Από τον Κ. Κοντογιώργη


Το δεκαράκι Ardbeg που έπινα, τελείωσε, αυτό δα μας έλειπε, να λιβανίζουμε ένα μπουκάλι για δυο εβδομάδες. Και πριν αρχίσω να σκέφτομαι ποιο θα είναι το επόμενο μπουκάλι που θα σφαγιασθεί, σκάει πολύ ωραίο δωράκι από φίλο, το οποίο, εκτός από την προφανή χρησιμότητά του, μου δίνει και πάσα για το σημερινό άρθρο. Σήμερα μιλάμε για ένα σχετικά άγνωστο malt.

Ardmore

Οι περισσότεροι από εσάς, για να μην πω όλοι, γνωρίζουν το εξαιρετικό blend Teachers Highland Cream, προσφάτως εξάλλου, είχαμε και αφιέρωμα σε σχετικό άρθρο. Ωστόσο, πόσοι γνωρίζουν το αποστακτήριο Ardmore, τα αποστάγματα του οποίου παίζουν ρόλο ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία του Teachers? Φαντάζομαι πολύ λίγοι, μιας και είναι ένα malt που ποτέ, ή σχεδόν ποτέ, δεν του δόθηκε η αναγνώριση που του αρμόζει. Σε αυτό το σημείο όμως, έφτασε η ώρα για να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα.

Η οποία ξεκινάει το 1898. Εκείνη τη χρονιά, ο Adam Teacher ψάχνει να βρεί έκταση για να χτίσει αποστακτήριο, το οποίο θα τον προμηθεύει τα whisky που είναι απαραίτητα για τα μίγματά του. Βρίσκει μια περιοχή κοντά στο Aberdeen. Κατεβαίνει από το τρένο και συναντιέται με τον συνταγματάρχη Late High στην περιοχή Late Hill. Ο συνταγματάρχης του προξενεύει αμέσως μια περιοχή, η οποία έχει σύνδεση με σιδηροδρομικό σταθμό, έχει άφθονες ποσότητες νερού, ενώ υπάρχουν και τεράστιες εκτάσεις με κριθάρι. Όλως τυχαίως βέβαια, η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιοκτήτη τον ίδιο το συνταγματάρχη, αλλά η ουσία δεν αλλάζει και η ουσία είναι ότι o Adam Teacher ενθουσιάζεται με την προοπτική, αγοράζει και έκτοτε το αποστακτήριο βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Παρά το ότι είναι από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος για την εποχή του και όχι μόνο, η εταιρία αποφασίζει να το επεκτείνει, μια φορά το 1955 και ακόμη μια το 1974. Μέχρι το 1998 χρησιμοποιείται μόνο σαν συστατικό του Teachers και δεν εμφιαλώνεται σαν single malt, ωστόσο τη χρονιά αυτή, η τότε ιδιοκτήτρια Allied Distillers εμφιαλώνει μια επετειακή έκδοση 12 ετών, για τα 100 χρόνια του Ardmore.

Λίγα ακόμη λόγια

Το Ardmore είναι ένα από τα τρία εναπομείναντα αποστακτήρια των Highlands που έχουν τυρφώδη χαρακτήρα, κάτι που έχουμε πει ότι ισχύει για τα νησιά και κυρίως το Islay. Τα άλλα δυο που παράγουν τυρφώδη whisky στα Highlands, είναι τα Benriach και Glen Garioch, αν και οι τελευταίες εκδόσεις του δεύτερου, ξεφεύγουν αρκετά από αυτό το χαρακτήρα. Το Ardmore βρίσκεται όπως είπαμε και πιο πάνω, στην περιοχή του Aberdeen και συγκεκριμένα στο χωριό Kennethmont. Η περιοχή, όπως και όλα τα βορειοανατολικά Highlands, φημίζεται για τις τεράστιες εκτάσεις με κριθάρι, καθώς επίσης και για την εκτροφή των διάσημων μοσχαριών Black Angus. Το αποστακτήριο βρίσκεται πολύ κοντά στον ποταμό Bogie, αλλά το απαραίτητο νερό για την παρασκευή των whisky αντλείται από πηγές στο Knockandy Hill. Διαθέτει 14 δεξαμενές ζύμωσης, από Oregon pine, τέσσερις άμβυκες, δυο wash stills και δυο spirit stills. Παράδοξο το γεγονός, ότι δεν χρησιμοποιείται μια ποικιλία μαγιάς, αλλά τρεις, ενώ η διαδικασία της ζύμωσης είναι από τις μεγαλύτερες χρονικά στη βιομηχανία και διαρκεί 54 περίπου ώρες.

Το δώρο που μου έφεραν ήταν το περίφημο Ardmore Traditional Cask. Κάποιες από τις ετικέτες που βγάζει τώρα το αποστακτήριο είναι τα Legacy, Triple Wood και το εξαίσιο Port Cask 12 ετών. Δοκιμάστε όσα πιο πολλά μπορείτε.

Και ένα ωραίο για το τέλος. Ο Fraser Huge, πρώην διευθυντής στα Ardmore και Glen Garioch, φωνάζει έναν επαγγελματία καθαριστή καπνοδόχων από τη Γκλασκώβη, για δουλειά στο Glen Garioch. Ο τύπος τρεκλίζει και παραπατάει από το πολύ whisky. Ξεκινάει να ανέβει και ο Huge του φωνάζει: - Δεν πιστεύω να ανέβεις εκεί πάνω μεθυσμένος. Και ο άλλος του απαντάει: Γιατί, νομίζεις ότι θα ανέβαινα εκεί πάνω, αν ήμουν νηφάλιος?


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.