Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Blanton's

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, έχω γίνει αλογομούρης. Μην ανησυχείτε, ούτε ατύχημα έπαθα, ούτε πλαστική έκανα, ούτε το έριξα στα στοιχήματα στον ιππόδρομο. Απλώς έχω πάθει εξάρτηση. Κι από ότι φαίνεται δεν είμαι ο μόνος. Πιθανότατα είμαι από τους πρώτους παγκοσμίως σε αυτή την εξάρτηση, αλλά παρόλα αυτά, ένας από τους χιλιάδες σε όλη την υφήλιο. Είμαι κι εγώ εξαρτημένος. Κι έχω ξαναπεί. Πίνω κυρίως Σκωτία και Ιρλανδία. Αλλά γουστάρω πολύ κι ένα καλό bourbon.Όπως για παράδειγμα ένα

Blanton's

Ωστόσο, για να γράψουμε για bourbon, πρέπει να πίνουμε και τίποτα, χωρίς να είναι απαραίτητα bourbon. Πίνω ένα ρούμι φωτοβολίδα, το υπέροχο Belize 7 ετών, και ξεκινάω. Εξάλλου δεν είμαι και πολύ εκτός θέματος. Με το που το ανοίξεις, νομίζεις οτι άνοιξες ένα Buffalo Trace, ασχέτως αν μετά αλλάζει η εικόνα. Και για να δούμε τι σχέση έχει εδώ το

Buffalo Trace

Τι σχέση έχει λοιπόν το Buffalo Trace με το Blanton's? Την μεγαλύτερη που θα μπορούσε να έχει, αφού σε αυτό το αποστακτήριο παράγεται. Κι αν θέλετε να φρεσκάρετε λίγο τη μνήμη σας, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο για το Buffalo Trace. Πάμε τώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Δεν ξέρω αν πρέπει να αρχίσω από το 1881 ή από το 1984. Η δεύτερη περίπτωση συμπίπτει με την έναρξη της μάρκας, η πρώτη όμως είναι η χρονιά που γεννήθηκε ο συνταγματάρχης Albert Blanton. Ο οποίος βέβαια τότε, δεν ήταν συνταγματάρχης, αλλά μωρό. Αυτό τώρα σκέφτηκα πολύ για να το πω? Και πάω παρακάτω λέγοντας οτι το 1897, σε ηλικία 16 ετών, πιάνει δουλειά στο αποστακτήριο σαν κλητήρας, ή τέλος πάντων το παιδί που κάνει δουλειές στο γραφείο. Περνάει από όλα τα πόστα της παραγωγής, ώσπου το το 1921, εν μέσω ποτοαπαγόρευσης, γίνεται διευθυντής και παραμένει εκεί μέχρι το 1952. Να πούμε κιόλας οτι στην ποτοαπαγόρευση το αποστακτήριο παρέμεινε κανονικά σε διαδικασία παραγωγής. Πάμε τώρα να δούμε πως προέκυψε το whisκey και το αντίστοιχο όνομα.

Elmer T Lee

Στις μέρες μας, αυτό είναι το όνομα ενός πολύ ποιοτικού whiskey. Πίσω στο 1984 όμως, ο συγκεκριμένος ήταν ο Master Distiller του αποστακτηρίου.Ο οποίος είχε την εξής φαεινή ιδέα. Όταν του ζητήθηκε από τη διεύθυνση να φτιάξει κάτι πολύ ιδιαίτερο ένα χρόνο πριν την συνταξιοδότησή του, σκέφτηκε να φτιάξει το πρώτο single barrel bourbon στην ιστορία. Διότι περί αυτού πρόκειται.

Λίγα ακόμη λόγια

Single Barrel λοιπόν. Αν έχουμε μπροστά μας ένα μπουκάλι, παρατηρούμε οτι γράφει πάνω νούμερα. Γράφει ημερομηνία παραγωγής, γράφει νούμερο βαρελιού, γράφει νούμερο φιάλης. Κάθε βαρέλι λοιπόν είναι μοναδικό και δεν επαναλαμβάνεται. Και στο κούμπωμα της φιάλης, κάτι πολύ ιδιαίτερο. Για το οποίο θα μιλήσω αργότερα, αφού πρώτα πω για την

Αποθήκη H

Μην λέω ξανά και ξανά τα ίδια. Whiskey βγάζει το Kentucky. Το Tennessee βγάζει κάτι σαν whiskey, με μια και μοναδική εξαίρεση, που φυσικά δεν είναι αυτό που σας έρχεται στο μυαλό. Κι ούτε εδώ θα κάνουμε χατίρια στις εταιρείες, χώρια που η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει ανάγκη από χατίρια, όχι λόγω ποιότητας, αλλά λόγω τρομερού τμήματος marketing. Τέλος πάντων, πάω πάλι στο Kentucky. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που παρότι η νομοθεσία δεν ορίζει ως bourbon μόνο ότι βγαίνει εκεί, ωστόσο το 96 τοις εκατό της παραγωγής, λαμβάνει χώρα εκεί. Ένας από τους παράγοντες είναι και οι κλιματολογικές συνθήκες. Αυτές τις συνθήκες θέλησε να εκμεταλλευτεί κι ο συνταγματάρχης κι έφτιαξε την αποθήκη H. Που είναι φτιαγμένη από μέταλλο. Κάτι που σημαίνει, οτι γίνεται πολύ εύκολο το μικροκλίμα μέσα στην αποθήκη, να μοιάζει πάρα πολύ με αυτό που υπάρχει ακριβώς έξω από αυτήν. Δίνοντας έτσι μια ξεχωριστή πινελιά στη διαδικασία παλαίωσης. Πάω τώρα σε μια άλλη πινελιά.

Stoppers

Στο μεταξύ, ενώ ήρθε η ώρα να γράψω για τα stoppers, την ίδια στιγμή συμβαίνει το εξής παράξενο. Έχω δυο κιβώτια στο σπίτι, δηλαδή 12 φιάλες. Και βάζω το μεγάλο μου γιό να μου βρεί μια συλλογή από 8 stoppers. Βρίσκει 7 στα 7, αλλά στα 5 τελευταία δεν βρήκε το όγδοο. Τι του ζήτησα να βρεί? Τα κουμπώματα στη φιάλη, απεικονίζουν έναν αναβάτη πάνω σε άλογο, σε οκτώ διαφορετικές θέσεις. Όσα είναι και τα γράμματα στη λέξη Blantons. Πριν τρία χρόνια είχα τη φαεινή ιδέα να φτιάξω μια συλλογή από τα οκτώ κουμπώματα και να την πουλήσω στο εξωτερικό. Δεν ξέρω αν έκανα καλώς ή κακώς, αν όμως ρωτήσω την τσέπη μου θα μου πει οτι έκανα πολύ καλά. Το θέμα είναι όμως οτι από τότε και μετά ξεκίνησε ένας παροξυσμός παγκοσμίως με το συγκεκριμένο θέμα και όχι μόνο. Τέλος πάντων, σταματάω εδώ, δεν θα τα πούμε και όλα.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα εκ των κορυφαίων bourbon στην κατηγορία του, και οπωσδήποτε πρέπει να πιείτε κάποιες εκδοχές του, όπως ας πούμε τα Original και Gold που φιγουράρουν στον κατάλογο του HOW.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: