Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Δεν πίνουμε κανένα Τζιν τονικ?

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Έχω πει πολλές φορές οτι τα cocktails δεν είναι το φόρτε μου. Κι όχι μόνο δεν είναι το φόρτε μου, αλλά θα έλεγα οτι δεν πίνω καθόλου από αυτά. Βεβαίως θυμάμαι απέξω καμιά τριανταριά από αυτά, από την εποχή ακόμη που ήμουν μπάρμαν στα νησιά, αλλά άλλο να ξέρω τι περιέχουν και πως φτιάχνονται, και άλλο να τα προτιμάω κιόλας. Ωστόσο, υπάρχει και μια εξαίρεση. Το τζιν τόνικ μου αρέσει πάρα πολύ. Βάζεις μέσα μια φέτα λάιμ, ή λεμόνι, ρίχνεις και φρεσκοανοιγμένο τόνικ και ευχαριστιέσαι ποτό.

Χρειάζεσαι όμως καλής ποιότητας τζιν. Δεν γίνεται να έχεις καλό αποτέλεσμα, αν η πρώτη ύλη δεν είναι αυτή που πρέπει. Για αυτό το λόγο, λέω να διαλέξουμε μερικά ωραία τζιν από τον πλούσιο κατάλογο του HOW. Πάμε λοιπόν.

Ξεκινάω με το τζιν που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του τζιν. Το Grace Gin λοιπόν, κατασκευάζεται στην ποτοποιεία Άβαντες, που βρίσκεται στη Δροσιά, λίγο έξω από τη Χαλκίδα. Η οικογενειακή ποτοποιεία ιδρύθηκε το 1963 στην Χαλκίδα και πλέον διευθύνεται από την ποτοποιό Χαρά Κατσού, η οποία κάνει υπέροχη δουλειά, τόσο στο Grace, οσο και στα υπόλοιπα προϊόντα του αποστακτηρίου. Υπέροχα αρωματικό, με το που ανοίξει το μπουκάλι πλημμυρίζει ο χώρος αρώματα. Στα πολύ συν ο υψηλός αλκοολικός βαθμός του 45.7. Μας αρέσει πάρα πολύ και σκέτο, όπως και όλα τα υπόλοιπα που θα προτείνουμε.

Κι αν μιλάμε για σκέτο, το επόμενο είναι για προπονημένους ουρανίσκους. Πρόκειται για το εντυπωσιακό Edinburgh Cannonball Gin. Αλκοολικός στα ύψη, με 57.2 τοις εκατό, στόμα γλυκό με πολύ πιπέρι. Έξοχο.

Και πάμε τώρα στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μέλανα Δρυμό. Εκεί βρίσκεται το αποστακτήριο που φτιάχνει το σπουδαίο Monkey 47. Κι αυτό αποσταγμένο ψηλά, στους 47 αλκοολικούς βαθμούς και από 47 διαφορετικά βότανα. Πολύ νόστιμο.

Θα πάω τώρα στη Σκωτία. Και σιγά μην έγραφα άρθρο χωρίς να κάνω έστω και την παραμικρή αναφορά για whisky. Και θα μου πείτε, που κολλάει το whisky. Κολλάει και μια χαρά μάλιστα. Λέω να δοκιμάσουμε και το υπέροχο Botanist που βγαίνει μέσα στο αποστακτήριο Bruichladdich που παράγει εξαιρετικά malt whiskies στο Islay της Σκωτίας. Αποσταγμένο στο 46 τοις εκατό, μας αρέσει πάρα πολύ με ένα ωραίο τόνικ για παρέα, σαν το Three Cents ας πούμε.

Και μετά πάμε σε ακόμη ένα πολύ ιδιαίτερο τζιν. Και είναι πολύ ιδιαίτερο, γιατί είναι πολύ ασυνήθιστη η πρώτη ύλη από την οποία φτιάχνεται. Το William Chase Elegant 48 λοιπόν, φτιάχνεται από μήλα και έχει κι αυτό πολύ υψηλό αλκοολικό της τάξεως του 48 τοις εκατό. Υπέροχο και σε τζιν τόνικ, αλλά και σκέτο.

Και από το πιο ιστορικό αποστακτήριο της Αγγλίας, το Black Friars στην Κορνουάλη, ξεκίνησε την ιστορία του το επόμενο τζιν που προτείνουμε. Πρόκειται για το υπέροχο και πολύ γλυκόπιοτο Plymouth, το οποίο και συνιστούμε ανεπιφύλακτα, σε τζιν τόνικ, ή και σκέτο για την έξτρα γλυκιά και πιπεράτη γεύση του. Αλκοολικός βαθμός 41.2 τοις εκατό. Δοκιμάστε το.

Είναι τόσα πολλά που θέλω να προτείνω, που μου φαίνεται οτι τελικά δε θα βρώ κανένα με το στάνταρ 40 τοις εκατό. Γιατί και το επόμενο δεν έχει 40 , αλλά 41.4 τοις εκατό αλκοόλ. Πίνουμε το εξαιρετικό Hendricks, με την ασυνήθιστη προσθήκη αγγουριού στο εκχύλισμα. Πολύ δροσερό, αυτό θα έλεγα αυστηρά με τόνικ.

Με τα πολλά βρήκα κι ένα σαραντάρι. Και μπροστά στα μάτια μου. Έχω στο σπίτι κάμποσες μινιατούρες από το υπέροχο Bloom. Παίρνω μαχαίρι, λεμόνι, πάγο κι ένα τόνικ και βγαίνω βεράντα.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: