You have no items in your shopping cart.

Subtotal: €0.00
11 Aug 2019

Τα πιάτα του δεκαπενταύγουστου

Μαριάννα Μακρύγιαννη

Ο Αύγουστος, ο πιο ‘χαλαρός΄ μήνας του έτους (για όσους δεν εργάζονται στον τομέα του τουρισμού) είναι εδώ! Ο μήνας που συνήθως μας βγάζει εκτός ρυθμού, αλλά με την καλή έννοια! Ο μήνας που είναι συνδεδεμένος με τις διακοπές! Ακόμα και αυτοί που δεν κάνουν διακοπές τον Αύγουστο, οι ρυθμοί τους είναι διαφορετικοί και συνήθως πιο χαλαροί!

Αυτό τον μήνα κάνει διακοπές και το ‘newsletter’ του House of Wine, έτσι δεν θα λάβετε κάποιες Δευτέρες την καθιερωμένη ‘ενημέρωση’. Ακριβώς στα μέσα του Αυγούστου όμως, υπάρχει η πιο ‘μεγάλη’ γιορτή του καλοκαιριού και μία από τις ‘μεγαλύτερες’ του έτους, αυτή της ‘Παναγίας’. Δεν θέλουμε να σας αφήσουμε απροετοίμαστους, χωρίς προτάσεις κρασιών για το πιο γιορτινό τραπέζι του Καλοκαιριού. Γι’ αυτό θα κάνουμε από τώρα μία βόλτα στην Ελλάδα και κυρίως στα νησιά, θα βρούμε το παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύουν οι νοικοκυρές στο σπίτι τους, στις εκκλησίες ή στα πανηγύρια και θα τα συνδυάσουμε με αγαπημένα κρασιά.

Read More
0 Comments | Posted in ΟΙΝΟλόγιο By Μαριάννα Μακρύγιαννη
5 Aug 2019

Ανακαλύπτοντας τον Βόρειο Ροδανό

Μαριάννα Μακρύγιαννη

O Ροδανός είναι ένα από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης που πηγάζει στην Ελβετία και εκβάλει στην Μεσόγειο διασχίζοντας την Γαλλία. Οι κοιλάδα που σχηματίζει για περίπου 240 χιλιόμετρα από την πόλη της Λυόν μέχρι τις εκβολές στις ακτές της Μεσογείου είναι μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας. Το μήκος της κοιλάδας που χωρίζεται στον βόρειο και το νότιο τμήμα, προμηνύει πολλά διαφορετικά terroir και συνεπώς διαφορετικά στιλ κρασιών. Σε αυτό το ‘ταξίδι’ θα γνωρίσουμε την περιοχή του Βόρειου Ροδανού, όπου παράγονται κάποια από τα πιο φημισμένα και πιο ακριβά κρασιά του πλανήτη, που έχουν εμπνεύσει οινοποιούς σε όλο τον κόσμο.

Read More
0 Comments | Posted in ΟΙΝΟλόγιο By Μαριάννα Μακρύγιαννη
Όσοι με γνωρίζουν ή μου κάνουν την τιμή να παρακολουθούν τα γραφόμενά μου, ξέρουν την αγάπη μου για την ελληνική κουζίνα. Κυρίως αγαπώ την κλασσική παραδοσιακή, αλλά και την «ψαγμένη» ελληνική κουζίνα που παίρνει τις ιδέες από την κλασσική, τις εξελίσσει και δημιουργεί νέα πιάτα. Στο βαθμό όμως που δεν αλλοιώνει γεύσεις και αρώματα τόσο ώστε τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο πιάτο να μην αναγνωρίζονται.

Read More
0 Comments | Posted in ΟΙΝΟλόγιο By Τάσος Πικούνης
14 Aug 2016

Έχουμε ξαναγράψει ότι τα ροζέ κρασιά είναι ‘μόδα’ και συνεχώς ‘ανεβαίνουν’ στις προτιμήσεις των φίλων του κρασιού. Αν πρέπει να ψάξουμε από που ξεκίνησε αυτή η τάση και ποια περιοχή είναι το σημείο αναφοράς, σίγουρα η αναζήτηση θα μας ‘βγάλει’ στην Νότια Γαλλία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Προβηγκίας. Δεν υπάρχει άλλη περιοχή σε όλο τον κόσμο, που να παράγονται περισσότερα εξαιρετικά ροζέ κρασιά. Δεν υπάρχει άλλη περιοχή που να έχει εμπνεύσει τόσους πολλούς παραγωγούς σε όλο τον κόσμο, στην παραγωγή ροζέ κρασιών. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την Προβηγκία, την περιοχή που έχει κατακτήσει τους λάτρεις των ροζέ κρασιών και όχι μόνο. Την περιοχή που έχει καταφέρει, ακόμα και αυτοί που ‘σνομπάρουν΄ αυτό το στιλ κρασιού, να το βλέπουν με άλλο μάτι.

Read More
0 Comments | Posted in ΟΙΝΟλόγιο By Μαριάννα Μακρύγιαννη
9 Aug 2016

3 λιγότερο γνωστά ‘οινικά’ νησιά

Μαριάννα Μακρύγιαννη

Με τους περισσότερους να βρίσκεστε ήδη σε κάποιο νησί, σε κάποιο παραλιακό μέρος , σε κάποιο βουνό ή έστω σε κάποια παραλία κοντά στην πόλη, ζηλέψαμε και είπαμε να πάμε και εμείς διακοπές, έστω και νοερά, όχι σε ένα, ούτε σε δύο αλλά σε τρία Ελληνικά νησιά. Διαλέξαμε τρία νησιά στις τρεις γωνιές των Ελληνικών θαλασσών: Την Ζάκυνθο στο Ιόνιο, την Τήνο στις Κυκλάδες και την Λέσβο στο Βόρειο Αιγαίο.

Τα επιλέξαμε γιατί έχουν κάτι κοινό! Είναι και τα τρία λιγότερο γνωστά για τις ‘οινικές’ τους επιδόσεις, έχουν όμως πολλές προοπτικές και μας έχουν χαρίσει μεγάλα και ενδιαφέροντα κρασιά από γηγενείς ποικιλίες.

Read More
0 Comments | Posted in ΟΙΝΟλόγιο By Μαριάννα Μακρύγιαννη
10 Apr 2016

Μιλάμε για αρώματα

Μαριάννα Μακρύγιαννη

Η Άνοιξη ήρθε και θα μιλήσουμε για αρώματα! Όχι για Dolce Gabbana, Dior και Paco Rabbane αλλά για τα αρώματα των κρασιών. Η ιδέα γι' αυτό το κείμενο, ήρθε μετά από μία συζήτηση με ένα ‘νέο’ οινόφιλο, ο οποίος είχε την εξής απορία: Όταν ένα μπουκάλι κρασί γράφει ότι περιέχει αρώματα φράουλας και κανέλας σημαίνει ότι αυτά τα έχουν ρίξει μέσα? Ότι το κρασί έχει αρωματιστεί? Φυσικά όσοι παρακολουθείτε το HOW ξέρετε ότι η απάντηση είναι ‘όχι’.

Με εξαίρεση τις Ρετσίνες (Ρετσίνα Παπαγιαννάκος) που αρωματίζονται με ρετσίνι, τα αρώματα που βρίσκουμε σε ένα κρασί προέρχονται από το σταφύλι (βρίσκονται κυρίως στην φλούδα), από την διαδικασία της οινοποίησης και από την παλαίωση.

Read More
0 Comments | Posted in ΟΙΝΟλόγιο By Μαριάννα Μακρύγιαννη
11 Mar 2016

Θαλασσινά και Ελληνικά κρασιά

Μαριάννα Μακρύγιαννη

Η Καθαρά Δευτέρα σημαίνει την έναρξη της Σαρακοστής. Μια περίοδο που είναι συνδεδεμένη με την νηστεία. Πολλοί δεν νηστεύουν, άλλοι νηστεύουν λόγω πίστης, άλλοι λόγω αποτοξίνωσης από τα κρέατα και πολλοί απλά βρίσκουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τους θησαυρούς της θάλασσας, που ευτυχώς η ‘Ελληνική’ θάλασσα διαθέτει σε αφθονία. Σίγουρα, τα λαδερά και τα όσπρια καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των σαρακοστιανών γευμάτων, εμείς όμως, αυτή την φορά, θα μιλήσουμε μόνο για τα ‘φρούτα της θάλασσας’... Read More
0 Comments | Posted in ΟΙΝΟλόγιο By Μαριάννα Μακρύγιαννη
Έχω πολύ καιρό να γράψω για τους μύθους στο κρασί.... Αισίως, έχω γράψει για πέντε από αυτούς! Μη νομίσετε ότι οι μύθοι του κρασιού τελείωσαν! Αλίμονο, είναι πάρα πολλοί. Έτσι θα έχω πάντα θέμα για να παίξω τον… myth buster. Υπάρχουν "παραμύθια" που δεν τα διαδίδουν "ειδικοί" -κάθε άλλο!- αλλά έχουν βαθιά ριζώσει στις συνειδήσεις των καταναλωτών και δεν εννοούν να ξεριζωθούν με τίποτα... κάτι σαν αγριόχορτα σε χωράφι, που όσο προσπαθείς να τα εξαφανίσεις, αυτά ξεπετάγονται ξανά και ξανά. Με πρώτο (και ...χειρότερο) το παραμύθι ότι τα λευκά κρασιά ΔΕΝ παλαιώνουν.Read More
0 Comments | Posted in ΟΙΝΟλόγιο By Τάσος Πικούνης
6 Mar 2016

Αν υπήρχε μόνο ένα στυλ κρασιού, η οινοποσία θα ήταν μονότονη. Η μαγεία στο κρασί βρίσκεται στην διαφορετικότητα. Στο ότι υπάρχει ‘ποικιλία’. Στο ότι η ίδια ποικιλία μπορεί να δώσει διαφορετικά κρασιά. Στο ότι το ίδιο ακριβώς κρασί με την ίδια ποικιλιακή σύνθεση είναι διαφορετικό από χρονιά σε χρονιά. Και σε πολλούς άλλους παράγοντες που φέρνουν την διαφοροποίηση. Σίγουρα στο πόσο θα απολαύσουμε ένα κρασί, παίζει ρόλο και η ‘φάση στην οποία είμαστε και αν συνοδεύουμε το κρασί μας με φαγητό.

Read More
0 Comments | Posted in ΟΙΝΟλόγιο By Μαριάννα Μακρύγιαννη
25 Nov 2015

Αφρός & Φυσαλίδες 2015 - Εντυπώσεις

Μαριάννα Μακρύγιαννη

Η καθιερωμένη έκθεση με τα αφρώδη κρασιά, ο ‘Αφρός & Φυσαλίδες’, έγινε και φέτος (λίγο νωρίτερα βέβαια από τις άλλες χρονιές) την Κυριακή που μας πέρασε, στην Μεγάλη Βρετανία. Δεν είχε την προσέλευση των περασμένων χρόνων, αλλά όσοι πήγαμε είχαμε όμως την ευκαιρία να δοκιμάσουμε άνετα όλα τα κρασιά και να ανακαλύψουμε διαμαντάκια!
Read More
0 Comments | Posted in ΟΙΝΟλόγιο By Μαριάννα Μακρύγιαννη

Please wait...

{{var product.name}} was added to your cart

{{var product.qty}} Continue shopping
ή
Continue shopping