A photo of Μαριάννα Μακρύγιαννη

Μαριάννα Μακρύγιαννη

Η Μαριάννα Μακρύγιαννη αποφοίτησε από το τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθηνών το 2003 και το 2009 ήταν ένας απο τους τρείς πρώτους απόφοιτους του WSET Diploma στην Ελλάδα. Είναι μέλος του Institute of Wines & Spirits (AIWS), της Πανελλήνιας ένωσης Οινολόγων και της Πανελλήνιας ένωσης Οινοχόων. Έχει εργαστεί σε σημεία λιανικής πώλησης καθώς και στον τομέα των αγορών και των εισαγωγών κρασιών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον τομέα της εκπαίδευσης. Εργάστηκε στο Ελληνικό παράρτημα του WSET London, στο W.S.P.C, στις θέσεις του Examinations Officer, Syllabus Coordinator και Wine Buyer και υπήρξε βοηθός του Κου Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW. Παράλληλα δρα συμβουλευτικά πάνω σε θέματα οίνων και αποσταγμάτων σε διάφορες εταιρείες του χώρου.

Υπήρξε επι σειρά ετών υπεύθυνη καταλόγου κρασιού στο House of Wine της καλύτερης Ελληνικής ηλεκτρονικής κάβας.

 

8 κρασιά για την παγκόσμια ημέρα του Syrah

Τo Syrah είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες παγκοσμίως με παρουσία σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου. Αν υπάρχει μία λέξη που καθορίζει αυτό το σταφύλι, αυτή είναι η «ευελιξία», καθώς προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες και terroir. Σε δροσερά κλίματα θα βγάλει φρέσκα μαύρα φρούτα, λουλούδια, μπαχαρικά, βότανα και πιπέρια, ενώ σε πιο ζεστές συνθήκες θα εκφραστεί με πλούτο, πιο συμπυκνωμένο φρούτο, δαμάσκηνα, σοκολάτα, πέτρα και γλυκόριζα. Στοιχεία που σε συνδυασμό με τις κομψές – συνήθως – τανίνες του και το πικάντικό προφίλ του το φέρνουν ψηλά στην προτίμηση των καταναλωτών.

 

Η παγκόσμια ημέρα Syrah είναι στις 16 Φεβρουαρίου. Ας γιορτάσουμε λοιπόν τον Βαλεντίνο με όλες τις τιμές και μετά ας γεμίσουμε τα ποτήρια πάλι με κόκκινο χρώμα για να γιορτάσουμε αυτή την αγαπημένη ερυθρή ποικιλία με 8 κρασιά που έχω διαλέξει για εσάς! Θα μπορούσε να είναι και η ιδανική ποικιλία για να γιορταστεί και η τσικνοπνέμπτη αφού για φέτος αυτές οι δύο ‘γιορτές’ συμπίπτουν!

Read more

8 blends για την απόλυτη κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης

Πλησιάζει η πιο αγαπημένη Πέμπτη των Ελλήνων, αυτή που τσικνίζουμε γύρω από ένα τραπέζι με φίλους και συγγενείς, πολύ φαγητό και καλό κρασί. Το κρέας, σε όλες του τις μορφές, είναι σίγουρα ο πρωταγωνιστής, όμως εξίσου σημαντικό ρόλο έχει και το κρασί που θα στολίσει το τραπέζι για να περάσουμε αξέχαστα! Είναι κάποιος που θα ψήσει μόνο ένα είδος κρέατος; Δεν νομίζω! Θα υπάρχει ποικιλία στο τραπέζι. Έτσι και στην περίπτωση του κρασιού το ενδιαφέρον μας δεν θα μονοπωλήσει ένα σταφύλι. Θα πάμε σε αρκετά κρασιά και σε blends διαφορετικών ποικιλιών για αυτή την τσικνοπέμπτη!

Read more

Μιλάμε για το Merlot

Υπάρχει οινόφιλος που δεν έχει ακούσει για την ποικιλία Merlot; Στοιχηματίζω πως όχι καθώς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σταφύλια σε όλο τον πλανήτη. Είναι μια ερυθρή Γαλλική ποικιλία που πιστεύεται πως κατάγεται από την περιοχή του Μπορντώ. Πιθανότατα πήρε το όνομα του από τον κότσυφα (blackbird), που ονομάζεται merlau στην οξιτανική γλώσσα (Occitan) και στον οποίο αρέσει πολύ αυτό το σταφύλι.

Read more

5 ‘must try’ χειμωνιάτικα οινικά ταιριάσματα!

Φτάσαμε στα μέσα Ιανουαρίου για να μπορέσω να γράψω ένα ‘χειμωνιάτικο’ κείμενο. Πρώτο κείμενο για το 2023, που θα ασχοληθούμε με τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού και θα ξεκινήσουμε με must try χειμωνιάτικους συνδυασμούς. Γιατί ο μισός χειμώνας που απομένει θα περάσει πιο εύκολα με νόστιμο ‘ζεστό’ φαγητό και ταιριαστό κρασί! Διάλεξα 5 απλά φαγητά της ελληνικής κουζίνας που έχουν την τιμητική τους τους πιο κρύους μήνες του έτους, και σας προτείνω ποικιλίες ή στυλ κρασιών που έχω δοκιμάσει μαζί τους και ήταν άκρως επιτυχημένοι!

Read more

Βόλτα στους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ελλάδας

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα! Ημερολογιακά τουλάχιστον γιατί ο καιρός προς το παρόν μοιάζει περισσότερο ανοιξιάτικος παρά χειμωνιάτικος. Αν και αυτή η καλοκαιρία μας βολεύει όσον αφορά την θέρμανση, μπορώ να πω ότι μου έχουν λείψει οι κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Πήρα και καινούριο χειμωνιάτικο μπουφάν, και δεν το έχω φορέσει ακόμα! Τι λέτε λοιπόν να πάρουμε τα βουνά; Να επισκεφθούμε νοερά τα πιο ορεινά αμπελοτόπια της χώρας να νιώσουμε λίγο χειμώνα; 

Read more

5 ‘οινικοί’ στόχοι για το 2023

Έφτασε και το 2023! Μαζί με τις ευχές για υγεία, ευτυχία, επιτυχία και ότι άλλο επιθυμεί ο καθένας, αυτές τις ημέρες κάνουμε ανασκόπηση του έτους που έφυγε, ενώ θέτουμε νέους στόχους για την καινούρια χρονιά. Στόχους για την προσωπική μας ζωή αλλά και για τα επαγγελματικά μας! Ας βάλουμε και μερικούς στόχους για την ‘καλοπέραση μας’ και περιστρέφονται γύρω από το αγαπημένο μας ‘χόμπι, το κρασί!

Read more

Αφρώδη κρασιά για όλους!

Η τελευταία εβδομάδα του έτους έφτασε! Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον νέο χρόνο και συνήθως αυτό γίνεται με ένα αφρώδες κρασί. Σβήνουμε τα φώτα, μετράμε αντίστροφα, πυροτεχνήματα, αγκαλιές και φιλιά, ακούγεται το αφρώδες κρασί που ανοίγει, ανάβουν τα φώτα, γεμίζουν ποτήρια, κόβεται η βασιλόπιτα, ψάχνουμε το φλουρί, πίνουμε και τρώμε γλυκό και κρασί! Σε άλλους αρέσουν τα ξηρά αφρώδη, σε άλλους αυτά με γλυκύτητα, κάποιοι προτιμούν τα λευκά και κάποιοι τα ροζέ. Κάποιοι προτιμούν τα Ελληνικά αφρώδη ενώ άλλοι ‘ταξιδεύουν’ στην Γαλλία και σε άλλα μέρη του κόσμου για να απολαύσουν τις αγαπημένες τους μπουρμπουλήθρες. Όπως και να έχει, υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα και όλα τα budget. Προτείνουμε λοιπόν 9 αφρώδη κρασιά, για να υποδεχτούμε τον καινούριο  - και όχι μόνο - χρόνο υψώνοντας τα ποτήρια και ανταλλάσσοντας ευχές!

Read more

Πες μας τον φίλο σου να σου δείξουμε ποιο κρασί θα του πάρεις για δώρο

Δείξε μας τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι λέει η παροιμία. Εμείς το αλλάξαμε λίγο και σας ζητάμε να μας ‘πείτε’ τον φίλο σας για να σας δείξουμε ποιο κρασί του ταιριάζει! Γιατί μέρες που είναι, οι φίλοι ανταλλάσσουν δώρα! Πόσες φορές σε μια παρέα έχουν ακουστεί διαφορετικές απόψεις όταν έρχεται η ώρα της παραγγελίας του κρασιού; Δεν θέλω στυφό κρασί, δεν θέλω να ξινίζει, να γλυκίζει, θέλω να είναι αρωματικό, να είναι πλούσιο, ελαφρύ και άλλα πολλά. Ο καθένας μας έχει τα δικά του γούστα. Έτσι λοιπόν καλό είναι αν θέλετε να κάνετε δώρο σε κάποιον φίλο, να σκεφτείτε τα γούστα του. Αν πάλι δεν έχετε εντοπίσει τις προτιμήσεις του στο κρασί σκεφτείτε ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό και πάρτε ένα κρασί που θα ταιριάζει σε αυτό. Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις ‘φίλων’ που ίσως σας βοηθήσουν στην επιλογή.

Read more

Γιορτινή προπαίδεια του 5 με κρασιά

Ψάχνετε δώρο για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, για τους συνεργάτες σας ή τον εαυτό σας; Αναζητάτε κρασιά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι επιλογές είναι αμέτρητες και ίσως μοιάζει δύσκολο να επιλέξουμε το ιδανικό κρασί καθώς τα κριτήρια είναι πολλά. Η περίσταση, το φαγητό που θα το συνοδεύσουμε, το άτομο που θα το χαρίσουμε, το στυλ που μας αρέσει, το κόστος και πολλά ακόμα. Σε αυτό το κείμενο θα βάλουμε σαν πρώτο κριτήριο το κόστος και έτσι θα σας προτείνω κρασιά που ξεκινούν από 5 ευρώ και πολλαπλάσια αυτού, μέχρι τα 50 ευρώ. Κάτι σαν την προπαίδεια του 5, αλλά με κρασιά! Δύο κρασιά σε κάθε ‘5’ για να καλύψουμε 2 στυλ, τα περισσότερα φαγητά και όλα τα γούστα!

Read more

Στολίζουμε το γιορτινό τραπέζι με σπάνιες ποικιλίες

Οι γιορτές πλησιάζουν και ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα γιορτινά τραπέζια! Aγάπη, καλή παρέα, χαρούμενη διάθεση, λαχταριστές συνταγές και φυσικά ωραία κρασιά είναι τα απαραίτητα ‘συστατικά’ για ένα αξέχαστο γιορτινό τραπέζι. Εμείς θα σας βοηθήσουμε να διαλέξετε κρασιά που θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας ή αν είστε εσείς οι καλεσμένοι να ενθουσιάσετε με τα δώρα σας. Για αυτό θα σας προτείνουμε σε αυτό το κείμενο να στολίσετε το γιορτινό τραπέζι με κρασιά από σπάνιες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Άλλοι στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο με σπάνια στολίδια, εμείς θα στολίσουμε το γιορτινό τραπέζι με σπάνια κρασιά! Είναι και ένας ωραίος τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή της παρέας και ειδικά όσων έχουν εμπλακεί σε μια άχαρη πολιτική συζήτηση και να κάνουν focus στο κρασί πριν ανάψουν τα ‘αίματα’.

Read more