Διαλέγοντας κρασιά που ταιριάζουν στο κρύο

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι πιο κρύοι μήνες του χρόνου. Το νιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες είναι σίγουρο ότι θα τα ξανανιώσουμε σύντομα. Φανταστείτε το σκηνικό: Ταινία στο Netflix, τζάκι (όσοι διαθέτουν), κουβερτούλα, νόστιμο φαγητό ή ποικιλίες λιπαρών τυριών και αλλαντικών. Τι λείπει; Μα φυσικά το κρασί. Όλα σχεδόν τα κρασιά ταιριάζουν στον ψυχρό καιρό και όλα θα μπορούσαν να ανεβάσουν την θερμοκρασία και την διάθεση. Κάποια όμως ταιριάζουν ακόμα περισσότερο σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό με χιόνι ή βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες. Ας δούμε κάποιες συμβουλές και μερικά παραδείγματα κρασιών για να δημιουργήσουμε την τέλεια χειμωνιάτικη γαστρονομική εμπειρία.

 

 

Αναζητάμε πλούτο στα κρασιά

Το καλοκαίρι αναζητάμε ελαφριά κρασιά για ‘αντιμετωπίσουμε’ την ζέστη. Για τους αντίστροφούς λόγους θα αναζητήσουμε πλούσια κρασιά για να απαλύνουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Τα κρασιά με πλούτο ταιριάζουν επίσης περισσότερο και με τα πιο πλούσια φαγητά, χαρακτηριστικό των κατεξοχήν χειμωνιάτικων φαγητών.

Τα πρώτα ερυθρά κρασιά που μου έρχονται στο μυαλό και ταιριάζουν γάντι στην περίπτωση είναι τα πληθωρικά Chateauneuf du Pape (Chateauneuf du Pape - Domaine du Vieux Lazaret, Chateauneuf du Pape Haute Pierre, Chateau de Beaucastel Rouge) από τον Νότιο Ροδανό που βασίζονται κυρίως στις ποικιλίες Grenache, Syrah, Mourvedre. Στην συνέχεια θα πάμε στα περίφημα Amarone (Amarone della Valpolicella Classico "Consorzio", Dal Forno Romano- Amarone) που πρόκειται για υπερσυμπυκνωμένα, με ώριμο φρούτο και υψηλό αλκοόλ ξηρά κρασιά που παράγονται από αποξηραμένα σταφύλια. Ακόμα μία περιοχή της Ευρώπης που εγγυημένα θα βρούμε πληθωρικά ερυθρά κρασιά είναι το Toro της Ισπανίας όπου κυριαρχεί το Tempranillo σε κρασιά όπως το Pintia.

Στον Νέο Κόσμο τώρα, τα Αυστραλέζικα Shiraz όπως το The McRae Wood - Shiraz, τα Καλιφορνέζικα Cabernet Sauvignon (Joseph Phelps Cabernet Sauvignon, Duckhorn Cabernet Sauvignon) αλλά και κάποια ερυθρά Νοτιοαφρικάνικα blends (Chocolate Block) αυτών των ποικιλιών έχουν τα χαρακτηριστικά των ιδανικών ‘χειμωνιάτικων κρασιών΄.

Αν θέλουμε λευκό ή το φαγητό μας ταιριάζει περισσότερο με λευκό κρασί, τα νεοκοσμήτικα βαρελάτα Chardonnay (Cuvee Alexandre Chardonnay, Escudo Rojo Chardonnay) που το αλκοόλ του σκαρφαλώνει πάνω από το 14% συνήθως είναι μία πολύ καλή επιλογή. Επί ελληνικού εδάφους τα πρώτα λευκά κρασιά που μου έρχονται στο μυαλό είναι τα Νυχτέρια της Σαντορίνης όπως τα Σαντορίνη Νυχτέρι Βενετσάνου και Νυχτέρι Χατζηδάκη.

 

Το υψηλό αλκοόλ είναι σύμμαχος

Είναι περιττό να γράψω ότι το αλκοόλ ανεβάζει την θερμοκρασία. Και αν δεν πιούμε κρασιά με υψηλό αλκοόλ μέσα στο καταχείμωνο πότε θα τα πιούμε; Υπάρχουν πολλές επιλογές κρασιών τόσο λευκά, όσο και κόκκινα με αλκοόλ που ξεπερνά ακόμα και το 15%. Σίγουρα όλα τα στυλ κρασιών που ανέφερα παραπάνω οφείλουν ένα μέρος του πλούτου τους στο υψηλό αλκοόλ. Κρασιά με υψηλό αλκοόλ μπορούμε να βρούμε σε όλες τις ζεστές οινοπαραγωγικές περιοχές του πλανήτη.

Εκτός από αυτά υπάρχει και μία κατηγορία κρασιών, αυτά που καλούμε ‘ενισχυμένα κρασιά’ τα οποία παράγονται με την προσθήκη αλκοόλης. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει και ξηρά και γλυκά κρασιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα γλυκά κρασιά Port (Tawny Port 10 Ans Quinta de Ervamoira, Ruby Port Fonseca) που το αλκοόλ του είναι γύρω στους 20% και συνοδεύουν υπέροχα γλυκά επιδόρπια αλλά και ποικιλίες με πλούσια τυριά. Στην κατηγορία των ενισχυμένων κρασιών ανήκουν και τα ξηρά Sherry, με αλκοόλ που ανάλογα με το στυλ ξεκινάει από το 15% κ αι φτάνει το 20%. Είναι μία ιδανική επιλογή κρασιού και για να συνοδεύουν χειμωνιάτικα – και όχι μόνο - φαγητά όπως οι σούπες. Δοκιμάστε τα Amontillado Seco Napoleon, La gitana, Oloroso Don Nuno και σίγουρα θα νιώσετε μια ζεστασιά!

 

 

Κρασιά που ταιριάζουν με χειμωνιάτικα φαγητά

Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Να μην επιλέξουμε κρασί που σε συνδυασμό με το φαγητό να ζεσταθούμε αλλά απλά να διαλέξουμε ένα κρασί που να ταιριάζει γάντι με πιάτα που από μόνα τους ανεβάζουν την θερμοκρασία. Ποιος δεν σκέφτηκε να φάει μία ζεστή σούπα, να βάλει λίγο παραπάνω πιπέρι στο φαγητό ή να παραγγείλει καυτερό ινδικό ή μεξικάνικο φαγητό; Τέτοια φαγητά δεν χρειάζονται απαραίτητα την ‘βοήθεια’ του κρασιού για να μας ζεστάνουν. Έτσι λοιπόν ένα λευκό Gewurztraminer όπως το Τρεις Παράδες που ταιριάζει με πικάντικα φαγητά θα μπορούσε άνετα να βρεθεί στο τραπέζι μας μία κρύα ημέρα όπως και ένα ωραίο με κρεμώδη υφή Viognier σαν το Κτημα Αβαντίς - Αγιος Χρόνος που θα ταίριαζε και με μία κολοκυθόσουπα αλλά και πικάντικα φαγητά. Δίπλα στα πικάντικα φαγητά θα μπορούσαν να σταθούν και τα ροζέ κρασιά αν μας αρέσουν!

Share: