Γήινα αρώματα και σε ποια κρασιά θα τα βρούμε

Αν και με αρκετή καθυστέρηση έπεσαν επιτέλους οι πρώτες Φθινοπωρινές βροχές. Εμένα οι πρώτες βροχές με βρήκαν στις παρυφές του όρους Πάικου στην Γουμένισσα, όπου μετά από λίγη ώρα βροχής άρχισαν να αναδύονται από την γη όμορφα Φθινοπωρινά αρώματα. Αυτά τα αρώματα μου έφεραν στο μυαλό κρασιά με γήινα χαρακτηριστικά, που μας παραπέμπουν στην γη. Θα μου πείτε μπορεί ένα κρασί να μυρίζει μανιτάρι, σαν το έδαφος του δάσους μετά την βροχή ή ακόμα και τούβλο ή πέτρα και να μας αρέσει; Μπορεί και μάλιστα αυτά τα αρώματα είναι συνδεδεμένα με σπουδαία κρασιά. Όπως σε όλες τις κατηγορίες αρωμάτων όλα είναι θέμα ισορροπίας! Αν ένα κρασί μυρίζει μόνο μανιτάρι ή γη είναι μονοδιάστατο. Αν όμως αυτά τα αρώματα συνυπάρχουν με άλλα όπως τα φρούτα τότε μιλάμε για πολυπλοκότητα κάτι που το αναζητάμε στα κρασιά. Πάμε όμως να δούμε τα 4 πιο συχνά γήινα ‘αρώματα’ και σε ποια κρασιά τα συναντάμε γιατί έως τώρα είμαι σίγουρη ότι δεν έχετε πειστεί ότι σας μιλάω για κρασιά και μάλιστα για κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.

 

Γη δάσους
Forest floor το περιγράφουν οι αγγλόφωνοι, Sous-bois οι Γάλλοι. Αυτός ο όρος περιγράφει το άρωμα της γης του δάσους με τα φύλλα, τα αποξηραμένα βότανα, το βρεγμένο ξύλο και το βρεγμένο χώμα. Το άρωμα που αναδύεται από την γη μετά την βροχή, ειδικότερα τους φθινοπωρινούς μήνες. Όλα αυτά είναι αρωματικά στοιχεία που όταν συνδυάζονται με άλλα χαρακτηριστικά δημιουργούν ένα σύνθετο μπουκέτο. Θα βρούμε αυτά τα γήινα αρώματα σε πολλά Pinot Noir από την Βουργουνδία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο (Bourgogne Rouge Domaine Serafin Pere & Fils, Kistler Pinot Noir Sonoma Coast, Cloudy Bay Pinot Noir), σε Nebbiolo (Barolo Pio Cesare) αλλά και στα Sangiovese (Brunello Di Montalcino Il Poggione).

 

Μανιτάρι
Αν και το μανιτάρι θα μπορούσε να είναι μέρος των αρωμάτων του δάσους που περιέγραψα παραπάνω, αξίζει μια δική του παράγραφο. Το βρίσκουμε κυρίως σε ερυθρά κρασιά και ανήκει και αυτό στην κατηγορία των γήινων αρωμάτων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το άρωμα μας παραπέμπει και σε τρούφα. Στα Pinot Noir και ιδιαίτερα σε αυτά της Βουργουνδίας (Beaune Premier Cru “Clos des Ursules” Jadot) θα βρούμε αρώματα μανιταριών όπως και σε ερυθρά κρασιά από το Μπορντώ (Chateau Trotanoy), αλλά και στα Barolo (Barolo Scarrone) και Barbaresco (Barbaresco "Violoncello"). Εκτός από τις κατεξοχήν ποικιλίες, το μανιτάρι θα το βρούμε και σε πολλά ώριμα κρασιά που κουβαλούν αρκετά χρόνια στην πλάτη τους όπως τα Vina Tondonia Rioja Reserva 2008, Ηγεμών Magnum 2005 και Anny's Animus Cabernet Sauvignon 2005.

 

Ζεστό τούβλο
Έχετε μυρίσει τούβλο που το χτυπάει ο ήλιος το καλοκαίρι; Δεν μπορώ να περιγράψω αυτή την μυρωδιά κάπως διαφορετικά παρά μόνο θα γράψω ότι πρόκειται για ένα γήινο άρωμα και ίσως από το πιο σπάνιο αυτής της κατηγορίας που συναντάμε σε κρασί. Αν θέλετε να δείτε πως αυτό εκφράζεται μέσα σε ένα κρασί, τότε θα πάμε στην αριστερή όχθη Μπορντώ όπου κυριαρχεί το Cabernet Sauvignon στα ερυθρά κρασιά και ιδιαίτερα στην ονομασία προέλευσης Pessac Leognan (Chateau Haut Brion).


Ορυκτότητα
Και τώρα ας έρθουμε στην ορυκτότητα ή minerality στα αγγλικά, έναν όρο που έχει συζητηθεί πολύ. Το μπαρούτι, η πέτρα, η κιμωλία, το ‘πετρέλαιο’ είναι αρώματα που τα χαρακτηρίζουμε σαν ‘ορυκτά’. Μπορούμε να πούμε ότι ανήκουν και αυτά στην κατηγορία των γήινων αρωμάτων και γεύσεων. Αν θέλετε να καταλάβετε πως μπορεί να είναι ένα τέτοιο άρωμα μυρίστε το μπλε μέρος μιας κλασικής γομολάστιχας. Και όσο και αν ακούγεται παράδοξο, το να μυρίζει ένα κρασί πέτρα ή ‘πετρόλ’ είναι χαρακτηριστικό επιθυμητό στα κρασιά. Τα ορυκτά στοιχεία γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά στα λευκά κρασιά. Πολλές συχνά η ορυκτότητα είναι ‘προσόν΄ σπουδαίων κρασιών. Τρανταχτά παραδείγματα τα Ασύρτικα της Σαντορίνης (Σαντορίνη Γηγενείς Ζύμες, Νυχτέρι της Γαίας, τα Chablis (Chablis Grand Cru Les Clos Fevre, Chablis Bernard Defaix), οι Σαμπάνιες (Champagne Pierre Gimonnet & Fils Brut "Cuis 1er cru") και τα Riesling (Jim Barry Lodge Hill Riesling). Προκειται για κρασιά που όσο εξελίσσονται βγάζουν έντονα ορυκτά αρώματα. Πολλές ακόμα όμως ποικιλίες που έχουν την δυνατότητα να εξελίσσονται στον χρόνο βγάζουν τέτοια αρώματα. Τα έχουμε μυρίσει ακόμα και σε ώριμα Σαββατιανά, σε Ροδίτες και Μοσχοφίλερα.

Share: