A photo of Γιοβάννα Λύκου

Γιοβάννα Λύκου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας - Exclusive Club Coordinator

Η Γιοβάννα Λύκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κολυμπούσε ασταμάτητα μέχρι τα 19 της χρόνια κι αφότου διένυσε απόσταση ίση με την περίμετρο της Γης σταμάτησε κι απήλαυσε το πρώτο της ποτήρι κρασί.

Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι εξειδικεύτηκε στην Ιστορία της Τέχνης δίνοντας (σχεδόν) όλη την προσοχή της στη Σύγχρονη Τέχνη. Σπούδασε Οινοχοΐα για να είναι σίγουρη στο τι πρέπει να πίνει σε κάθε περίσταση και γοητευμένη από αυτό το ταξίδι, έβαλε στοίχημα να κάνει το κρασί προσιτό σε όλο τον κόσμο.

Έχει εργαστεί ως οινοχόος σε μερικά από τα πιο σημαντικά wine bar και γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας με αποκορύφωμα την τριετή παραμονή της στο βραβευμένο με 2 αστέρια michelin εστιατόριο Σπονδή. Είναι πιστοποιημένη Sherry Educator έχοντας λάβει τιμητική διάκριση και αριστείο στην τυφλή γευσιγνωσία από το Consejo Regulador de la D O 'Jerez Xeres Sherry'. Είναι επίσης πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια αποσταγμάτων εκπροσωπώντας κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας καταξιωμένες εταιρείες και προϊόντα του industry. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι εισηγήτρια στο τμήμα οινοχοΐας της σχολής LE MONDE από όπου κι αποφοίτησε.H σχέση της με το κρασί και το απόσταγμα αποτυπώνεται με λέξεις σε ποικίλα site, έντυπα με αγαπημένα της αυτά για τον Οινοχόο της Καθημερινής. Έχει στο ενεργητικό της συμμετοχές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, διοργανώσεις παρουσιάσεων, γευσιγνωσιών και εκπαιδεύσεων.

Λατρεύει να μιλά για όλα αυτά αλλά επιμένει να το κάνει με χιούμορ κι αυτοσαρκασμό. Θα ήθελε να μιλά όλες τις γλώσσες του κόσμου και με το πάτημα ενός κουμπιού να βρίσκεται στην Πλατεία Μπρούκ στη Σκύρο ατενίζοντας τη θάλασσα. Το εύχεται σε κάθε της πρόποση.

Συνταγές του μπακαλιάρου και τα κρασιά τους

Την ημέρα της 25ης Μαρτίου γιορτάζουμε την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πέραν ωστόσο των εθνικών και θρησκευτικών εορτασμών έχουμε και ένα γαστρονομικό. Η μέρα είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στο μπακαλιάρο.


Ιστορικά, εξαιρουμένων των κατοίκων στα νησιά που είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι, χωρίς αυτό να θεωρείται πολυτέλεια ή μεγάλη δαπάνη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, οι υπόλοιποι περιορίζονταν στην επιλογή του παστού μπακαλιάρου. Παρόλα αυτά, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας απαντώνται μέχρι και σήμερα εξαιρετικά νόστιμες συνταγές που στολίζουν τα τραπέζια εκείνη τη μέρα. Αυτές είναι τρείς αγαπημένες μου και μερικά από τα κρασιά που τους ταιριάζουν.

Read more

Καθαρά Δευτέρα: ούζο, τσίπουρο ή κρασί;

Η Καθαρά Δευτέρα γνωστή και ως Κούλουμα, σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής. Το ξεκίνημα της νηστεία γιορτάζεται με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα και κυρίως με πλούσια τραπέζια, συναθροίσεις φίλων και οικογενειών, μουσική χαρταετό και γεμάτα ποτήρια.

Οι συνταγές της ημέρας αν και ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή χαρακτηρίζονται από την απουσία ζωικών προϊόντων ή παράγωγών τους. Κάποια καλούδια ωστόσο παραμένουν πρωταγωνιστές σχεδόν σε κάθε ελληνικό τραπέζι: Ελιές, λαγάνα, χαλβάς, ντολμαδάκια, όσπρια όπως η φάβα και τα μαυρομάτικα, όστρακα και θαλασσινά φροντίζουν να ξεκινήσει η νηστεία πλουσιοπάροχα και παραδόξως χωρίς καμία απολύτως αίσθηση πείνας!

Όπως λοιπόν σε κάθε τέτοιο πληθωρικό τραπέζι η ερώτηση παραμένει: τι θα πιούμε;

Read more

Ιδέες για τα κρασιά της βασιλόπιτας

Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του 2023 ονειρευόμαστε ήδη τις αντίστοιχες πρώτες του νέου έτους. Η επίσημη έναρξη θα γίνει με την κοπή της βασιλόπιτας, η οποία θα ορίσει και τον τυχερό του καινούργιου χρόνου.  Σε μία τέτοια λοιπόν, εθιμοτυπικά ένδοξη και απολαυστική, στιγμή αξίζουν οι καλύτεροι συνδυασμοί. 

Read more

Μάθε το Port σε 10 βήματα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Port η Γιοβάννα Λύκου παραδίδει ταχύρρυθμα μαθήματα ενισχυμένων κρασιών και σας φανερώνει τα 10 βήματα που θα σας φέρουν πιο κοντά σε αυτό το μαγικό κρασί και που πρέπει να γνωρίζετε για να μη σας πιάσουν ποτέ αδιάβαστο.

Read more

3 κοκτέιλ με Ρούμι που φωνάζουν «Καλοκαίρι!»

Η Γιοβάννα Λύκου γράφει για τρία κοκτέιλ με ρούμι που φωνάζουν «Καλοκαίρι!».  Κλασικά καλοκαιρινά, πολύφορεμένα και πολυδοκιμασμένα πάντοτε αγαπημένα μας συνοδεύουν τους θερινούς μήνες.

Read more

Meet the Faces: Πάρις Σιγάλας

Ο Πάρις Σιγάλας απαντά στις ερωτήσεις της Γιοβάννας Λύκου στο καθιερωμένο ‘Μeet the Faces’ του House of Wine και μοιράζεται μαζί της σκέψεις και εικόνες από την πολυετή, σπουδαία πορεία του στο ελληνικό κρασί και το μοναδικό αμπελώνα της Σαντορίνης αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως είναι ένα πρόσωπο του κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις. Η ποικιλία Ασύρτικο, το μοναδικό terroir και η φιλοσοφία του Oeno p.

Read more

Meet the Faces: Ιορδάνης Μιχαηλίδης

Ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης απαντά στις ερωτήσεις της Γιοβάννας Λύκου στο καθιερωμένο ‘Μeet the Faces’ του House of Wine αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως είναι ένα πρόσωπο του κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις. O χαρισματικός οινοποιός μοιράζεται σκέψεις και εικόνες για την πορεία του αλλά και την παράδοση των ‘καρπών μια ώριμης καλλιέργειας’.

Read more