Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πολλή ζέστη αυτές τις μέρες. Αν δεν κάνω λάθος, από την Τετάρτη που μας πέρασε, μέχρι και την επόμενη Τρίτη σύμφωνα με την ΕΜΥ, χτυπάμε στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, αλλά και στα περισσότερα ηπειρωτικά σημεία της χώρας μας, από 37 μέχρι 40 βαθμούς. Θα έχουμε λοιπόν καμίνι, για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αναρωτιέμαι αν βρίσκομαι στην Αφρική, ή στην έρημο του Μεξικό. Κι αφού είπα Μεξικό, ένας είναι ο συνειρμός που έρχεται κατευθείαν στο μυαλό. Θα πιούμε τεκίλα.

Εγώ προσωπικά, δεν πίνω cocktails, εκτός από τζιν με τόνικ. Ωστόσο ξέρω πολύ κόσμο που δεν θα έλεγε όχι σε μια ωραία παγωμένη Μαργαρίτα, ή μια Tequila Sunrise, η μια Paloma που ακούω οτι είναι πολύ της μόδας τώρα τελευταία. Ωστόσο, καλό cocktail δεν πρόκειται να βγει, αν δεν είναι καλής ποιότητας και οι πρώτες ύλες, και κυρίως το βασικό spirit της συνταγής, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η τεκίλα. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές ωραίες προτάσεις από τον κατάλογο του HOW.

Ξεκινάω με την πρώτη κατηγορία, δηλαδή την λευκή, χωρίς παλαίωση, τεκίλα. Εδώ θα είχα να προτείνω τις εξής: Διαλέγω την El Jimador Blanco, με την ασυνήθιστα απαλή για λευκή τεκίλα γεύση της, καθώς επίσης και την εξαιρετική Don Julio Blanco από 100 τοις εκατό αγαύη. Αν θέλουμε να πάμε σε διαφορετική κατηγορία τιμής, οι Jose Cuervo Platino και Patron Silver είναι σπουδαίες.

Πάμε τώρα σε πιο σημαντική κατηγορία, και συγκεκριμένα την κατηγορία Reposado. Πολλές και εδώ οι επιλογές. Θα διαλέξω κι εγώ μερικές για να βάλετε μέσα στη βαλίτσα. Κι εδώ δε θα μπορούσε να λείψει η εξαιρετική Patron, με την επόμενη όμως ανεβαίνουμε επίπεδο ποιότητας και γεύσης, αφού νομίζω οτι η Fortaleza Reposado είναι ασυναγώνιστη.

Και θα πάω τώρα στην βασικότερη κατηγορία, στην οποία ανήκουν οι πολύ παλαιωμένες tequila, και είναι η κατηγορία anejo. Εδώ κι αν έχουμε επιλογές. Δεν ξέρω ποιά να διαλέξω και ποιά όχι. Θα βάλω μπόλικες λοιπόν. Ξεκινάω με την εξαιρετική και πολύ γλυκόπιοτη Sierra Milenario Anejo Monkey. Περνάω αμέσως στην επόμενη, που είναι η Don Julio Anejo και στην αμέσως επόμενη Corralejo Anejo. Τελειώνω με δυο περιπτώσεις για πολύ εξαιρετικές περιστάσεις. Και που εννοείται οτι θα τις πιείτε σκέτες, άντε με ένα παγάκι μέσα.

Μιλάω για τις Don Julio 1942 και Jose Cuervo Reserve de La Familia.

Γεμίστε βαλίτσες λοιπόν, πάρτε μαζί την καλή σας διάθεση και

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.