Από τον Κ. Κοντογιώργη


Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό παιδί, κάθε Μάιο είχαν την τιμητική τους οι μητέρες όλου του κόσμου, καθώς τότε ήταν η Γιορτή της Μητέρας. Όταν έφτανε η συγκεκριμένη γιορτή, θυμάμαι οτι η δασκάλα μας στο σχολείο φρόντιζε να μας το υπενθυμίσει, για να μην ξεχάσουμε να κάνουμε το δώρο που έπρεπε στη μητέρα μας. Ωστόσο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, η μητέρα ήταν ο μοναδικός από τους δυο γονείς που είχε μια μέρα αφιερωμένη στο πρόσωπό του. Τουλάχιστον από όσο εγώ γνωρίζω. Και σήμερα, από αυτήν εδώ τη στήλη, θα βρούμε το σωστό τρόπο να τιμήσουμε αυτόν τον αφανή ήρωα.

Η αλήθεια είναι οτι ένα παιδί δεν είναι το ίδιο εύκολο να αναγνωρίσει την προσφορά του πατέρα μέσα στο σπίτι και την οικογένεια. Είτε γιατί είναι συνήθως η μητέρα που είναι πιο κοντά στα παιδιά, κυρίως για πρακτικούς λόγους, είτε γιατί ο πατέρας λείπει κατά τεκμήριο περισσότερο από το σπίτι, είτε για χίλιους δυο λόγους, γεγονός πάντως είναι οτι η προσφορά του πατέρα είναι πολύ λιγότερο ορατή από αυτή της μητέρας. Κι εγώ προσωπικά, μόνο όταν έγινα πατέρας, κατάλαβα τι είναι όλα αυτά που περιέχει αυτή η λέξη, και τι θυσίες χρειάζονται για να είσαι αυτός που πρέπει ως πατέρας. Όπως όμως είπα και παραπάνω, θα βρούμε τρόπο να τιμήσουμε τον αφανή ήρωα. Και ποιός θα είναι αυτός? Θα πιούμε φυσικά. Θα του κάνουμε ένα δώρο, και το κυριότερο, θα του κάνουμε παρέα να το πιούμε μαζί.

Ο δικός μου είναι 300 χιλιόμετρα μακριά, και δεν θα του κάνω δώρο δια ζώσης προς το παρόν. Δεν του αρέσει η ζέστη, για αυτό πήρε τη μητέρα μου και ανέβηκαν σε πιο ψυχρά κλίματα. Ωστόσο, το ποτό θα του το χρωστάω, και τον επόμενο μήνα που θα τον επισκεφτώ, θα του το δώσω. Εξάλλου, ήταν ο πρώτος που με έμαθε να πίνω, έστω κι αν αυτό ήταν μόνο κονιάκ.

Αυτά με τον δικό μου, πάμε τώρα να δούμε τι θα πιούν οι άλλοι πατεράδες.

Ξεκινάω με το πολυαγαπημένο μου Cragganmore Distillers Edition, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι το καλύτερο της σειράς. Και είναι από τις λίγες περιπτώσεις που λειτουργεί ο συνδυασμός παλαίωσης σε βαρέλι bourbon και τελείωμα σε βαρέλι port. Δοκιμάστε για να δείτε τι εννοώ.

Θα πάμε τώρα σε άλλη σταθερή αξία. Πριν από λίγο καιρό, το Highland Park στα Orkney Islands, ηταν όχι μόνο το βορειότερο αποστακτήριο της Σκωτίας, αλλά και το βορειότερο σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η ίδρυση αποστακτηρίου whisky στη Νορβηγία, του έχει πλέον στερήσει αυτή την άτυπη πρωτιά. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία, είναι οτι το Highland Park είναι το σπίτι μερικών από τα ωραιότερα whisky που κυκλοφορούν. Πιείτε ή χαρίστε το κλασικό δωδεκάρι Highland Park.

Ξεκίνησα με Speyside, και θα επιστρέψω εκεί. Με ένα άλλο πολύ αγαπημένο μου whisky, που όταν μιλάω για αυτό, πάντα κάνω την ίδια ερώτηση. Υπάρχει άραγε κανείς που να μην του αρέσει το δωδεκάρι Balvenie? Εγώ πάντως δεν ξέρω κανέναν.

Πάμε να κάνουμε και μια πρόταση για όσους αρέσκονται σε τύρφη. Τι θα λέγατε για ένα κλασικό και νόστιμο δεκαράκι Ardbeg? Φυσικά όπως προείπα δεν είναι για όλους, παρά μόνο για προπονημένους σε τυρφώδη whisky, αφού 42 ppm τύρφης είναι πολλά για αρχάριο.

Τύρφη είπα, προπονημένους πότες είπα, κι αμέσως μου ήρθε και κάτι άλλο στο μυαλό.Δεν μπορεί να λείπει από τις προτάσεις μας και το αγαπημένο μας Port Charlotte. Για σκληρούς μπαμπάδες.

Κι άλλη τύρφη τώρα, μου φαίνεται έπιασα ρυθμό. Από τις πιο κλασικές επιλογές και το δεκαράκι Benriach, το οποίο μάλιστα προσφέρεται και σε νέο σχήμα φιάλης.

Φτάνει τώρα η τύρφη, πάμε πάλι σε πιο ντελικάτες και απαλές γεύσεις. Ντελικάτο είπα και νομίζω είναι ότι πρέπει ένα Glendronach 12 ετών, που είναι από τα πιο αγαπημένα μου whisky.

Κι ένα κρασί, μα τι κρασί. O σπουδαίος Κώστας Βρυνιώτης έφτιαξε το τρομερό Syrah Wild Fermentation, το οποίο δεν χρειάζεται καμία διαφήμιση, παρά μόνο να το πιείτε. Και κάπου έχει πάρει το μάτι μου και κάποιες παλιές χρονιές στο HOW.

Δεν σας είπα όμως τι θα πιω με τον δικό μου τον πατέρα. Θα πιώ το αναμενόμενο, και θα είμαι από τους λίγους τυχερούς. Wolfburn Quarter Cask Fathers Day 2021 λοιπόν, κι όποιος προλάβει, διότι οι φιάλες είναι ελάχιστες.

Και του χρόνου


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.