ΟΙΝΟλόγιο

Τι θα πιούν οι #inthehousers το Πάσχα

Το Πάσχα πλησιάζει και οι συνεργάτες του House of Wine έχουν ετοιμάσει για όλους εσάς τις πιο λαχταριστές προτάσεις. Εξαιρετικοί συνδυασμοί για τις παραδοσιακές συνταγές των ημερών αλλά και τις παρεϊστικες στιγμές της Λαμπρής, μοναδικές προσφορές αλλά και δώρα. Αναρωτηθήκατε όμως τι θα επιλέξουν εκείνοι για το πασχαλινό τους τραπέζι;

Οι #inthehousers απαντούν.

Read more

Θα π(ι)είς κι ένα τραγούδι

Επιστρέφω μετά απο πολύ (πάρα πολύ) καιρό, σε μια απο τις αγαπημένες ενότητες αυτής της στήλης. Το Whisky μετά μουσικής λοιπόν, κάνει δυναμικό come back, με ενα μικρό (όχι και τόσο) lifting. Οι διαφορές θα βρίσκονται, τόσο στον τίτλο, κάτι που ήδη είδατε, όσο και στα ποτά, αφού προτίθεμαι σήμερα να προτείνω και ρούμι. Πάμε λοιπόν με το πρώτο ματσάρισμα. Μου αρέσει πολύ αυτή η λέξη, την έμαθα προσφάτως και τη χρησιμοποιώ παντού. Μάλλον είναι σαν το γνωστό αναψυκτικό, πάει με όλα.

Read more

Τα φρούτα της θάλασσας και τα οινικά ταίρια τους

Μιλάμε για τα αγαπημένα μας όστρακα. Οι λατινόφωνοι γείτονες της μεσογείου προτιμούν να αναφέρονται σε αυτά ως “φρούτα” της θάλασσας και η ονομασία που τους έχουν δώσει θα λέγαμε ότι είναι απόλυτα ταιριαστή. Είναι ο καρπός της, δώρο σε εμάς με όλη τη γλύκα της καλά κρυμμένη μέσα σε ένα σκληρό κέλυφος. Γευστικός θησαυρός σε κάθε μικρή μπουκιά.

Read more

Συνταγές του μπακαλιάρου και τα κρασιά τους

Την ημέρα της 25ης Μαρτίου γιορτάζουμε την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πέραν ωστόσο των εθνικών και θρησκευτικών εορτασμών έχουμε και ένα γαστρονομικό. Η μέρα είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στο μπακαλιάρο.


Ιστορικά, εξαιρουμένων των κατοίκων στα νησιά που είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι, χωρίς αυτό να θεωρείται πολυτέλεια ή μεγάλη δαπάνη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, οι υπόλοιποι περιορίζονταν στην επιλογή του παστού μπακαλιάρου. Παρόλα αυτά, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας απαντώνται μέχρι και σήμερα εξαιρετικά νόστιμες συνταγές που στολίζουν τα τραπέζια εκείνη τη μέρα. Αυτές είναι τρείς αγαπημένες μου και μερικά από τα κρασιά που τους ταιριάζουν.

Read more

Καθαρά Δευτέρα: ούζο, τσίπουρο ή κρασί;

Η Καθαρά Δευτέρα γνωστή και ως Κούλουμα, σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής. Το ξεκίνημα της νηστεία γιορτάζεται με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα και κυρίως με πλούσια τραπέζια, συναθροίσεις φίλων και οικογενειών, μουσική χαρταετό και γεμάτα ποτήρια.

Οι συνταγές της ημέρας αν και ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή χαρακτηρίζονται από την απουσία ζωικών προϊόντων ή παράγωγών τους. Κάποια καλούδια ωστόσο παραμένουν πρωταγωνιστές σχεδόν σε κάθε ελληνικό τραπέζι: Ελιές, λαγάνα, χαλβάς, ντολμαδάκια, όσπρια όπως η φάβα και τα μαυρομάτικα, όστρακα και θαλασσινά φροντίζουν να ξεκινήσει η νηστεία πλουσιοπάροχα και παραδόξως χωρίς καμία απολύτως αίσθηση πείνας!

Όπως λοιπόν σε κάθε τέτοιο πληθωρικό τραπέζι η ερώτηση παραμένει: τι θα πιούμε;

Read more

Η πράσινη αρωματική συμφωνία σε ένα ποτήρι κρασί

Βάλτε λίγο πράσινο στο ποτήρι σας! Ο Χρήστος Λαμπρινόπουλος μιλάει για την φρεσκάδα και πολυπλοκότητα των φυτικών αρωμάτων στο κρασί και μας προτείνει ετικέτες για να τα γνωρίσουμε.

Read more

Wine fair season is on!

Η περίοδος των εκθέσεων ξεκίνησε και οι απανταχού επαγγελματίες και οινόφιλοι είναι έτοιμοι να πάρουν θέσεις μπροστά από τα τραπέζια των παραγωγών και ποτήρια ανά χείρας και να ξεκινήσουν να δοκιμάζουν.

Οι εκθέσεις κρασιού εξάλλου αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία για τον επισκέπτη όχι μόνο να γνωρίσει τα προϊόντα αλλά και τους δημιουργούς τους. Να μάθει όλα όσα χρειάζεται για την παραγωγή τους, την προέλευσής τους και την ιστορία τους. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επίσης οι παράλληλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα όπως masterclass, θεματικές γευσιγνωσίες, διαγωνισμοί κ.α.

Read more