αναστασία Φράγκου ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου με το Merlot για το Soul, και στο Κτήμα Κοκοτού με το Gewurtzraminer για το Τρεις Τρεις Παράδες στις 25 Αυγούστου ενώ και στα δύο αυτά οινοποιεία όπως και στα περισσότερα της Αττικής ο τρύγος συνεχίζεται ακόμα.

Πελοπόννησος
Και στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου έχει ξεκινήσει ο τρύγος του 2020. Στις περιοχές της Αργολίδας και της Κορινθίας έχουν τρυγηθεί κυρίως οι λευκές ποικιλίες όπως το Chardonnay και το Viognier. Στο Κτήμα Σκούρα έγινε η αρχή με το Chardonnay για το Dum Vinum Sperum στις 13 Αυγούστου και συνέχισε το Viognier (Viognier Cuvee Larsinos). Στο Κτήμα Ζαχαριά αρχή έκανε η Μαλαγουζιά στις 30 Αυγούστου και συνέχισε η Σκλάβα. Το Αγιωργίτικο ξεκίνησε αρχές του μήνα να συλλέγεται σιγά σιγά σε κάποιες περιοχές της Νεμέας. Για παράδειγμα στο Κτήμα Παλυβού 1η Σεπτέμβρη τρυγήθηκε Αγιωργίτικο στην Αρχαία Νεμέα. Η Αρκαδία θα μπει στον χορό του τρύγου από τις τελευταίες περιοχές καθώς το Μοσχοφίλερο που κυριαρχεί στους αμπελώνες ωριμάζει αργά. Στην Λακωνία ο τρύγος ξεκίνησε το δεύτερο μισό του Αυγούστου με την Κυδωνίτσα να έχει βρει ήδη τον δρόμο προς το οινοποιεία. Στην Ηλεία, στο Κτήμα Μερκούρη ο τρύγος άρχισε με το Refosco για το Κτήμα Μερκούρη Cava στις 24 Αυγούστου και συνεχίστηκε με την Μalvasia di Candia Aromatica για το Belvedere. Στην Αχαΐα ο τρύγος ξεκίνησε μετά το δεκαπενταύγουστο με κάποιες λευκές και ερυθρές ποικιλίες όπως το Μοσχάτο ενώ ο Ροδίτης που κυριαρχεί στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Κυκλάδες & Νησιά Αιγαίου
Στην Σαντορίνη ο τρύγος ξεκίνησε αρχές Αυγούστου και έχει ήδη ολοκληρωθεί, αν και γενικότερα ξεκίνησε λίγες μέρες αργότερα από πέρυσι. Ο ήπιος χειμώνας με τις αρκετές βροχές και οι μετριασμένες θερμοκρασίες το καλοκαίρι οδήγησαν σε πολύ καλής ποιότητας φρούτο και σε μεγαλύτερη παραγωγή από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Στο Κτήμα Σιγάλα για πρώτη φορά μπήκε πρώτο στο οινοποιείο το Μαυροτράγανο στις 10 Αυγούστου. Στο οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος και στο Santo Wines ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου με Ασύρτικο. Στην Πάρο ο τρύγος ξεκίνησε περίπου στις 20 Αυγούστου στο οινοποιείο Μωραΐτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα αυτού του μήνα ενώ στην Τήνο άρχισε στα περισσότερα οινοποιεία την περασμένη εβδομάδα. Στο Βόρειο Αιγαίο, στην Σάμο ο συνεταιρισμός ξεκίνησε την παραλαβή των σταφυλιών από τους αμπελουργούς στις 7 Αυγούστου με Μοσχάτο Άσπρο και συνεχίζει μέχρι σήμερα, ενώ ο συνεταιρισμός στην Λήμνο ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου με Μοσχάτο Αλεξανδρείας.
Κρήτη
Αρκετά οινοποιεία στην Κρήτη άρχισαν τον τρύγο το πρώτο μισό του Αυγούστου, κάποια τον έχουν ολοκληρώσει ήδη ενώ κάποια βρίσκονται ακόμα στην μέση. Στο οινοποιείο Μανουσάκη στον Βατόλακο Χανίων τα πρώτα σταφύλια που μπήκαν στο οινοποιείο στις 13 Αυγούστου ήταν το Roussanne (Nostos Roussanne) και συνέχισαν το Syrah, το Βιδιανό και το Grenache αλλά και όλα τα αμπέλια σε υψόμετρο 300-350 μέτρων. Στο οινοποιείο Λυραράκη στο Αλάγνι Ηρακλείου ξεκίνησε η συγκομιδή στις 14 Αυγούστου, στο οινοποιείο Μπουτάρη στην Σκαλάνη στις 22 ενώ στο οινοποιείο Δουλουφάκη στις Δαφνές στις 24 Αυγούστου και συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς.
Ιόνιο
Στην Κεφαλονιά ο τρύγος ξεκίνησε περίπου στις 20 Αυγούστου με ποικιλίες όπως η Μαυροδάφνη και το Βοστυλίδι, ενώ τώρα βρισκόμαστε στην συγκομιδή της Ρομπόλας (4 Σεπτέμβρη ξεκίνησε το οινοποιείο Gentilini) που αποτελεί και τον μεγαλύτερο όγκο σταφυλιών του νησιού. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και ο τρύγος στην Ζάκυνθο και συνεχίζεται μέχρι και τώρα.

Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET

Share: