Γεύσεις, αρώματα και προέλευση

Έχουμε ξαναπεί, οτι το whisky πάνω από όλα, είναι απόλαυση. Ούτε επένδυση, ούτε δουλειά, ούτε τίποτα τέτοιο. Ακόμα και για κάποιους από εμάς, που συνδυάζουμε χόμπι, δουλειά και απόλαυση, αυτό που υπερτερεί είναι η απόλαυση. Κι όταν λέμε απόλαυση, εννοούμε ένα συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων , που κάνουν ένα whisky καλό, καλύτερο, ή αισθησιακό.

 

Σήμερα ειδικά, λέω να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τις γεύσεις, και να δούμε πως προκύπτουν. Πάμε.

 

Γλυκύτητα (Sweetness)

Σάκχαρα το οποία δεν μετατρέπονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, δίνουν γλυκές γεύσεις. Οι οποίες επίσης προκύπτουν, όταν γλυκόζη βγαίνει στην επιφάνεια από τη βανιλίνη των βαρελιών, που χρησιμοποιούνται για την παλαίωση. Ένα δωδεκάρι Dalmore είναι ένα παράδειγμα. Καθώς επίσης και τα Mortlach 12 και 16 ετών.

 

Μέλι (Honey)

Φαινομενικά, είναι μια κατηγορία σαν την προηγούμενη, ή έστω μια υποκατηγορία αυτής. Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως. Διότι όταν μιλάμε για γλυκιά γεύση, μπορεί να εννοούμε πολλά πράγματα. Όταν όμως λέμε μέλι, εννοούμε μέλι. Ανοίγω παρένθεση για να υπενθυμίσω πράγματα που έχουμε πει πολύ παλιά. Είτε κατά την ωρίμανση, είτε κατά τη ζύμωση, είτε κατά την απόσταξη, είτε κατά την παλαίωση, προκύπτουν χημικές ενώσεις. Εστέρες, αλδεύδες, ομογενή, και πάει λέγοντας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή μιλάμε για μέλι, πρέπει να ανατρέξουμε στις αλδεύδες, κατά τη διάρκεια της απόσταξης. Επίσης η γεύση μελιού μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της παλαίωσης, κυρίως σε φρέσκο βαρέλι. Συναφείς γεύσεις είναι ακόμη και η καραμέλα και τα ζαχαρωτά. Στο μυαλό μας έρχεται το απίθανο και σούπερ κλασικό δωδεκάρι Balvenie.

 

Ταμπάκο (Tobacco)

Κατά τη διάρκεια της απόσταξης, κι όσο πλησιάζουμε στο τέλος, προκύπτουν αυτά που ονομάζουμε feints, και στο παρελθόν έχω αναφερθεί εκτενέστερα. Εδώ λοιπόν, σε αυτό το χρονικό σημείο, προκύπτει η γεύση, και το άρωμα αυτό. Συναφείς γεύσεις και αρώματα είναι ακόμη το δέρμα, ή ένα παλιό βιβλίο. Μου περνάει από το μυαλό ένα ωραίο και στιβαρό Clynelish 14 ετών.

 

Φρουτώδες (Fruity)

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, που έχουμε πει στο παρελθόν πόσο σημαντικό κομμάτι είναι, αναπτύσσονται ανώτερες αλκοόλες και κυρίως εστέρες που δίνουν αυτήν τη φρουτώδη έκφραση, στο whisky που πιθανόν τη διαθέτει. Μπόλικη από αυτή την έκφραση βρίσκουμε στο Speyside. Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, ροδάκινα, σταφίδες, κομπόστες, είναι μερικές από αυτές τις γεύσεις. Ταιριάζει πολύ ένα δωδεκάρι Cragganmore.

 

Καπνιστό (Smoky) και Ιωδιούχο (Medicinal)

Μπήκαν μαζί, διότι σε γενικές γραμμές παράγονται με τον ίδιο τρόπο. Όταν δηλαδή χρησιμοποιείται τύρφη κατά τη διαδικασία του kilning, η όταν το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ποτού, περιέχει φαινόλες. Μας έρχονται στο μυαλό πολλά. Μερικά από αυτά είναι τρία υπέροχα και κλασικά δεκάρια. Βλέπε, Ardbeg, Talisker, Laphroaig, το οποίο μάλιστα πίνω κι αυτή τη στιγμή, κι από εκεί μου ήρθε η ιδέα για το σημερινό άρθρο.

 

Ανθικό (Floral)

Για ακόμη μια φορά είναι οι εστέρες κυρίως που είναι υπεύθυνες για τα whisky με αυτό το ύφος. Κυρίως κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, αλλά αντιδρώντας επίσης με το ξύλο κατά τη διάρκεια της παλαίωσης. Λουλούδια, γρασίδι, και μπόλικες βιολέτες είναι αυτά που βρίσκουμε εδώ. Λέξεις που επίσης ταιριάζουν εδώ, είναι και οι aromatic, fragrant, botanical. Στο μυαλό μας έρχονται τα πολύ νόστιμα Glenkinchie και Auchentoshan από τον κατάλογο του HOW.


Συνεχίζω το Laphroaig μου, και ανανεώνω το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

 

Share: