My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Φτιάχνω κάβα για τον Αύγουστο

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα θα κάνω μια κλοπή. Τι θα κλέψω; Θα κλέψω μια ιδέα. Μου άρεσε πολύ το άρθρο της συναδέλφου Μαριάννας Μακρύγιαννη, η οποία επιμελώς ετοίμασε ένα δωδεκάρι κιβώτιο, με κρασιά τα οποία ήταν όλα ένα κι ένα, για τις ανάγκες του Αυγούστου, είτε αν πάει κάποιος διακοπές, είτε όχι. Εγώ για να πιάσουμε το δεκατριάρι θα συμπλήρωνα ακόμη μια κρασάρα, το φοβερό Syrah Wild Fermentation του Κώστα Βρυνιώτη. Ωστόσο, επειδή όπως είπα και πριν, μου άρεσε πολύ η ιδέα της συναδέλφου, θα φτιάξω κι εγώ μια δική μου ποικιλία.

Πάμε να τα δούμε και, όταν έρθει η ώρα τους να τα πιούμε.

Ξεκινάω με τζιν, που αρέσει σε πολύ κόσμο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Το μοναδικό cocktail που πίνω, είναι το τζιν με τόνικ. Όσοι διαβάσατε το άρθρο της περασμένης εβδομάδας, είδατε ποιό είναι το τζιν που πίνω αυτό τον καιρό. Όσοι δεν διαβάσατε, να σας πω οτι είναι το Hendricks. Μια επισήμανση για το συγκεκριμένο. Ο Ελληνάρας ψοφάει για μόδα. Ότι κάνει κάποιος και φαίνεται κάπως, πρέπει να το ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Τι είναι αυτό το κόλπο με μια φλούδα αγγούρι μέσα στο τζιν τόνικ με Hendricks; Το ξέρουμε οτι βασικό συστατικό μέσα στο συγκεκριμένο τζιν είναι το αγγούρι. Δεν χρειάζεται όμως μέσα στο ποτήρι με το ποτό. Εγώ δεν είμαι μοδάτος, προτιμώ το αγγούρι μέσα στη χωριάτικη σαλάτα.. Αντιθέτως μια φετούλα φρέσκο λεμονάκι θα το απογειώσει. Και είπαμε το τόνικ πάντα φρέσκο, όχι ανοιγμένο.

Πάω στην τεκίλα. Πίνεται μια χαρά και το μεσημέρι σε καμιά παραλία και το βραδάκι, είτε σε μαργαρίτα, για όσους είναι φαν, είτε σκέτη, άντε με ένα παγάκι αν είναι premium. Και αφού είπα premium, δυο είναι τα ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό. Don Julio Anejo και Patron Anejo. Δυο απίθανες τεκίλα, θέμα γούστου ποιά θα επιλέξετε.

Φυσικά καλοκαίρι χωρίς ρούμι δεν γίνεται. Πρέπει λοιπόν να επιλέξω μερικά, φροντίζοντας να μείνει χώρος στις αποσκευές και για το αναμενόμενο, ξέρετε τι εννοώ. Θα διαλέξω δυο μπουκάλια, από τελείως διαφορετικές σχολές. Κορυφαία σχέση ποιότητας τιμής για το απίθανο Havana Club Selection de Maestros και μπαίνει κατευθείαν στη βαλίτσα. Από τα νησιά Μπαρμπάντος δεν μπορώ να παραλείψω το κορυφαίο Foursquare Zinfadell Cask, το οποίο πρέπει να το πιούμε αυστηρά σκέτο.

Ένα μπουκάλι βότκα, δεν πρέπει να λείψει. Πολλές οι πιθανές επιλογές από τον κατάλογο του HOW, λίγος ο χώρος και πρέπει να επιλέξω μόνο μια. Νομίζω μια Belvedere θα καλύψει και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Τελειώνω με το αναμενόμενο. Δηλαδή whisky. Σιγά μη και δεν παίρναμε μαζί whisky. Ήταν να φύγω πάλι διακοπές χτες, φεύγω σήμερα τελικά, οπότε βάζω μέσα στη βαλίτσα τα απαραίτητα και ξεκινάω. Καταρχάς, αυτά τα δυο μπουκάλια που έχω ήδη ανοίξει αυτή την εβδομάδα. Talisker δεκάρι και Bushmills δεκάρι. Δυο εκ διαμέτρου αντίθετες επιλογές, ποιός είπε όμως οτι δεν πίνουμε τα πάντα; Έχω χώρο για ακόμη δυο φιάλες. Τα δυο συγκεκριμένα που θα πω τώρα, τα ονειρεύομαι μετά από ωραία βόλτα με μπόλικο, ή λιγότερο φαί, στη βεράντα με θέα τα φωτισμένα καράβια που περνούν από το ακρωτήριο Ταίναρο. Αν φάγαμε πολύ θα χωνέψουμε μια χαρά με δεκάρι Ardbeg, αν απλώς τσιμπήσαμε, ένα δωδεκάρι Balvenie και κάποιο ωραίο γλυκάκι από δίπλα, θα χαλάσει κόσμο.

Σε μισή ώρα φορτώνω και φεύγω.

Καλές διακοπές σε όλους, σε όσους ήδη λείπουν, καλή επάνοδο.

To be continued


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: