Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Γλωσσαρίου Συνέχεια

Από τον Κ.e Κοντογιώργη


Αρκετές φορές στο παρελθόν, η στήλη αυτή έχει αναφερθεί σε λέξεις και εκφράσεις σχετικές με το whisky, καθώς και τη σημασία τους, ή αν θέλετε, τη μετάφρασή τους. Σήμερα θα συνεχίσουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Και μιας και θα μιλήσω για whisky, να βάλω να πιω κι ένα dram. Λες και χρειαζόμαστε αφορμή. Βάζω λίγο απο το αγαπημένο Cragganmore Distillers Edition και ξεκινάω με την πρώτη λέξη, που στην ουσία δεν είναι μια, αλλά δυο.

Toasted Barrel

Πρόκειται για βαρέλι το οποίο έχει υποστεί τοστάρισμα, δηλαδή φρυγάνισμα. Πρόκειται για μέθοδο κατά την οποία το εσωτερικό του βαρελιού θερμαίνεται ελαφριά. Σκοπός είναι να απελευθερωθούν τα σάκχαρα που έχει το ξύλο. Συνήθως χρησιμοποιείται στην Αμερική, που χρησιμοποιείται επίσης και η μέθοδος του καψαλίσματος. Η διαφορά εδώ είναι οτι μιλάμε για κανονικό κάψιμο του εσωτερικού, κι όχι φρυγάνισμα. Σκοπός εδώ είναι να ανοίξουν οι σχισμές στην επιφάνεια του ξύλου, ώστε να μπορεί το απόσταγμα να μπει μέσα στο ξύλο.

Dunnage

Καταρχάς, μιλάμε για τρόπο αποθήκευσης των βαρελιών, και μάλιστα παραδοσιακό. Για την ακρίβεια μιλάμε για τρόπο στοιβάγματος. Έχουμε λοιπόν δυο ξύλινους οδηγούς, οι οποίοι είναι μεταξύ τους παράλληλοι. Τοποθετούνται είτε στο έδαφος, είτε πάνω απο μια σειρά βαρελιών. Τα βαρέλια ακινητοποιούνται με σφήνες, και αυτά που κινούνται πάνω στους οδηγούς φτάνουν στην τελική τους θέση μέσω της κύλησης. Οι σειρές σε ύψος είναι τέσσερεις ή πέντε, ανάλογα με το μέγεθος και το ύψος της αποθήκης.

Age Statement

Όπου δηλαδή υπάρχει πλέον age statement, διότι είναι πολύ της μόδας το αντίθετο. Όπου όμως αναγράφεται, μιλάμε για το νεότερο απόσταγμα μέσα στο μπουκάλι.

Cooper

Είναι ο εργαζόμενος του αποστακτηρίου που ασχολείται με την κατασκευή και συντήρηση των βαρελιών. Ο βαρελοποιός δηλαδή. Υπάρχουν βέβαια και βαρελοποιείες εκτός αποστακτηρίων, όπως ας πούμε το Speyside Cooperage.

Chill Filtration

Πρόκειται για μέθοδο μέσω της οποίας απομακρύνονται τεχνικά οι ουσίες που μπορεί να κάνουν το απόσταγμα να φαίνεται θολό, όταν βρεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Φυσικά επιτρέπεται απο τη νομοθεσία στη Σκωτία, θα λέγαμε όμως οτι οι καλοί ποτοποιοί δεν χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο πλην εξαιρέσεων. Για παράδειγμα το έξοχο Wolfburn Morven δεν έχει υποστεί αυτή τη διαδικασία. Κι αφού θέλω τώρα λίγη τύρφη και το έχω και πρόχειρο, θα πιω λίγο και θα ανανεώσω το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: