| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Παραλήρημα

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτό που γίνεται με το Game of Thrones δεν έχει προηγούμενο. Μιλάμε για πρωτοφανή ψύχωση σε όλο τον κόσμο με τη συγκεκριμένη σειρά. Μετά και το επεισόδιο που είδαμε την Κυριακή το βράδυ, ή μάλλον τα χαράματα της Δευτέρας, αναγκάζομαι, με μεγάλη μου χαρά όμως, να ασχοληθώ και μια τρίτη φορά με αυτό το θέμα. Και για αυτό το λόγο, απευθύνω προειδοποίηση σε όσους δεν είδαν ακόμη το προηγούμενο επεισόδιο. Μην διαβάσετε παρακάτω, γιατί θα κάνω σπόιλερ. Πίνω μια γουλιά Sheep Dip Islay και ξεκινάω.

Δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Έχω πάθει πλάκα με το GoT και δικαιολογημένα. Μετά και τα προχθεσινά, δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να διαφωνεί αιτιολογημένα, οτι πρόκειται για την κορυφαία σειρά όλων των εποχών. Σκηνικά, ηθοποιοί, τοπία, αλλά κυρίως πλοκή. Τρομερή πλοκή και πράγματα που δεν περιμένεις οτι θα συμβούν. Στο μεταξύ, περιμένουμε να έρθουν ξανά στην Ελλάδα, ορισμένοι κωδικοί που εξαντλήθηκαν αμέσως μόλις εμφανίστηκαν. Φυσικά μιλάω για τα whisky της εταιρίας Diageo που φτιάχτηκαν σε συνεργασία με τους παραγωγούς της σειράς. Περιμένουμε πως και πως να ξαναπιούμε το υπέροχο Clynelish, αλλά μέχρι να έρθει, το αντικαθιστούμε με το αντίστοιχο Talisker.

Πάω τώρα γρήγορα στα τεκταινόμενα της σειράς. Και πριν συνεχίσω, θα υπενθυμίσω οτι κάτι είχα πει στο τέλος του προηγούμενου σχετικού άρθρου και αυτό το κρατάω σαν κρατούμενο. Να δούμε όμως μερικά γεγονότα.

Στον πρώτο κύκλο, η μικρή κόρη του Νέντ Στάρκ, η Άρυα, εκπαιδεύεται στην ξιφομαχία. Και ο δάσκαλός της της λέει οτι όταν συναντάμε το θάνατο, του λέμε not today. Αμέσως πιο κάτω, αφού έχει εκτελεστεί ο πατέρας της από τον απαίσιο Τζόφρυ, αυτός ο οποίος την βοηθάει, έστω κι αν δεν το παραδέχεται οτι αυτό κάνει, είναι ο Κλεγκέιν, το Σκυλί. Αυτός είναι και που την εκπαιδεύει επιπλέον στην ξιφομαχία. Ο Κλεγκέιν, είναι από τους χαρακτήρες που μου αρέσουν, και δε μιλάω για τη σειρά, μιλάω γενικά στη ζωή. Σκληρός φαινομενικά, αλλά κατά βάθος με καλή καρδιά. Υποτίθεται πως την πηγαίνει στη θεία της για να πάρει λύτρα, στην ουσία όμως δεν κάνει τίποτα παραπάνω από να την βοηθάει να επιβιώσει. Πάμε ακόμη παρακάτω και βρίσκουμε την Άρυα αιχμάλωτη ουσιαστικά σε ξένο βασίλειο, να εκπαιδεύεται για να γίνει the girl with no face. Περνάει τρομερές κακουχίες, τυφλώνεται, τρώει πολύ ξύλο και τελικά επικρατεί της αντιπάλου της, στην κλασική σκηνή, που ενώ όλοι περιμένουμε να χρησιμοποιήσει την Βελόνα, το σπαθάκι δηλαδή που της χάρισε ο Σνόου, εκείνη απλώς σβήνει το κερί με τη Βελόνα. Όταν το είχα δει δεν κατάλαβα με την πρώτη γιατί έσβησε το κερί, μετά όμως αντιλήφθηκα ότι έτσι απλώς αποκτούσε πλεονέκτημα, μιας και είχε εκπαιδευτεί να μάχεται ως τυφλή. Η συνέχεια λοιπόν ήταν αναμενόμενη.

Πάμε παρακάτω, όταν η Λάιδη Μελλισάντρε την συναντάει και της λέει οτι θα κλείσει πολλά μάτια, καστανά, πράσινα και μπλε, το οποίο θα δούμε και αργότερα να γίνεται πραγματικότητα. Στο μεταξύ, ο Κλεγκέιν, τον οποίο άφησε η Άρυα αιμόφυρτο μετά από μονομαχία με την Λάιδη Μπριέν, βρίσκεται ζωντανός μετά από καμιά δεκαριά επεισόδια. Και γαιτί βρίσκεται ζωντανός? Διότι έχει δουλειά να κάνει αργότερα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Μιλάω λοιπόν για μια αλληλουχία γεγονότων, τα οποία δεν καταλαβαίναμε την ώρα που γινόντουσαν, όμως καταλάβαμε μια χαρά προχτές. Και έρχομαι λοιπόν στο προχτές, όπου έχουμε την πολυαναμενόμενη μάχη των ζωντανών με τους πεθαμένους. Η Λάιδη Μελλισάντρε λοιπόν, ξαναλέει στην Άρυα οτι θα κλείσει πολλά μάτια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και μπλε χρώματος, δηλαδή αυτά που έχουν οι πεθαμένοι. Όταν τη ρωτάει τι θα πει στο Βασιλιά της Νύκτας, η μικρή απαντάει not today. Κάτι μου θυμίζει αυτό. Όταν ξεκινάει η μάχη και ενώ οι ζωντανοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, η Άρυα χρησιμοποιεί την εκπαίδευση που πήρε από διάφορους όλα τα προηγούμενα χρόνια, με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, κάποια στιγμή παγιδεύεται ανάμεσα σε πολλούς και ο χαμός της φαίνεται βέβαιος. Και εκείνη την ώρα, έρχεται η σειρά του Κλεγκέιν, ο οποίος φαίνεται οτι επέζησε για αυτή ακριβώς την ώρα, δηλαδή για να την κρατήσει ζωντανή. Και η Άρυα πρέπει να μείνει ζωντανή, γιατί έχει πολύ σημαντική δουλειά να κάνει. Όλα αυτά τα γεγονότα λοιπόν συνέβησαν για να φτάσουμε σε μια συγκεκριμένη σκηνή.

Πριν την περιγράψω, δυο παρατηρήσεις. Καταρχάς, επιβεβαιώθηκε οτι ο Θήον και ο Σερ Τζέιμι είναι έντιμοι άνδρες και κρατούν το λόγο τους, έστω κι αν κάποιες στιγμές ήταν από τα πιο μισητά πρόσωπα της σειράς. Επίσης τιμή ανήκει και στον Σερ Τζόρα, ο οποίος επίσης κράτησε το λόγο του και υπερασπίστηκε με τη ζωή του την Καλήσι. Πάμε τώρα στη σημαντική σκηνή.

Ο Μπράντον είναι το Κοράκι με τα τρία μάτια και βρίσκεται στο δάσος, μακριά από το πεδίο της μάχης. Βρίσκεται εκεί ως δόλωμα, μιας και ο Βασιλιάς της Νύκτας τον ψάχνει για να τον σκοτώσει, αφού σε αυτή την περίπτωση γίνεται παντοτινή νύκτα και τελειώνουν τα πάντα για τους ζωντανούς. Τον υπερασπίζονται ο Θήον με τους Σιδηρογέννητούς του. Οι πεθαμένοι καταφθάνουν κατά εκατοντάδες. Οι Σιδηρογέννητοι τους κρατούν όσο μπορούν και τελευταίος μένει ο Θήον, τον οποίον ο Βασιλιάς της Νύκτας σκοτώνει με συνοπτικές διαδικασίες. Πλησιάζει τον Μπράντον που βρίσκεται στο αναπηρικό του καροτσάκι. Σηκώνει το σπαθί του για να τον σκοτώσει. Και τότε, σαν από μηχανής Θεός σε αρχαία τραγωδία, ορμάει με ένα σάλτο επάνω του η Άρυα. Αυτός αντιδράει αμέσως και την αρπάζει με το ένα χέρι από το λαιμό και με το άλλο χέρι το δικό της χέρι με το μαχαίρι. Φαίνεται πως τελειώνουν όλα. Καθώς τη σφίγγει, της πέφτει το μαχαίρι. Όμως καθώς αυτό πέφτει, εκείνη το πιάνει με το ελεύθερο χέρι της και εκτελεί. Ο Βασιλιάς της Νύκτας διαλύεται σε κομματάκια και μαζί του και όλοι οι υπήκοοί του. Δεν θα ξαναυπάρξουν ποτέ οι White Walkers, παρά μόνο ως whisky.

Να λοιπόν γιατί έμεινε τόσα χρόνια ζωντανή η Άρυα, γιατί έγιναν όσα έγιναν και γιατί έζησαν και όσοι ήταν απαραίτητο να ζήσουν ώστε να μείνει και εκείνη ζωντανή.

Και πάω τώρα στο κρατούμενο της αρχής. Μήπως θυμάστε οτι είχα πει πως είχα μια φαεινή ιδέα, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, οτι βλέπω Άρυα για θρόνο? Δεν ξέρω αν όντως θα γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή βλέπετε εσείς κάποιον άλλο? Για ποιό βασίλειο θα μιλούσαμε, αν η Άρυα δεν κατόρθωνε ότι κατόρθωσε?

Έχουμε κι άλλες εκκρεμότητες ακόμη. Η Σέσρευ, είναι γραμμένη στο σημειωματάριο της 'Αρυα. Και όποιος μπήκε εκεί μέχρι στιγμής, πέθανε. Με εξαίρεση το Κλεγκέιν, που όπως φάνηκε τον άφησε για κάποιο πολύ σοβαρό λόγο. Και μου φαίνεται οτι έχει κι άλλη δουλειά να κάνει αυτός. Ποιός θα σκοτώσει αυτό το τέρας τον αδελφό του?

To be continued


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: