| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav
A photo of Μαριάννα Μακρύγιαννη

Μαριάννα Μακρύγιαννη

Σύμβουλος Οίνου
Η Μαριάννα Μακρύγιαννη αποφοίτησε από το τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθηνών το 2003 και το 2009 ήταν ένας απο τους τρείς πρώτους απόφοιτους του WSET Diploma στην Ελλάδα. Είναι μέλος του Institute of Wines & Spirits (AIWS), της Πανελλήνιας ένωσης Οινολόγων και της Πανελλήνιας ένωσης Οινοχόων. Έχει εργαστεί σε σημεία λιανικής πώλησης καθώς και στον τομέα των αγορών και των εισαγωγών κρασιών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον τομέα της εκπαίδευσης. Εργάστηκε στο Ελληνικό παράρτημα του WSET London, στο W.S.P.C, στις θέσεις του Examinations Officer, Syllabus Coordinator και Wine Buyer και υπήρξε βοηθός του Κου Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW. Παράλληλα δρα συμβουλευτικά πάνω σε θέματα οίνων και αποσταγμάτων σε διάφορες εταιρείες του χώρου.

Η συνεργασία του από τη θέση του οινικού συμβούλου με το House of Wine της καλύτερης Ελληνικής ηλεκτρονικής κάβας, ήρθε ως επιστέγασμα της όλης εμπειρίας που αποκόμισε μέσα την βαθιά της ενασχόληση με το κρασί. Ο ρόλος του συμβούλου μιας κάβας με τον οινικό πλούτο που διαθέτει το House of Wine είναι απαιτητικός και συνάμα προκλητικός και έχει ως στόχο να αποκωδικοποιήσει και να μεταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους εσάς τους οινικούς θησαυρούς που καθημερινά συλλέγει για εσάς το House of Wine.

 

H παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής αφρώδων οίνων

Στις 22 Οκτωβρίου (τρίτη Παρασκευή του Οκτωβρίου) γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρας σαμπάνιας. Η γιορτή του πιο ξακουστού αφρώδους κρασιού που προκαλεί παραλήρημα στους οινόφιλους όλου του κόσμου. Των κρασιών που έχουν εμπνεύσει τους οινοποιούς σε όλα τα μήκη της γης. Αυτά που παράγονται με την ‘παραδοσιακή μέθοδο’ ή αλλιώς την μέθοδο της Καμπανίας. Αυτή είναι και η στιγμή να βάλουμε στο μικροσκόπιο τα πιο εκλεπτυσμένα αφρώδη κρασιά και να ανακαλύψουμε την μέθοδο παραγωγής τους με όσο πιο απλά λόγια γίνεται.

Read more

Γήινα αρώματα και σε ποια κρασιά θα τα βρούμε

Αν και με αρκετή καθυστέρηση έπεσαν επιτέλους οι πρώτες Φθινοπωρινές βροχές. Εμένα οι πρώτες βροχές με βρήκαν στις παρυφές του όρους Πάικου στην Γουμένισσα, όπου μετά από λίγη ώρα βροχής άρχισαν να αναδύονται από την γη όμορφα Φθινοπωρινά αρώματα. Αυτά τα αρώματα μου έφεραν στο μυαλό κρασιά με γήινα χαρακτηριστικά, που μας παραπέμπουν στην γη.

Θα μου πείτε μπορεί ένα κρασί να μυρίζει μανιτάρι, σαν το έδαφος του δάσους μετά την βροχή ή ακόμα και τούβλο ή πέτρα και να μας αρέσει; Μπορεί και μάλιστα αυτά τα αρώματα είναι συνδεδεμένα με σπουδαία κρασιά. Όπως σε όλες τις κατηγορίες αρωμάτων όλα είναι θέμα ισορροπίας! Αν ένα κρασί μυρίζει μόνο μανιτάρι ή γη είναι μονοδιάστατο. Αν όμως αυτά τα αρώματα συνυπάρχουν με άλλα όπως τα φρούτα τότε μιλάμε για πολυπλοκότητα κάτι που το αναζητάμε στα κρασιά. Πάμε όμως να δούμε τα 4 πιο συχνά γήινα ‘αρώματα’ και σε ποια κρασιά τα συναντάμε γιατί έως τώρα είμαι σίγουρη ότι δεν έχετε πειστεί ότι σας μιλάω για κρασιά και μάλιστα για κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.

Read more

Παντρέματα από τον ίδιο τόπο

Λέγεται συχνά ότι “What grows together, goes together”, δηλαδή ότι προέρχεται από τον ίδιο τόπο, ταιριάζει και στο τραπέζι! Το ταίριασμα τοπικών κρασιών με τοπικές συνταγές είναι τόσο παλιό όσο η ‘εφεύρεση’ του κρασιού. Tόσο τα κρασιά όσο και οι τρόποι μαγειρέματος έχουν αναπτυχθεί ανά τους αιώνες ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους. Είναι άλλωστε και ένας από τους πιο ασφαλείς ‘κανόνες’ του συνδυασμού κρασιού και φαγητού. Πόσες φορές έχουμε γράψει ότι τα κατσικίσια τυριά ταιριάζουν πολύ με τα Sauvignon Blanc της κοιλάδας του Λίγηρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κοιλάδα του Λίγηρα φημίζεται και για τα κατσικίσια τυριά. Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα ακόμα.

 

Read more

Malbec και Torrontes, τα αστέρια της Αργεντινής

Η Αργεντινή είναι χώρα της Νότιας Αμερικής, η οποία τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες του Νέου Κόσμου όσον αφορά την αμπελοκαλλιέργεια και τις εξαγωγές κρασιού, με τους αμπελώνες να καλύπτουν έκταση 197.965 εκταρίων. Οι αμπελουργικές περιοχές της Αργεντινής εκτείνονται από βορά προς νότο σε μία στενή λωρίδα στους πρόποδες της οροσειράς των Άνδεων. Από τις πιο ψυχρές περιοχές στο βόρειο τμήμα με κάποιους από του υψηλότερους αμπελώνες σε όλο τον κόσμο, τις πιο ξηρές περιοχές της Mendoza μέχρι νοτιότερα στις ακτές του Ατλαντικού αλλά και την Παταγονία, η Αργεντινή προσφέρει πολλά διαφορετικά και ενδιαφέροντα στυλ κρασιών. Η Mendoza είναι η πιο σημαντική περιοχή από πλευράς ποσότητας καθώς εκεί συγκεντρώνεται περίπου το 75% της παραγωγής αλλά και τα περισσότερα οινοποιεία.

Read more

Αποδεχόμαστε το Φθινόπωρο με 6 ιδανικά κρασιά

Καλό Φθινόπωρο είπαμε; Έως τώρα απέφευγα να πω αυτή την φράση! Όμως όσο και αν θέλω να μείνω στο καλοκαίρι, το φθινόπωρο είναι εδώ και ημερολογιακά πια! Οπότε θα ευχηθώ με 6 κρασιά που ταιριάζουν στις θερμοκρασίες και στα φαγητά που φέρνει μαζί του αυτή η εποχή. 6 κρασιά που θα μας κάνουν πιο εύκολη την μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Με την αλλαγή της εποχής άλλωστε δεν θα αλλάξει μόνο το χρώμα στα φύλλα των δέντρων, θα αναπροσαρμόσουμε και κάποιες από τις γαστρονομικές μας συνήθειες.

Read more

Πήγαμε στις μεγάλες ημέρες Νεμέας

Κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, η οινική καρδιά χτυπάει στην Νεμέα. Αυτό βέβαια μέχρι να μας επισκεφθεί ο κορονοιός και να μας αλλάξει τα δεδομένα! Πέρυσι δεν πραγματοποιηθήκαν καθόλου αυτές οι εκδηλώσεις. Φέτος όμως αν και λίγο μουδιασμένα, οι πόρτες κάποιων οινοποιείων ήταν ανοιχτές, ενώ ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας φιλοξένησε στον χώρο του δράσεις γύρω από την γαστρονομία και φυσικά το Αγιωργίτικο. To House of Wine ήταν φυσικά εκεί! Δημιουργήσαμε μία ωραία παρέα και πήγαμε στις μεγάλες ημέρες Νεμέας. Για την ακρίβεια επισκεφθήκαμε δύο οινοποιεία, το Κτήμα Σκούρα που εκτός όλων των άλλως φιλοξενούσε και έκθεση με λιθογραφίες για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του ’21 και στους Αμπελώνες Ζαχαριά που μας περίμενε μία ‘τοπική’ γαστρονομική έκπληξη!

Read more

Οι αμφορείς στην σύγχρονη οινοποίηση

Βρισκόμαστε στον Σεπτέμβρη, τον μήνα του τρύγου. Αν και σε κάποιες νοτιότερες περιοχές της χώρας ο τρύγος έχει ήδη ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές καλά κρατεί! Το σίγουρο είναι ότι σε όλα τα οινοποιεία της χώρας αλλά και γενικότερα του βόρειου ημισφαιρίου επικρατεί αναβρασμός. Ζυμώσεις, απολασπώσεις, ανακυκλώσεις, αντλίες, δεξαμενές, πιεστήρια, βαρέλια, μετρήσεις, αναλύσεις και άλλα πολλά που περιλαμβάνει η τέχνη της οινοποίησης. Ανάμεσα σε όλα αυτά που πρέπει να σκεφτούν και να αποφασίσουν οι οινολόγοι είναι και τα δοχεία ζύμωσης και ωρίμασης των κρασιών.

Read more

Το οινοποιείο Βρυνιώτη στην Βόρεια Εύβοια

Μέσα στο Αύγουστο ο δρόμος με έβγαλε στην Βόρεια Εύβοια! Εκτός από τις όμορφες παραλίες στο Αιγαίο και στον Ευβοϊκό, τα γραφικά λιμανάκια, το καλό φαγητό, τα τοπικά προϊόντα όπως τα σύκα και τις ελιές, εμείς οι οινόφιλοι έχουμε ένα ακόμα σοβαρό λόγο για να πάμε στην Βόρεια Εύβοια. Το οινοποιείο Βρυνιώτη που βρίσκεται στα Γιάλτρα, μόλις 14 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Αιδηψού. Η θέα από το οινοποιείο μαγευτική! Ο Ευβοϊκός κόλπος και η πόλη της Αιδηψού στο πιάτο! Τα κρασιά εξαιρετικά!

Read more

Τα 5 καλύτερα ταιριάσματα - καλοκαίρι 2021

Το πολύπαθο καλοκαίρι του 2021 φτάνει στο τέλος του, τουλάχιστον ημερολογιακά. Μπορεί να μην ήταν το πιο ανέμελο καλοκαίρι για όλους λόγω Covid, λόγω φωτιών ή άλλων γεγονότων, υπήρξαν ελπίζω όμως για όλους όμορφες στιγμές χαλάρωσης. Στιγμές που εκτός από την παρέα με φίλους και συγγενείς απολαύσαμε νόστιμο φαγητό με ωραία κρασιά είτε είμασταν στην πόλη, είτε στο χωριό, είτε διακοπές σε κάποιο δημοφιλή προορισμό. Επιστρέφοντας λοιπόν στην βάση, όπως κάθε χρόνο, μοιράζομαι μαζί σας τους πέντε συνδυασμούς κρασιού και φαγητού που ξεχώρισα. Αυτούς που μου ήρθαν πρώτοι στο μυαλό και σαν συστήνω να δοκιμάσετε. Κάποιοι από αυτούς αναμενόμενοι, κάποιοι έκπληξη!

Read more

Δημοφιλείς σαλάτες από όλο τον κόσμο με ταιριαστά κρασιά

Τι θα λέγατε να τρώγαμε μία δροσερή σαλατούλα; Οι σαλάτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας διατροφής είτε ως ορεκτικό, ως ένα ελαφρύ σνακ ή σαν συνοδευτικό. Πόσο μάλλον αυτή την εποχή που οι υψηλές θερμοκρασίες μας οδηγούν σε ελαφριά γεύματα και τα λαχανικά είναι φρέσκα και πεντανόστιμα. Ειδικά όσοι το παρακάναμε με το φαγητό στις διακοπές, θα χρειαστούμε πολλά γεύματα μόνο με σαλάτα για να αποτοξινωθούμε ή να χάσουμε και κανένα κιλό.

Read more