Αποδεχόμαστε το Φθινόπωρο με 6 ιδανικά κρασιά

Καλό Φθινόπωρο είπαμε; Έως τώρα απέφευγα να πω αυτή την φράση! Όμως όσο και αν θέλω να μείνω στο καλοκαίρι, το φθινόπωρο είναι εδώ και ημερολογιακά πια! Οπότε θα ευχηθώ με 6 κρασιά που ταιριάζουν στις θερμοκρασίες και στα φαγητά που φέρνει μαζί του αυτή η εποχή. 6 κρασιά που θα μας κάνουν πιο εύκολη την μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Με την αλλαγή της εποχής άλλωστε δεν θα αλλάξει μόνο το χρώμα στα φύλλα των δέντρων, θα αναπροσαρμόσουμε και κάποιες από τις γαστρονομικές μας συνήθειες.

Κτήμα Λαντίδη Νεμέα
Κυδώνια, μήλα και κάστανα φέρνει το Φθινόπωρο. Φανταστείτε λοιπόν λευκά και κόκκινα κρέατα μαγειρεμένα με αυτά τα υλικά σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους και ένα αγαπημένο ερυθρό κρασί. Το σκηνικό είναι ικανό να μας βοηθήσει να αφήσουμε πίσω το καλοκαίρι. Το Αγιωργίτικο είναι από τις πρώτες ποικιλίες που θα ταίριαζαν σε ένα τέτοιο τραπέζι και μια ζουμερή Νεμέα με φρουτώδες και ευκολόπιοτο προφίλ όπως αυτή από το Κτήμα Λαντίδη είναι ότι πρέπει!

Sole Pinot Noir
Τα πατζάρια και γενικοτέρα οι ρίζες είναι η βάση για πολλές συνταγές αυτή την εποχή καθώς τώρα κάνουν την εμφάνιση τους στις λαϊκές και στους πάγκους των μανάβικων. Και με αυτά μπορούμε να φτιάξουμε πολλές νόστιμες συνταγές όπως ριζότο με πατζάρια, σούπα με κάποιο κρέας, ακόμα και μία ζεστή πατζαροσαλάτα. Και όλα αυτά είναι σίγουρο ότι θα ταιριάξουν με ένα ωραίο με βελούδινες τανίνες Pinot Noir όπως αυτό από το Κτήμα Βιβλία χώρα. Είναι επίσης το κατάλληλο κρασί για να πάμε από τα ελαφριά ‘καλοκαιρινά’ κόκκινα στα πλούσια και στιβαρά ‘χειμωνιάτικα’ ερυθρά.

Chateau Belle Coline
Πόσες φορές ανάψατε τον φούρνο το καλοκαίρι; Υποθέτω μόνο για τα γεμιστά και τον μουσακά! Άντε και για το κλασικό κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο που αγαπούν τα παιδιά. Αυτή την εποχή όμως οι φούρνοι θα πάρουν και πάλι μπρος και θα ‘βγάλουν’ ακόμα πιο πολλά και νόστιμα φαγητά. Ανάμεσα σε αυτά κάποια σιγομαγερεμένα κόκκινα κρέατα όπως το οσομπούκο, το μοσχαράκι γιουβέτσι, το παστίτσιο, τα κανελόνια και πολλά άλλα! Για όλα αυτά θα ‘πρέπει’ να έχουμε στην κάβα μας και ένα πλούσιο, φρουτώδες αλλά ταυτόχρονα και κομψό ερυθρό κρασί όπως αυτό το Μπωρντοζέλικο Belle Coline.

Semeli Elixir Gewurztraminer
Στο τραπέζι μας θα επιστρέψουν και κάποια πικάντικα φαγητά που το καλοκαίρι ανεβάζουν τις θερμοκρασίες και τα αποφεύγουμε. Τι θα λέγατε λοιπόν για πικάντικα ρεβύθια, κιμαδοπιτάκια φουλ στα μπαχαρικά, ινδικό κοτόπουλο ταντούρι, σούπες με τζίτζερ και πολλά άλλα πιάτα ‘φωτιά’; Και ποιες ποικιλίες ταιριάζουν περισσότερο με όλα αυτά τα φαγητά από το Gewurtzraminer; Ελάχιστες! Δοκιμάστε τα μαζί με αυτή την μπαχαρένια και εξωστρεφή εκδοχή από την Σεμέλη και θα καταλάβετε τον λόγο!

Kotyle Chardonnay 2017
Και τα μανιτάρια μπαίνουν για τα καλά στην ζωή μας! Ποιος θα πει όχι σε ζυμαρικά ή ριζότο με μανιτάρια με πλούσια σάλτσα βασισμένη σε ένα τυρί όπως η παρμεζάνα ή γραβιέρα? Τέτοια πιάτα με ένταση, γήινο χαρακτήρα και λιπαρότητα αναζητούν αντίστοιχα πλούσια και λιπαρά κρασιά αλλά και με ωραία βαρελάτα στοιχεία! Κρασιά που ίσως δεν ήπιαμε πολλές φορές μέσα στο καλοκαίρι! Και αυτό το όμορφα φρουτώδες, βαρελάτο και ώριμο Chardonnay από την Μεσσηνία όχι μόνο ταιριάζει με πιάτα μανιταριών αλλά είναι πραγματικά το κρασί που χρειαζόμαστε για να μπούμε σε φθινοπωρινό mood!

Μαλαγουζιά Natura
Να μην έχουμε και ένα ωραίο κρασί για τις πρώτες σούπες του φθινοπώρου; Η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, τα μανιτάρια αλλά και το μπρόκολο ή το κουνουπίδι θα γίνουν η βάση για λαχταριστές και υγιεινές συνταγές που θα βρουν το ιδανικό ταίριασμα σε μία Μαλαγουζιά. Πόσο μάλλον όταν αυτή σφύζει από φρούτο, οξύτητα αλλά ταυτόχρονα και από γήινα και ξηροκαρπάτα αρώματα όπως αυτή η εκπληκτική έκφραση του Χρήστου Ζαφειράκη.

 

 

 

Share: