My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Ballantines

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όλα τα καλά στη ζωή έχουν δυο ελαττώματα. Πρώτον, κάποτε τελειώνουν, όσο κι αν θες να κρατήσουν. Δεύτερον, το καλό δε χορταίνεται ποτέ, όπως έλεγε και ένας φίλος μου από τον Πόρο. Έτσι έγινε και με τις διακοπές μου. Δυστυχώς τελείωσαν. Πλέον γράφω έχοντας επιστρέψει στο κλεινόν άστυ. Σήμερα λέω να ασχοληθώ με ένα αγαπημένο whisky των νεανικών μου χρόνων. Θα μιλήσουμε για το

Ballantine's

Αν δεν κάνω λάθος, το 1984 ήταν η πρώτη χρονιά που είχα αρχίσει να πίνω δειλά δειλά. Ήμουν βλέπετε σε ηλικία μόλις 18 ετών και η εποχή εκείνη δεν ήταν σαν τη σημερινή, που οι πιτσιρικάδες ξεκινούν να πίνουν από τα 15, μην πω και πιο πριν, ανάλογα με το χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Από τα πρώτα ποτά που είχα δοκιμάσει τότε, ήταν και το Ballantine's. Βεβαίως τότε ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό, χωρίς να μπορώ να θυμηθώ, αν ήταν πιο γευστικότερο τότε ή τώρα. Σίγουρα πάντως ήταν αρκετά διαφορετικό. Σε αυτό το σημείο έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Την ιστορία ξεκινάει ο George Ballantine, του οποίου η κύρια εργασία ήταν αυτή του παντοπώλη. Ωστόσο, είναι από τους πρώτους που ξεκινούν την ανάμιξη whisky. Μαζί με τα παιδιά του, George, Archibald και Daniel επεκτείνουν τη δραστηριότητα της εταιρίας, ώσπου το 1895 κερδίζουν την διάκριση Royal Warrant από τη βασίλισσα Βικτώρια. Το 1910 ανακαλύπτουν τη συνταγή του πασίγνωστου Ballantine's Finest, η οποία διατηρείται ως και σήμερα, με πολύ μικρές παραλλαγές, ανάλογα με τον εκάστοτε Master Blender. Το 1922 η εταιρία άρχισε να προμηθεύει τις ΗΠΑ, που βρισκόταν σε καθεστώς ποτοαπαγόρευσης, μέσω του Καναδά. Εκεί ήταν που το ανάμικτο whisky της εταιρίας κέρδισε την προσοχή του καναδού Hiram Walker, ο οποίος θα γίνει ο νέος ιδιοκτήτης και θα χτίσει το κομψό και σύγχρονο αποστακτήριο δημητριακών καρπών στο Dumbarton. Αργότερα, το 1937, ο επόμενος Master Blender της εταιρίας, ο George Robertson, θα γίνει ο πρώτος που θα δημιουργήσει blended whisky 17 ετών, το οποίο είναι από τα πιο βραβευμένα blend μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και το υπέροχο και λουσάτο Ballantine's 30 ετών. Το 1959 αναλαμβάνει επόμενος διευθυντής απόσταξης ο Jack Goudy, αλλά αυτός που πραγματικά κάνει τη διαφορά για την εταιρία είναι ο αμέσως επόμενος Master Blender, Robert Hicks.

Εδώ αξίζει να σταθούμε λίγο, λέγοντας δυο λόγια για τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη, ο οποίος με τη δουλειά του εκτόξευσε τις πωλήσεις του προιόντος. Μπορεί λοιπόν να ήταν Master Blender στο Ballantine's, αλλά διετέλεσε και Master Distiller στο μεγάλο Laphroaig. Ήταν αυτός που έκανε το δεκάρι Laphroaig το κλασικό dram που είναι τώρα και είναι το ίδιο άτομο που βρίσκεται πίσω από το θεικό Laphroaig 31 ετών 1974 Sherry Cask, το οποίο θεωρείται η κορυφαία επίσημη εμφιάλωση όλων των εποχών, για το Laphroaig. Σε ότι αφορά στη δουλειά του στο Ballantine's, είναι ο πρώτος που κατάλαβε πόσο σημαντικό ρόλο στο blend παίζουν και τα δημητριακά, σε σχέση με το whisky βύνης. Κατά τη γνώμη του, ένα από τα βασικά συστατικά που κάνει το μείγμα τόσο ελκυστικό, είναι το γλυκό whisky από καλαμπόκι που συνοδεύει όλα τα υπόλοιπα. Και έλεγε χαρακτηριστικά: Αν προσκολληθείς με θρησκευτική ευλάβεια σε μια συνταγή, τότε το ποτό σου θα είναι διαφορετικό την άνοιξη και διαφορετικό το φθινόπωρο. Η δύσκολη και γρήγορη συνταγή είναι μέσα στο μυαλό μας και είναι η ανάμνηση της μυρωδιάς. Από το 2005 και μετά, συνεχιστής της δουλειάς του Robert Hicks και της παράδοσης του Ballantine's, είναι ο Sandy Hyslop, ο οποίος είναι και ο πρώτος που λανσάρισε το πανάκριβο Ballantine's 40 ετών.

Λίγα ακόμη λόγια

Η εταιρία έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά whisky. Υπολογίζεται οτι κάθε μέρα που περνάει, πουλάει γύρω στις 200 χιλιάδες μπουκάλια, κυρίως σε αγορές της Ασίας, όπου κατέχει πολύ μεγάλο μέρος. Εκτός από το πολύ γνωστό Ballantine's Finest, στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω, υπάρχει επίσης και το Ballantine's 12 ετών, που αποτελεί μιας πρώτης τάξεως επιλογή, σε αυτό το εύρος τιμών. Το δεκαεπτάρι ανεβάζει πολύ τον πήχυ, ενώ το τριάντα ετών, πάει το blend σε άλλο επίπεδο, αφού μιλάμε πλέον για φανταστικό whisky. Τα βασικά αποστακτήρια από τα οποία αντλείται το απαραίτητο για το blend, malt whisky, είναι τα Miltonduff, Glentauchers και Glenburgie.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα σπουδαίο όνομα, ανεξαρτήτως προσωπικής προτίμησης του καθενός και συνιστάται ανεπιφύλακτα, όποιο και αν ήθελε κάποιος να δοκιμάσει.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: