Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Mondial De la Biere

Από τη Χ. Κυριακοπούλου Το σύνθημα έναρξης του καλοκαιριού κάθε χρόνο δίνεται με ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ για τη μπύρα , το Mondial de la biere.

Μόλις εχθές ολοκληρώθηκε το πενταήμερο Mondial de la Biere με τοποθεσία το Μόντρεαλ και συγκεκριμένα την περιοχή Bonaventure. H εν λόγω γιορτή μπύρας είναι από τις πιο σημαντικές και πραγματοποιείται με επιτυχία έχοντας την συμμετοχή των ζυθοποιείων όλου του κόσμου. Φέτος μάλιστα ενηλικιώθηκε αφού γιόρτασε τα 18 χρόνια της. Τα γενέθλια της κατά γενική ομολογία την βρήκαν πιο ώριμη , πιο εξελιγμένη και πιο βελτιωμένη.

Μια από τις σαφείς διαφορές ήταν οι νέες ενδιαφέρουσες προσθήκες στο πρόγραμμα , στα περίπτερα της μπύρας , στην γαστρονομική παρουσία αλλά και στον ίδιο το χώρο . Πιο συγκεκριμένα εξαιρετική εντύπωση έκαναν οι διαχωρισμένες 6 θεματικές περιοχές με μπύρες από όλο τον κόσμο και ειδικά τα δυο bar που δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν με το καλύτερο τρόπο τους λάτρεις του ανθρακούχου ποτού. Το ένα ονομάστηκε European petit pub bistro και ο επισκέπτης του μπορούσε να εντοπίσει εξαιρετικές ετικέτες από το Βέλγιο , την Γερμανία , την Αγγλία , την Ιταλία και Ολλανδία και το δεύτερο Oktoberfest petit pub bistro με εξωτικές μπύρες από Βραζιλία , Καναδά και Αμερική.

Στατιστικά , αφού οι αριθμοί πάντα έχουν σημασία αλλά δείχνουν και το μέγεθος , στο Mondial υπήρχαν 650 διαφορετικές μπύρες από συνολικά 136 ζυθοποιίες και 26 μικροζυθοποιίες από το Quebec. Ανάμεσα στον συνολικό αριθμό ετικετών οι 253 μπύρες ήταν πρωτοεμφανιζόμενες και έκαναν το ντεμπούτο τους στο φεστιβάλ για όλους τους τυχερούς παρευρισκόμενους μπυρόφιλους.

Τώρα για να μεταφερθούμε λίγο στο κλίμα πέρα από τους αριθμούς , το μέρος ήταν ένα από τα μεγάλα ατού. Τεράστια έκταση κοντά στη θάλασσα έδινε την ευκαιρία σε όλους να περάσουν καλά και να ανακαλύψουν πολλές ευχάριστες δραστηριότητες συντροφιά βέβαια με ένα ποτηράκι μπύρας.

Η σημαία για το μεγάλο πάρτυ μπύρας σηκώθηκε στις 8 Ιουνίου με ένα δυνατό ζέσταμα από δοκιμές , που συνεχίστηκαν με τελετή βραβείων και ένα ανεπανάληπτο round table μαγειρικής με μπύρα. Στο τελευταίο συμμετείχαν 9 χώρες με 18 μπύρες και 9 γεύματα.

Τις υπόλοιπες μέρες που ακολούθησαν, το πρόγραμμα ήταν το ίδιο γεμάτο και συναρπαστικό , με μουσικούς και χορευτικούς διαγωνισμούς , με δυνατό τουρνουά γκολφ , με γνωστούς Dj , με ψηφοφορία του κόσμου για τις αγαπημένες μπύρες που δοκίμασε , με ειδικά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για τη μπύρα , με δοκιμές απολαυστικών γεύσεων από την τοπική κουζίνα και με την προβολή μεγάλης ποικιλίας τυριών ( ότι έπρεπε για τις μπύρες).

Η αυλαία έπεσε στις 12 Ιουνίου με ευχαριστημένους τους διοργανωτές από την προσέλευση του κόσμου που ήταν μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες χρονιές αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές που έζησαν μια πολυήμερη πραγματική μπυρένια εμπειρία.

Μεταξύ των καλών στιγμών του φεστιβάλ ήταν η εμφάνιση σπουδαίων ανθρώπων του χώρου της μπύρας όπως ο Jim Robertson ο υπεύθυνος παραγωγής του ζυθοποιείου WELLS AND YOUNGS και ο διάσημος Alex Barlow o αλάνθαστος γευσιγνώστης της μπύρας και συγγραφέας του βραβευμένου all beer guide. Επίσης πολύ ενδιαφέρων είχε το cheese Dam όπου ειδικοί πάντρεψαν τα περισσότερα τυριά που υπάρχουν με όσες περισσότερες μπύρες γινόταν .

Για εσάς τώρα που θα θέλατε να είστε εκεί υπάρχει λύση το επόμενο Mondial ραντεβού που είναι στις 21-24 Οκτωβρίου 2011 στη Γαλλία.

Υπάρχει ο χρόνος να προετοιμαστείτε. Με σκοπό αυτό λοιπόν κάποιες τελευταίες πληροφορίες (για να αποφασίσετε κιόλας )όσο αφορά την ταυτότητα του φεστιβάλ. Ξεκίνησε το 1994 με ανοδική πορεία και αποτελεί σημείο συνάντησης των μπυρόφιλων όλου του κόσμου ,, των ζυθοπαραγωγών και των ειδικών μπύρας για δοκιμή , επικοινωνία , συζήτηση , ενημέρωση , εκπαίδευση και εννοείται απόλαυση δροσερή και αφρώδη.

ΥΣ: Το κουπόνι δοκιμής κόστιζε 1 $ , η είσοδος ήταν ελεύθερη και όλοι προμηθεύονταν το αναμνηστικό ειδικό ποτήρι δοκιμής. Το φεστιβάλ είχε eco friendly χαρακτήρα με οικολογικά ποτήρια και οικολογικές τσάντες.

Cheers!!


Share: