Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μετά το αφιέρωμα για το Glenturret, σήμερα λέω να κάνω ακόμη ένα αφιέρωμα. Από την κεντρική Σκωτία θα μεταφερθούμε στην δυτική και μάλιστα θα πάμε σε νησί. Σήμερα μιλάμε για το

Arran

Ξεκινάω με την ονομασία. Κάποιες εμφιαλώσεις το αναφέρουν ως Isle of Arran, κάποιες άλλες, οι περισσότερες, σκέτο Arran. Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει η ονομασία, αλλά το whisky, το οποίο όπως θα δούμε και στη συνέχεια, είναι καλό .Σε αυτό το σημείο όμως έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Το 1992, σε μια συνάντηση που έγινε στην κοινότητα που είχαν δημιουργήσει οι κάτοικοι του νησιού Arran, ο Harold Currie ρίχνει την ιδέα για δημιουργία αποστακτηρίου στο νησί. Ο Harold Currie ήταν βετεράνος του whisky, με πολυετή θητεία σε πολλές εταιρίες, και κυρίως στην εταιρία Chivas Brothers.

Στο νησί δεν ήταν άγνωστη η παραγωγή whisky, κάθε άλλο θα λέγαμε. Κι αυτό γιατί στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα υπήρχαν εκεί πάνω από πενήντα αποστακτήρια. Το τελευταίο αποστακτήριο μάλιστα που έκλεισε, είχε το όνομα Lagg Distillery και έκλεισε το 1837. Τέλος πάντων, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα από τη συνάντηση που προανέφερα, ιδρύθηκε το αποστακτήριο, κατά κάποιους το 1994, κατά κάποιους άλλους, το 1995, μικρή σημασία έχει αυτή η διαφορά. Και το 1997, ανοίγει επίσημα το κέντρο επισκεπτών, του οποίου τα εγκαίνια γίνονται από την Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια του τελευταίου της ταξιδιού με το βασιλικό κρουαζιερόπλοιο Brittania.

Λίγα ακόμη λόγια

Το αποστακτήριο βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, σε πολύ όμορφη πεδιάδα, που περιβάλλεται από λόφους και είναι πολύ κοντά σε κάστρο του δέκατου τέταρτου αιώνα. Το χωριό στο οποίο βρίσκεται ονομάζεται Lochranza, όπως επίσης και ένα blend whisky που φτιάχνεται με βάση το Arran.Γενικότερα σαν τοποθεσία, βρίσκεται δυτικά των Lowlands και κοντά στη χερσόνησο του Kintyre όπου υπάρχει το Campeltown, με τα επίσης σπουδαία Springbank και Glen Scotia. Φυσικά λόγω της νεαρής ηλικίας του, οι εγκαταστάσεις είναι καινούριες, αλλά χτισμένες σε σχετικά παραδοσιακό στυλ και με παγόδα τσιμινιέρα, όπως τα παλιά χρόνια έφτιαχνε ο καλλιτέχνης αρχιτέκτονας Charles Doig. Η παροχή του απαραίτητου νερού γίνεται από το Loch na Davie και το νερό αυτό είναι μαλακό και ελαφρώς τυρφώδες. Το κέντρο επισκεπτών είναι από τα πλέον σύγχρονα της βιομηχανίας και είναι ανοιχτό για το κοινό όλο το χρόνο.

Από πλευράς εγκαταστάσεων παραγωγής, λειτουργούν τέσσερις δεξαμενές ζύμωσης από πεύκο Oregon, καθώς επίσης και δυο άμβυκες. Η παλαίωση των whiskies του αποστακτηρίου γίνεται σε διάφορα είδη βαρελιών. Υπάρχουν βαρέλια πρώην bourbon, πρώην sherry, ενώ γίνονται διάφοροι πειραματισμοί με βαρέλια, Madeira, Port, Marsala και άλλα, που χρησιμοποιούνται επικουρικά για τελειώματα, μετά τη βασική παλαίωση. Επίσης, Master Distiller είναι ο James Mac Taggart, ο οποίος έχει περάσει τα 42 χρόνια θητεία στο whisky και μαζί με την ομάδα του φτιάχνουν πολύ νόστιμα malt whisky. Μας αρέσουν πολύ τα εξαιρετικά αμφότερα Arran 10 ετών και Arran 14 ετών. Με πρώτη ευκαιρία δοκιμάστε και

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.