Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μου φαίνεται οτι τώρα τελευταία έχω αφήσει λίγο πιο πίσω το whisky κι ασχολούμαι λίγο περισσότερο με το ρούμι.Την περασμένη εβδομάδα πήγαμε μια βόλτα στη Τζαμάικα, με τις ωραίες παραλίες και τα ωραία ρούμια. Μου άρεσε η βόλτα και λέω να μείνω λίγο ακόμη εδώ. Σήμερα θα μιλήσουμε για

Appleton

Πολύ βαρύ όνομα στο ρούμι, αυτό με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα. Και φυσικά ένας απο τους πλέον χαρακτηριστικούς εκπροσώπους για το ρούμι της Τζαμάικας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή, λέγοντας

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Έχουμε πει και στο παρελθόν οτι το τοπίο είναι θολό σε σχέση με την ιστορία κάθε αποστακτηρίου, όταν μιλάμε για ρούμι. Δηλαδή σχεδόν όλα τα αποστακτήρια βάζουν μια χρονιά ως επίσημη έναρξη λειτουργίας, που όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Βεβαίως είναι πολύ θελκτικό να γνωρίζει κάποιος οτι αυτό που πίνει έχει 350 χρόνια ιστορία, αλλά είναι άλλο αυτό, κι άλλο πράγμα αν είναι αλήθεια. Βεβαίως, επειδή μιλάμε για ρούμι, δεν είναι ακριβώς αλήθεια, αλλά δεν είναι και τελείως ψέμα. Διότι τα αποστακτήρια ισχυρίζονται οτι η ζωή τους ξεκινά όταν ξεκινά να λειτουργεί και η φυτεία με την παραγωγή της ζάχαρης, στην οποία βρίσκονται. Έστω κι αν ξεκίνησαν να φτιάχνουν ρούμι 100 κι 150 χρόνια μετά. Για παράδειγμα, το Depaz στη Μαρτινίκα αναφέρει σαν έτος έναρξης το 1651, ενώ ρούμι άρχισε να φτιάχνεται εκεί στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα.

Πάμε τώρα συγκεκριμένα στο Appleton. Θα ξεκινήσω την ιστορία με την αγορά της γης που χτίστηκε και η φάρμα, που ουσιαστικά δεν είναι αγορά, αλλά δωρεά. Το 1655 η Βρετανική Αυτοκρατορία (έτσι λεγόταν τότε) διώχνει τους Ισπανούς απο το νησί. Η οικογένεια Dickinson λαμβάνει μέρος στην κατάκτηση του νησιού, και παίρνει ως δώρο απο την κυβέρνηση για τη βοήθεια αυτή, ένα μεγάλο κομμάτι γης. Και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία. Ώσπου το 1749 καθιερώνεται όχι μόνο σαν μονάδα καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου και παραγωγής ζάχαρης, αλλά ξεκινάει να φτιάχνει και ρούμι. Υπο αυτή την έννοια, είναι το δεύτερο αρχαιότερο αποστακτήριο που παράγει ρούμι, μετά το Mount Gay στα νησιά Barbados που λειτούργησε το 1703. Το Appleton παραμένει στα χέρια της οικογένειας Dickinson μέχρι το 1845, όταν και αλλάζει χέρια. Πάμε όμως στο σήμερα, για να πούμε

Λίγα ακόμη λόγια

Το αποστακτήριο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Τζαμάικα και συγκεκριμένα στη Nassau Valley.
Ως προς το στυλ των αποσταγμάτων, θα λέγαμε οτι βρίσκεται κάπου στη μέση, αν θέλαμε να το χαρακτηρίσουμε βαρύ ή ελαφρύ. Δεν έχει τα βαριά αποστάγματα με φουλ εστέρες του Hampden, ενώ είναι λίγο πάνω σε αυτό το μέτρο σύγκρισης σε σχέση με το Monymusk. Δηλαδή είναι κάτι σαν το Bowmore, αν μιλούσαμε για επίπεδα τύρφης στα αποστακτήρια του Islay. Πιο πάνω απο Bunnahabhain, πιο κάτω απο Laphroaig. Πάλι δεν το απέφυγα το whisky. Μάλλον είναι ασθένεια και πρέπει να το κοιτάξω.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ρούμι που πρέπει κάποιος να δοκιμάσει. Ρίξτε μια ματιά στον κατάλογο του HOW, όπου φιγουράρουν τα Appleton Signature Blend, Appleton 12 years και Appleton 21 years, και μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.