My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Bordeaux en primeur..με αφορμή μία γευσιγνωσία

Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET

Αυτή την περίοδο τα κρασιά του Μπορντώ και η αγορά τους ‘en primeur’ τραβούν την προσοχή πολλών επαγγελματιών και οινόφιλων σε όλο τον κόσμο. Μπορεί η καμπάνια του 2020 όπως και αυτή του 2019, να γίνεται με αρκετή δυσκολία λόγω των περιοριστικών μέτρων, όμως όσοι ασχολούνται με τα ‘fine wines’ περιμένουν τις τιμές και τις προσφορές από τα σπουδαία Chateaux της περιοχής. Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας, είχα την χαρά να συμμετάσχω σε μία γευσιγνωσία κρασιών της εσοδείας του 2020 με δείγματα από το βαρέλι στην εταιρεία Αίολος. Πριν πάμε όμως στα της γευσιγνωσίας ας δούμε τις είναι το “en primeur” και πως λειτουργεί.

Τι είναι το σύστημα ‘en primeur’;
Τα Chateaux του Μπορντώ προσφέρουν στους πελάτες τους την ευκαιρία να επενδύσουν σε κρασιά από συγκεκριμένη χρονιά πριν από την εμφιάλωση τους. Ουσιαστικά είναι ένα σύστημα προαγοράς κρασιών όταν αυτά είναι ακόμα στα βαρέλια και πολύ πριν είναι έτοιμα εμφιαλωμένα για να βγουν στο εμπόριο. Το σύστημα αυτό ξεκίνησε μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν πολλοί παραγωγοί στο Μπορντώ υπέφεραν από ρευστότητα. Οι έμποροι που εκείνες τις μέρες ήταν πολύ πιο ισχυροί και δυναμικοί συμφώνησαν να αγοράζουν κρασιά ‘εκ των προτέρων’ από τους κορυφαίους παραγωγούς, δίνοντας οικονομική ανακούφιση στα Chateau ενώ ταυτόχρονα επέτρεπε στους εμπόρους να ορίσουν τις δικές τους τιμές.

Παραδοσιακά και τις ‘φυσιολογικές’ χρονιές διοργανώνεται μία εβδομάδα ‘en primeur’ στο Μπορντώ, περίπου στα τέλη Μαρτίου. Μία εβδομάδα όπου πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες και επισκέψεις σε οινοποιεία όπου έμποροι, αγοραστές, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου δοκιμάζουν τα κρασιά της προηγούμενη χρονιάς. Δηλαδή την Άνοιξη του 2021 δοκιμάζονται τα κρασιά από τον τρύγο του 2020 που είναι ακόμα στα βαρέλια. Στις γευσιγνωσίες αυτές, οι κριτικές και οι βαθμολογίες που αποσπούν τα κρασιά, θα επηρεάσουν και τις τιμές ‘προαγοράς’ που θα θέσουν οι παραγωγοί. Το 2019 και το 2020 αυτές οι εκδηλώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν με την παραδοσιακή μορφή που ξέραμε έως τώρα.

Οι αγοραστές έπειτα ‘προαγοράζουν’ τα κρασιά, δηλαδή ‘κρατούν’ ουσιαστικά συγκεκριμένα κρασιά ενώ είναι ακόμα σε βαρέλι. Οι τιμές όλων των κρασιών του Μπορντώ που διατίθενται με αυτό τον τρόπο βγαίνουν συνήθως μέσα στον Μάη και τον Ιούνιο. Τα κρασιά en primeur πωλούνται χωρίς ΦΠΑ και αποστέλλονται στον αγοραστή 18 μήνες έως τρία ετη μετά την εμφιάλωση. Τότε πληρώνεται και το ΦΠΑ.

Ποια κρασιά διατίθενται en primeur;
Γενικότερα μιλάμε για τα καλύτερα κρασιά, τα ‘first growth’ σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης των κρασιών του Μπορντώ. Πολλά από αυτά αξιώνουν τιμές αρκετών εκατοντάδων ευρώ ανάλογα με την χρονιά. Σήμερα περίπου 200 ετικέτες κρασιών από το Μπορντώ διατίθενται en primeur. Το σύστημα αυτό έχει υιοθετηθεί επίσης από κάποιους παραγωγούς στη Βουργουνδία, στην κοιλάδα του Ροδανού και στο Porto αλλά και σε ορισμένες περιοχές του Νέου Κόσμου που δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για τα top κρασιά των παραγωγών.

Γιατί όμως να αγοράσει κάποιος en primeur;
Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι οι τιμές προαγοράς είναι χαμηλότερες από την τιμή όταν το κρασί βγαίνει επίσημα στην αγορά. Μπορεί επίσης κάποιος να αγοράσει κρασιά που όταν θα βγουν στο εμπόριο θα υπάρχουν περιορισμένες ποσότητες.

Γιατί κάποιος να μην αγοράσει en primeur;
Να πούμε εδώ ότι μπορεί να ακούγεται η ιδανική επένδυση ΄όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα! Αν κάποιος δεν έχει την γνώση να αξιολογήσει πως θα εξελιχθεί ένα κρασί που ακόμα είναι στο βαρέλι, μπορεί να επενδύσει σε ‘λάθος’ κρασιά ή σε λάθος χρονιά, δηλαδή σε κρασιά που δεν εξελίχθηκαν στο βαρέλι και στην φιάλη όπως περίμεναν και δεν αξίωσαν υψηλότερες τιμές.

Δοκιμάζοντας τα κρασιά του 2020
Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω οι γευσιγνωσίες τέτοιων κρασιών είναι δυσεύρετες και once in a lifetime!! Άντε twice! Οπότε όταν έρχεται e-mail από τον Μιχάλη Πικούνη που σε ρωτάει αν ενδιαφέρεσαι γι’ αυτή την γευσιγνωσία, απαντάς αμέσως ναι και διπλοτσεκάρεις ότι έφυγε η απάντηση σου! Μια τέτοια πρόσκληση ήρθε λοιπόν πολύ πρόσφατα από την εισαγωγική εταιρεία Αίολος για την δοκιμή περίπου 20 κρασιών εσοδείας 2020. Η γευσιγνωσία αυτή έχει και ‘συμβολική’ σημασία καθώς τον Μάη του 2001 η εταιρεία έβγαλε την πρώτη προσφορά αγοράς en primeur Bordeaux στην Ελλάδα με κρασιά από την εσοδεία του 2000. Έτσι γιορτάζει τις δύο δεκαετίες «Bordeaux en primeur» με γευσιγνωσία δειγμάτων από βαρέλια της εσοδείας του 2020, κάτι που μάλλον δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Πρόκειται λοιπόν για μία γευσιγνωσία που δεν χάνεται, πόσο μάλλον όταν όλο αυτό γίνεται με την καθοδήγηση του ‘ενός και μοναδικού’ Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW!

Τα κρασιά που δοκιμάστηκαν:

Saint Emilion: Château Juguet Grand Cru, Château Peymouton Grand Cru, Clos la Madeleine Grand Cru Classe, Chateau Belair Monange 1er grand cru classe B'
Pomerol: Chateau Chantalouette, Château La Grave à Pomerol, Chateau La Fleur - Petrus, Chateau Gazin, Chateau Trotanoy, Chateau Troplong - Mondot.

Saint Julien: Château Talbot 4ème Grand Cru Classé, Château Lagrange Grand Cru Classé, Chateau Leoville Barton 2ème Grand Cru Classé, Chateau Leoville Poyferre 2eme Grand Cru Classe, Château Branaire-Ducru 4ème Grand Cru Classé

Pouillac: Château Pichon-Longueville Baron 2ème Grand Cru Classé, Chateau Pichon-Lalande 2ème Grand Cru Classé, Château Cantemerle 5ème Grand Cru Classé

Margaux: Chateau d' Ιssan 3ème Grand Cru Classé

Sauternes: Chateau Doisy Vedrines 2eme Cru Classe, Chateau Suduiraut 1ème Cru Classé.


Τι να περιμένουμε από την χρονιά του 2020? Το περιγράφει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης σε μία φράση: Η πρώτη του είδους της, ίσως και η τελευταία! Μιλάμε λοιπόν για μία πολλά υποσχόμενη εσοδεία, ιδίως για την δεξιά όχθη όπου βρίσκουμε τα σπουδαία κρασιά από το Pomerol και το Saint Emilion.

Εμείς θα φροντίσουμε στο House of Wine να έρθουν στα ποτήρια σας τα καλύτερα κρασιά του 2020 και στις καλύτερες τιμές όταν αυτά θα κυκλοφορήσουν στην αγορά. Μέχρι τότε όμως θα τα απολαύσουμε σε παλαιότερες χρονιές που βρίσκονται τώρα στα ράφια μας!

Share: