Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Γαστρονομικές Εξόδους με συντροφιά Μπύρας; Λέμε Ναι!

Από τη Χ. Κυριακοπούλου Διάβασα για ένα εστιατόριο γνωστό για το κρασί, που ετοιμάζει ειδικά μενού γαστρονομίας και τα συνδυάζει με τη μπύρα. Πήγα φυσικά να δοκιμάσω και πέρασα πάρα πολύ ωραία τόσο γευστικά όσο και από την ατμόσφαιρα. Ο κόσμος χαιρόταν το μενού και τις δροσερές μπύρες.

Πράγματι το φετινό καλοκαίρι αυξάνονται τα εστιατόρια και οι εταιρείες που διοργανώνουν γευσιγνωσίες και ειδικά μενού σχεδιασμένα να παντρευτούν όχι παραδοσιακά με το κρασί αλλά με την μπύρα. Στο πρόσφατο παρελθόν ,εκτός από τις μπυραρίες ,ήταν δύσκολο να βρεις εστιατόριο με καλή λίστα από μπύρες και πολύ περισσότερο που να ετοιμάζει ειδικό μενού για τη μπύρα.

Η εξέλιξη αυτή που σημειώνεται το τελευταίο καιρό για το αφρώδες ποτό είναι πολύ σημαντική γιατί λαμβάνει θέση σε πράγματα που του ταιριάζουν και του αξίζουν. Υπάρχουν τόσοι τύποι μπύρας, που ευτυχώς έρχονται αρκετοί και στη χώρα μας (αρκεί να περιηγηθείτε στη λίστα του house of wine), που μπορούν να συνοδεύσουν επάξια το πιο υψηλό γαστρονομικό δείπνο από το πρώτο πιάτο, το κυρίως μέχρι το ευχάριστο κλείσιμο με το γλυκό και να απογειώσουν την γαστρονομική εμπειρία. Η τάση αυτή στο εξωτερικό είναι συνήθεις και μεγάλοι σεφ προτείνουν συνταγές με μπύρα και ετοιμάζουν ολόκληρα gourmet δείπνα με βάση τη συνοδεία της.

Αυτό το κίνημα (ευτυχώς αρχίζει και σε εμάς )απομακρύνει την μπύρα από την περιορισμένη επιλογή της συντροφιάς της σε εύκολα φαγητά όπως είναι η πίτσα ,η σε συνηθισμένα όπως είναι τα λουκάνικα και σε περιστάσεις όπως είναι οι αγώνες. Έτσι αυξάνεται η φαντασία και εμπλουτίζεται γενικά η γαστρονομική δοκιμή (τόσο στην έξοδο όσο και στο σπίτι ).

Αναζητήστε τέτοια εστιατόρια που έχουν ήδη προετοιμάσει κάποιες βραδιές μπύρας και φαγητού, ή πειραματιστείτε εσείς με την παραγγελία σας συνοδεύοντας το κάθε πιάτο με μια μπυρένια επιλογή. Η ακόμα καλύτερα σχεδιάστε στο σπίτι το δικό σας μενού με σαλάτα, ορεκτικά, τυριά, γλυκά και παίξτε με τις μπύρες που θα προμηθευτείτε. Για μια μικρή κατεύθυνση διαλέξτε διαφορετικούς τύπους ale και lager, ξανθιές κόκκινες ή μαύρες και ξεκινήστε το γευστικό ταίριασμα. Η αρμονία των γεύσεων θα σας οδηγήσει και ο κανόνας των γευστικών συναντήσεων θα σας βοηθήσει. Αυτό λοιπόν που πρέπει να προσέξετε είναι η αρωματική και γευστική ένταση των πιάτων να ισορροπεί με την αντίστοιχη ένταση της μπύρας. Eπίσης τα ταίρια θα επισφραγιστούν καλύτερα όταν έχουν κάποιες κοινές βάσεις από συστατικά για παράδειγμα έχουν κάποια ίδια μπαχαρικά ή φρούτα. Σε αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ η περιγραφή που έχει το houseofwine σε κάθε μπύρα. Θα εκπλαγείτε πόσες επιλογές μπορείτε να κάνετε ,πόσες διαφορετικές κουζίνες (κινέζικη, μεσογειακή, ινδική, λιβανέζικη, ιταλική, ισπανική κτλ) μπορείτε να απολαύσετε μαζί με μπύρα.

Καλή αρχή και καλές δοκιμές! Θα περάσετε καλά και θα μάθετε κάτι ακόμα για τη μπύρα από προσωπική σας εμπειρία. Ποιο είναι αυτό ? Ότι δεν είναι μόνο για να ξεδιψάει ή να καταναλώνεται μόνη της (είναι και γι αυτό) αλλά και για πολύ περισσότερα όταν η θέση της είναι στο τραπέζι!


Share: