Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET


Οι ημέρες των διακοπών είναι η καλύτερη περίοδος τους έτους! Ωραία περίοδος είναι και η αυτή πριν από τις διακοπές, που ετοιμαζόμαστε, που προγραμματίζουμε, που ονειρευόμαστε. Όσο γλυκιά όμως είναι αυτή η προσμονή, τόσο ‘πικρή’ είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα και στην ρουτίνα μας όταν τελειώσουν οι διακοπές. Όπως ήρθε η ημέρα που γεμίσαμε τις βαλίτσες, θα έρθει και αυτή η ημέρα που θα αδειάσουμε τις βαλίτσες. Έχει έρθει αρκετό καιρό για κάποιους, μόλις ήρθε για άλλους ενώ για κάποιους λίγους τυχερούς που συνεχίζουν τις διακοπές θα έρθει όπου να΄ ναι, αυτή η ‘δύσκολη’ Δευτέρα που θα πρέπει να ανασυγκροτηθούμε και να πιάσουμε δουλειά! Ελπίζουμε όμως να μας έχει βρει όλους με γεμάτες μπαταρίες και ξεκούραστους! Έτοιμους για να αντιμετωπίσουμε καινούριες προκλήσεις! Προσοχή όμως, δεν λέμε ‘καλό χειμώνα’!

Η φράση ‘καλό χειμώνα’ ακούγεται από κάποιους ακόμα και τέλος Αυγούστου έχοντας επιστρέψει από τις διακοπές! Αλήθεια, δεν μπορώ να σκεφτώ χειρότερη ευχή να πει κανείς στην Ελλάδα, αρχές Σεπτέμβρη με 30 oC θερμοκρασία. Μπορεί να γυρίσαμε (μπορεί και να μην φύγαμε καθόλου μέσα στο καλοκαίρι) αλλά ο χειμώνας είναι ακόμα πολύ μακριά! Ξεκινάει το φθινόπωρο και όχι ο χειμώνας, και η αρχή του είναι πολύ ωραία! Θα βγαίνουμε για πολύ καιρό ακόμα στο μπαλκόνι, θα τρώμε καρπούζι, οι ντομάτες θα είναι νόστιμες, θα κοιμόμαστε ξεσκέπαστοι, θα πηγαίνουμε για μπανάκια το Σαββατοκύριακο, τα λευκά κρασιά ακόμα θα ‘τραβιούνται’ περισσότερο, τα αφρώδη θα μας δροσίζουν, τα ροζέ θα μας φτιάχνουν την διάθεση. 

Όπως και αν έχει, αν δεν μπει και το τελευταίο κρασοστάφυλο στην Ελλάδα μέσα στο οινοποιείο δεν θα ευχηθούμε καλό χειμώνα! Αν θέλουμε να ευχηθούμε κάτι λοιπόν, ας πούμε ‘καλά κρασιά’, αφού τώρα που ‘μιλάμε’ είμαστε και σε περίοδο τρύγου και οι αγαπημένοι μας οινοποιοί δημιουργούν τα διαμαντάκια τους! Όπως καταλαβαίνετε θα επικεντρωθούμε στο κρασί γιατί είναι σίγουρα ένα από τα ‘αγαθά’ που θα κάνει την επιστροφή μας πιο ‘ανώδυνη’. Για να σας ανεβάσω λίγο την διάθεση, θα πω εδώ ότι ο τρύγος του 2019 πηγαίνει πολύ καλά και αναμένουμε να έρθουν στα ποτήρια μας πολύ ωραία κρασιά! Επειδή όμως αυτά τα κρασιά θα είναι διαθέσιμα σε μερικούς μήνες (ή μερικές εβδομάδες) ας διαλέξουμε μερικά κρασάκια (4 για την ακρίβεια) να απολαύσουμε αυτή την περίοδο! Κρασιά για να πιούμε επιστρέφοντας από την δουλειά, αναπολώντας τις διακοπές. Κρασιά που ίσως τα συνδυάσουμε με τα καλούδια που φέραμε πίσω. Ξέρετε τα τοπικά τυριά, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα αλίπαστα, τα ζυμαρικά και ότι άλλο προσέφερε ο τόπος που επισκεφθήκαμε. Αν ξέρουμε ότι μας περιμένουν πίσω μερικά αγαπημένα κρασιά, όπως τα 4 που προτείνω παρακάτω, όλα θα είναι πιο όμορφα!

Κτήμα Γεροβασιλείου - Chardonnay
Μάλλον μιλάμε για κάποιες από τις τελευταίες διαθέσιμες φιάλες αυτού του περιζήτητου κρασιού και μετά θα πρέπει να περιμένουμε τα κρασιά της νέας σοδειάς. Ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα Chardonnay της χώρας (και όχι μόνο) με την υπογραφή του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Ο εξωτικός του χαρακτήρας, το πολύ όμορφα ενσωματωμένο βαρέλι και η πληθωρική του γεύση το καθιστούν ιδανικό κρασί για πλούσια και περίπλοκα πιάτα ψαριών και λευκών κρεάτων.

Λημνιώνα Ζαφειράκη Ροζέ
Ακόμα και αν ‘χορτάσαμε’ τα ροζέ κρασιά μέσα στο καλοκαίρι, η Λημνιώνα του Χρήστου Ζαφειράκη είναι πάντα ένας σοβαρός λόγος για να πιούμε και άλλο ροζέ! Είπαμε άλλωστε πως οι ντομάτες είναι πολύ νόστιμες ακόμα! Οπότε τι καλύτερο από το να απολαύσουμε μία ωραία χωριάτικη σαλάτα, ένα ντάκο ή μία στραπατσάδα με ένα επίσης ωραίο ροζέ κρασί όπως αυτή η νόστιμη Λημνιώνα? Και οι αγαπημένες πίτσες από την πιτσαρία της γειτονιάς ή οι ‘χωριάτικες’ χυλοπίτες που φέραμε πίσω θα δέσουν πολύ όμορφα!

Κτήμα Χατζημιχάλη - Οπους IB Cabernet Franc 2004
Με την επιστροφή μας θα αρχίσουμε να αναζητάμε λίγο περισσότερο τα κόκκινα κρασιά, όχι γιατί ο καιρός είναι πιο δροσερός αλλά γιατί μπορεί να μας έλειψαν μέσα στο καλοκαίρι. Λοιπόν εγώ αυτό το κόκκινο είχα στο μυαλό μου όλο το καλοκαίρι και ήταν από αυτά που ‘άφησα’ για τον Σεπτέμβρη! Δεν είχα άλλωστε μαζί μου στις διακοπές καράφα και τα κατάλληλα ποτήρια για να το ανοίξω! Τώρα όμως έφτασε η στιγμή και ήδη ψάχνω για το κατάλληλο φαγητό! Προσανατολίζομαι σε μία μοσχαρίσια πικάνια με σάλτσα béarnaise και δίπλα μία γραβιέρα Μυκόνου που ‘ήρθε’ πίσω.

Gosset Extra Brut
Μία σαμπάνια σίγουρα θα μας κάνει να ξεχάσουμε την επιστροφή μας και να μας βάλει στην διαδικασία να βρούμε λόγους για να έχουμε πολύ καλή διάθεση! Η Gosset με την εξαιρετική της ποιότητα αλλά και με την πολύ καλή σχέση τιμής-ποιότητας είναι ιδανική για να ξεκινήσουμε την νέα ‘εργασιακή’ σεζόν! Αν επιπλέον συνδυαστεί με ιδιαίτερα αλλαντικά και τυριά που βρήκαμε στις διακοπές ή με σούσι που δεν είναι από τα ήδη που αναζητάμε ή βρίσκουμε εύκολα στις διακοπές, τότε σίγουρα θα πούμε ‘καλά είναι και στην ΑΘήνα’ (ή όπου αλλού βρισκόμαστε)!