Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πολλά χρόνια το απέφυγα, αλλά μετά από μήνυμα και απαίτηση καλού φίλου δικού μου και αυτής της στήλης, δεν θα το γλιτώσω. Θα μιλήσω για whisky, που θα συνοδεύεται και από κάτι το οποίο θα τρώγεται, και όχι μόνο θα πίνεται. Σε άπταιστα ελληνικά λοιπόν,

Whisky and food pairing

Μετά μας φταίνε οι Γερμανοί, εμείς ως γνωστόν δεν κάναμε τίποτα. Έχω διάθεση αυτοσαρκασμού σήμερα. Και να μην ξεχάσω, άνοιξε λέει και μια σπριτζερία, δεν θα πω σε ποιά περιοχή, για να μη φωτογραφίσω το μαγαζί. Τι είναι τούτο πάλι? Τι θα πει σπριτζερία? Ο Ελληνάρας ψοφάει για κάτι τέτοια κι εγώ σαν γνήσιος Ελληνάρας, θα γράψω σήμερα για food pairing. Άκου food pairing. Για κάτι τέτοια είμαστε πρώτοι. Άντε λοιπόν, μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει.

Θα το πάω λίγο ανάποδα. Θα βρω πράγματα που μου αρέσουν εμένα να τρώω, και μετά θα τα κουμπώσω με whisky.

Θα ξεκινήσω με το αγαπημένο μου βερίκοκο, λέγοντας επιπλέον, οτι δεν πρόκειται να πάω καθόλου σε αλμυρές γεύσεις, παρά μόνο φρούτα και γλυκά. Με το βερίκοκο λοιπόν θα έλεγα το εξής. Επειδή είναι πολύ χυμώδες και βλέπω επίσης και μια ισορροπία μεταξύ γλυκού και ελαφρώς ξινού, νομίζω οτι θα του πήγαινε κάποιο whisky από το Speyside. Ένα δωδεκάρι Aberlour και ένα επίσης δωδεκάρι Strathisla νομίζω θα του πήγαινε μια χαρά. Αν μιλάμε για blended whisky, η έξτρα γλύκα του Chivas 18 ετών, θα έκανε ωραίο ζευγάρι με το βερίκοκο.

Πάω τώρα σε πορτοκάλι, που επίσης μου αρέσει πάρα πολύ. Εδώ βλέπω τρεις πολύ ωραίους συνδυασμούς, με τρια whisky που είναι ταυτοχρόνως γλυκόπιοτα, αλλά και με πολυπλοκότητα που περιέχει και το στοιχείο του ξινού, που βρίσκεται και στο πορτοκάλι. Θα πηγαίνει σούπερ νομίζω, με Dalmore 12 ετών, Bunnahabhain 12 ετών και Wolfburn Northland, με το τελευταίο να το δοκίμασα κιόλας από σπόντα πριν λίγο καιρό στο σπίτι και επιβεβαιώνω το ταίριασμα.

Τρίτο αγαπημένο φρούτο, η μπανάνα. Επειδή πηγαίνει πάρα πολύ με τριμμένη κανέλα, όταν είναι κομμένη σε φέτες, νομίζω πάει πάρα πολύ το δωδεκάρι Glendronach με τις σαφείς νύξεις του συγκεκριμένου μπαχαρικού.

Μου αρέσει πολύ και το μήλο. Εδώ θα έβλεπα δυο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι το χορταστικό και στιβαρό Clynelish 14 ετών και η δεύτερη το απίθανο δεκάρι Ardbeg.

Ας τελειώσουμε με γλυκό. Και όταν μιλάμε για γλυκό, ένα είναι το γλυκό. Σοκολάτα, σε οποιαδήποτε μορφή. Είτε σε πλάκες, είτε σε πάστα, σε τούρτα, σε οτιδήποτε. Βάλτε από δίπλα κι ένα δωδεκάρι Balvenie και

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.