Game of Thrones

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πριν από δυο μήνες περίπου, καλός φίλος με ενημέρωσε, οτι η εταιρία Diageo θα λανσάρει μια σειρά από malt whiskies, που θα είναι εμπνευσμένα από τη διάσημη σειρά Game of Thrones. H συγκεκριμένη σειρά είναι η πιο επιτυχημένη σειρά όλων των εποχών, σε ότι αφορά την τηλεόραση. Και βέβαια σκέφτηκα, whisky το οποίο να πίνουμε βλέποντας και κάτι καλό στην τηλεόραση, φαίνεται πολύ καλός συνδυασμός. Ο φίλος λοιπόν με έβαλε στην πρίζα, και ......

Άρχισα πάλι να βλέπω τη σειρά. Όταν πρωτοβγήκε το Game of Thrones, το 2011 αν δεν κάνω λάθος, είχα δει τα δυο πρώτα επεισόδια του πρώτου κύκλου, και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ένα επεισόδιο του τρίτου κύκλου, κι αυτό ήταν όλο. Έπρεπε λοιπόν να βρω τρόπο να αρχίσω πάλι να το ξαναβλέπω, αφού όπως προείπα, μόλις έμαθα οτι θα κουμπώνει με whisky, υποτροπίασα. Έψαξα να βρω τρόπο να το βλέπω στο διαδίκτυο, αλλά κάτι δεν έκανα καλά και επιστράτευσα τον μεγάλο μου γιό να κάνει τα μαγικά του και μετά από κάμποσες φορές που μου έδειξε τι να κάνω, τελικά μετά τα τρία πρώτα επεισόδια, μπήκα σε σειρά.Αφού λοιπόν είχα δει κάτι λίγα, όταν είχε πρωτοβγεί, είχα μια ιδέα τι γίνεται, μπορώ μάλιστα να πω οτι το πρώτο επεισόδιο το θυμόμουν σχεδόν απέξω. Πρέπει να πω, οτι μετά τα πρώτα επεισόδια, μου έγινε εθισμός και υπήρχαν μέρες που είδα μέχρι και επτά την ημέρα. Για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει, πρέπει να πω οτι το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Έχει καταιγιστική δράση, έχει ανατροπές, έχει σπουδαίο σενάριο και είναι τρομερά απρόβλεπτο. Όπως λέει και το όνομά του, πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας, με τελικό προορισμό τον Θρόνο των Επτά Βασιλείων, όσοι και οι Οίκοι που εκπροσωπούνται μέσω των whiskies, ενώ βεβαίως υπάρχουν και αρκετοί δευτερεύοντες οίκοι. Για να δώσω μια εικόνα, πολύ γενική όμως, διάφοροι οίκοι πολεμούν μεταξύ τους για το θρόνο και στο τέλος φαντάζομαι μόνο ένας θα επικρατήσει, αν και με τις ανατροπές που είδα μέχρι τώρα, δεν είμαι σίγουρος ούτε και για αυτό. Πάμε τώρα να δούμε και με ποιό whisky εκπροσωπείται ο κάθε οίκος.

Ξεκινάω με τους οίκους που είδα στο πρώτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, βασιλιάς είναι ο Ρόμπερτ Μπαράθηον, ο οποίος πήρε το θρόνο μετά από εξέγερση εναντίον του Παράφρωνος Βασιλιά. Ο Όίκος Μπαράθηον εκπροσωπείται από το εξαιρετικό Royal Lochnagar 12 ετών.

Ο βασιλιάς Ρόμπερτ λοιπόν επισκέπτεται τον αδελφικό του φίλο Νέντ Στάρκ, διότι θέλει να του προτείνει να γίνει Χέρι του Βασιλιά, μετά τη δολοφονία του προηγούμενου Χεριού. Ο Νέντ Στάρκ λοιπόν, είναι ο Άρχοντας και ηγέτης του Οίκου Στάρκ, με έδρα το Γουίντερφελ και πίνει Dalwhinnie Winters Frost, μια και βρίσκεται στο βορειότερο από τα Επτά Βασίλεια.

Ο βασιλιάς είναι παντρεμένος με την Σέρσει Λάνιστερ, η οποία όμως έχει αιμομικτικές σχέσεις με τον αδελφό της, Σερ Τζέιμι Λάνιστερ. Ο Οίκος Λάνιστερ είναι από τους ισχυρότερους, αν όχι ο ισχυρότερος, αλλά τα άτομα που τον απαρτίζουν, είναι από τα πλέον ειδεχθή της σειράς, με εξαίρεση τον νάνο Τύριον Λάνιστερ, ο οποίος είναι διάσημος εραστής και ακόμη διασημότερος πότης. Πίνει Lagavulin 9 ετών.

Λίγο πριν μίλησα για την εξέγερση του Ρόμπερτ Μπαράθηον, μαζί με το φίλο του Νέντ Στάρκ, εναντίον του Παράφρωνος Βασιλιά Αίγκον Νταργκάρυεν. Ωστόσο, υπάρχουν και τα παιδιά του Νταργκάρυεν. Ο γιός του, ένα απόβρασμα και μισό, αποφασίζει να πουλήσει την αδελφή του Νταινέρυς, στους άγριους Ντοθράκι, ώστε να χρησιμοποιήσει το στρατό τους για να πάρει πίσω το θρόνο. Μόλις πεθαίνει ο σύζυγός της, βασιλιάς των Ντοθράκι, πίνει λίγο από το Cardhu Gold Reserve και βγαίνει ζωντανή μέσα από τη φωτιά, έχοντας μαζί της και τρία μωρά δρακάκια, εξ ου και Μητέρα των Δράκων. Από εκείνη τη μέρα ξεκινάει τον αγώνα της να βρει στρατό και να πάρει πίσω το Θρόνο.

Αυτοί οι τέσσερις, θα λέγαμε οτι είναι οι πιο βασικοί οίκοι από τους επτά, ωστόσο υπάρχου και ακόμη τρεις .

Ο Οίκος Τάλυ, που αν δεν κάνω λάθος είναι ο μόνος που έχει κερδίσει σε μάχη τον Ρόμπερτ Μπαράθηον. Εδώ πίνουν Singleton of Glendullan Select.

Ο Οίκος Γκρέιτζόυ, οι λεγόμενοι Σιδερογέννητοι. Ο γιός του βασιλιά, ο Θήον Γκρειτζόυ, μεγαλώνει στο Γουίντερφελ μαζί με τα παιδιά του Νέντ Στάρκ, τα οποία όμως στην πορεία θα προδώσει. Οι Σιδερογέννητοι είναι μια ναυτική φυλή, επομένως δεν είναι τυχαίο οτι πίνουν Talisker Select Reserve.

Τέλος ο Οίκος Ταιρέλ, είναι πιο εύρωστος οικονομικά από όλους και κατοικεί στο Νότο. Μας αρέσει πολύ η γηραιά Αρχόντισσα Ολένα. Φαντάζομαι δεν λέει όχι σε ένα ποτηράκι από το απίθανο Clynelish Reserve.

Ωστόσο, υπάρχει και η Νυχτερινή Φρουρά. Εκεί υπηρετούν οι στρατιώτες της Φρουράς, πίσω από ένα Τείχος ύψους 200 μέτρων, το οποίο έχει χτιστεί για να εμποδίσει τους White Walkers να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος. Τους έκαναν και whisky και μάλιστα πολύ ωραίο. Στη Νυχτερινή Φρουρά υπηρετεί και ο νόθος γιός του Νέντ Στάρκ, ο οποίος όμως στο χρονικό σημείο που εγώ έχω φτάσει, είναι πλέον ο Βασιλιάς του Βορρά και μάλιστα από ότι φαίνεται είναι νόμιμος γιός του Βασιλιά Ρόμπερτ, χωρίς όμως να το ξέρει κανείς, παρά μόνο ο αδελφός του Μπράντον, ο οποίος το είδε σε όραμα. Στη Νυχτερινή Φρουρά πίνουν Oban Bay Reserve.

Θα παρακολουθήσω με μεγάλη αγωνία τα υπόλοιπα επεισόδια που δεν έχω ακόμη δει, μέχρι να αρχίσει ο τελευταίος κύκλος τον Απρίλιο. Και έχω περιέργεια για δυο πράγματα. Πρώτον, ποιός θα είναι τελικά ο κάτοχος του Θρόνου. Βλέπω δυο φαβορί. Την Νταινέρυς και τον Τζόν Σνόου, ή αλλιώς Βασιλιά του Βορρά. Αλλά εκεί που έχω την μεγαλύτερη περιέργεια, είναι να δω ποιός θα καταφέρει να σκοτώσει αυτό το τέρας των δυο και βάλε μέτρων, τον φρουρό της Σέρσει Λάνιστερ, τον ιππότη Σερ Γκρέγκορ Κλεγκέιν. Να υποθέσω ο αδελφός του, για να πάρει εκδίκηση επειδή όταν ήταν παιδιά του είχε ψήσει το πρόσωπο στη φωτιά? Θα δούμε.

Επί τόπου βλέπω το τρίτο επεισόδιο του έβδομου κύκλου.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: