Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Stella Artois Greek Draught Master

Από τη Χ. Κυριακοπούλου Την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος μεγάλος διαγωνισμός μπύρας για τον καλύτερο Έλληνα draught server. Σε ένα ιδιαίτερο κλίμα που αρμόζει στην Βελγίδα star Stella Artois στην οικία του Βέλγου πρέσβη στο Παλαιό Ψυχικό συγκεντρώθηκαν οι φετινοί διεκδικητές του τίτλου (αφού την προηγούμενη μέρα προπονήθηκαν) Greek Draught master. Συναγωνίστηκαν μπροστά στα μάτια έμπειρης κριτικής επιτροπής σε 2 δοκιμασίες που περιλάμβαναν, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, το σωστό σερβίρισμα με βάση τα διάσημα 9 βήματα απόλαυσης της ξανθιάς φρεσκάδας Stella Artois. H συμμετοχή ήταν μεγάλη αλλά αυτός που κατάφερε άρτια και εντυπωσιακά να φέρει σε πέρας τη διαδικασία και να προσφέρει τα ποτήρια γεμάτα stella στους κριτές, Παραουλάκη, Frederick Boreckhoven, Θύμιο Βούλγαρη και Ιωάννα Ανδριανοπούλου, μέσα σε 3 λεπτά, όπως όριζαν οι κανονισμοί, είναι ο Σταύρος Λαμπρινίδης. Η ανάθεση του τίτλου απαιτεί την συμμετοχή του στο παγκόσμιο Stella Artois Master που θα γίνει στο Buenos Aires σε λίγο καιρό. Ευχόμαστε λοιπόν καλή επιτυχία στο κ. Λαμπρινίδη που αν βγει πρώτος θα γίνει το κεντρικό πρόσωπο στην μυσταγωγία σερβιρίσματος της νούμερο ένα βελγίδας σε όλο τον κόσμο.

Γνωρίστε τη Stella Artois

Είναι μια μπύρα που ίσως δεν χρειάζεται συστάσεις αφού το αστέρι της λάμπει πολλά χρόνια, όμως όσοι δεν την γνωρίζουν, αξίζει να την δοκιμάσουν ( ιδανικά μάλιστα το καλοκαίρι που είναι η αγαπημένη εποχή της). Είναι φρέσκια και ευκολόπιοτη, η μύτη της έχει μια χαρακτηριστική ευχάριστη μυρωδιά από τον εξαιρετικό λυκίσκο saaz που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της. Η γεύση της είναι δροσερή με νύξεις κίτρου και αντιληπτή πικράδα.

Η καταγωγή της όπως ήδη αναφέραμε είναι από το Βέλγιο και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Leuven και το ζυθοποιείο Hom της οικογένειας Artois ( αν βρεθείτε στην περιοχή οπωσδήποτε να το επισκεφτείτε είναι από τα πιο εντυπωσιακά ζυθοποιεία με πολλούς διαδραστικούς χώρους), που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1366. Αρκετά χρόνια αργότερα το 1926 το ζυθοποιείο δημιούργησε μια μπύρα για την γιορτή των Χριστουγέννων, που ονόμασε γι αυτό το λόγο αστέρι, δηλαδή Stella. Αυτή η εποχιακή, γιορτινή μπύρα άρεσε πολύ στο κόσμο, έγινε μάλιστα αμέσως περιζήτητη και ανάγκασε το ζυθοποιείο με ευχαρίστηση να ξεκινήσει την παραγωγή της και να την παγιώσει για όλο το χρόνο.

Το αποτέλεσμα.. Σήμερα η Stella Artois είναι η πρώτη σε πωλήσεις Βέλγικη μπύρα, ενώ έρχεται περίπου 5 στην παγκόσμια κατάταξη. Είναι αποδεκτή και αγαπημένη σε πάρα πολλούς καταναλωτές και εξάγεται περίπου σε 80 χώρες.

Η ιεροτελεστία του Σερβιρίσματος της

Εκτός από τη γεύση, το χρυσαφένιο χρώμα και το δυνατό της brand είναι διάσημη και για ένα ακόμα λόγο. Αυτός είναι ο τρόπος σερβιρίσματος, που αποτελείται από 9 βήματα και περιλαμβάνουν την μεγάλη attraction κατά τη γνώμη μου το κόψιμο του αφρού με το μαχαίρι. Τα στάδια αυτά έχουν γυρίσει όλο τον κόσμο και όπως είδαμε έχουν καθιερωθεί και σε έναν από τους πιο διάσημους παγκόσμιους διαγωνισμούς μπύρας. Το σίγουρο είναι ότι εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη απόλαυση, το καλύτερο αφρό αλλά και την πιο εντυπωσιακή οπτική ικανοποίηση.

Πάμε λοιπόν να μάθουμε και εμείς ποια είναι :

  1. Ο καθαρισμός Χρησιμοποιείτε πάντα το αυθεντικό ποτήρι Stella Artois, το οποίο πρέπει να έχει πλυθεί με ένα απαλό απορρυπαντικό και να ξεπλυθεί με καθαρό, δροσερό νερό για να αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία με την μπύρα (περίπου 3ο C).
  2. Η θυσία Ο bartender ανοίγει την κάνουλα με μια απότομη κίνηση και αφήνει να τρέξει η μπύρα που έχει παραμείνει στην κάνουλα. Έτσι εξασφαλίζεται πως κάθε σταγόνα Stella Artois είναι φρέσκια μπύρα.
  3. Η αλχημεία. Το ποτήρι της Stella Artois κρατιέται ακριβώς κάτω από την κάνουλα σε γωνία 45ο χωρίς να αγγίζει η κάνουλα το ποτήρι. Αυτό επιτρέπει στην μπύρα να ρεύσει περιστροφικά στα τοιχώματα του ποτηριού, δημιουργώντας τη σωστή αναλογία μπύρας και αφρού.
  4. Η «κορώνα» Ισιώνοντας και χαμηλώνοντας το ποτήρι δημιουργείται με φυσικό τρόπο αφρός που λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα για την μπύρα. Αυτό το στρώμα συγκρατεί το διοξείδιο του άνθρακα και βοηθά να διατηρηθεί η γεύση και το άρωμα της μπύρας
  5. Η απομάκρυνση του ποτηριού από την κάνουλα Ο bartender κλείνει την κάνουλα με μια γρήγορη κίνηση και απομακρύνει το ποτήρι, προκειμένου να μην πέσουν επιπλέον σταγόνες μπύρας και χαλάσουν τον αφρό.
  6. Το κόψιμο του αφρού Ενώ ο αφρός υπερχειλίζει από το χείλος του ποτηριού, κόβεται απαλά με ένα μαχαίρι σε γωνία 45 ο. Η κίνηση αυτή απομακρύνει τις μεγαλύτερες φυσαλίδες που σκάνε εύκολα και εξαφανίζουν τον προστατευτικό αφρό.
  7. Ο κανόνας των 2 δακτύλων Η σωστή ποσότητα αφρού έχει ύψος 3 εκατοστών ή δύο δαχτύλων. Έτσι, δημιουργείται ένα προστατευτικό στρώμα ανάμεσα στην μπύρα και την ατμόσφαιρα, που προστατεύει την μπύρα από το να ξεθυμάνει.
  8. Ο τελικός καθαρισμός του ποτηριού Καθαρίζεται ο πάτος και τα πλαϊνά του ποτηριού βυθίζοντας το στο νερό.
  9. Η απονομή Τέλος, η Stella Artois σερβίρεται πάνω σε ένα καθαρό υποπότηρο, ενώ συνοδεύεται από τον σταγονοδέκτη στη βάση του ποτηριού και, πάντα, με τον λογότυπο προς τα εσάς.

Αυτά ήταν …Τι μένει να κάνετε ? Να προμηθευτείτε και εσείς από το House of Wine τα μπουκάλια Stella Artois και να αρχίσετε εξάσκηση μόνοι σας ή με τους φίλους σας. Να κάνετε δηλαδή την δική σας δοκιμή και να βγάλετε τα δικά σας γευστικά συμπεράσματα. Έτσι θα γίνεται draught master καταρχήν του σπιτιού σας ή ποιος ξέρει ακόμα και ο επόμενος Greek master 2012. Το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσετε πολύ και εσείς και η παρέα σας. Προσοχή λοιπόν Stella πολλοί θα κρατήσουν μαχαίρι!!

Cheers!!


Share: