Hampden

Τα τελευταία δυο χρόνια, ίσως και παραπάνω, γινόμαστε μάρτυρες ενός τρομερού whisky boom, το οποίο θα έλεγα οτι μεταφέρεται σιγά σιγά και στο ρούμι. Πριν λίγα μόνο χρόνια, σε κατάλογο γνωστού εισαγωγέα στην παράλληλη εισαγωγή, μπορούσε κάποιος να βρει με το ζόρι είκοσι κωδικούς στην πολυτελή κατηγορία, σε ότι αφορά στο ρούμι. Τώρα στον ίδιο κατάλογο μπορούμε να βρούμε πάνω από εκατό κωδικούς. Βεβαίως η κατάσταση αυτή πολλαπλασιάζεται αν μιλήσουμε για whisky, ενώ απο κοντά σε αυτή την κούρσα τρέχει και το τζιν, μη σας πω και η τεκίλα.

 

Αλλά θα μείνω στο ρούμι. Εκτός λοιπόν την παράλληλη εισαγωγή που προανέφερα, αν βάλουμε και τις πάρα πολλές επίσημες εισαγωγές, από εταιρίες που αναλαμβάνουν την αποκλειστική διανομή στη χώρα μας, μπορούμε να βρούμε πάνω από διακόσιους κωδικούς από την πολυτελή κατηγορία. Αυτό όμως δε σημαίνει οτι όλα αυτά είναι προιόντα ποιότητας, ή τουλάχιστον τέτοιας ποιότητας που να δικαιολογεί τα λεφτά που θα πληρώσει ο καταναλωτής για να τα βγάλει από το ράφι. Με αποτέλεσμα να έχουμε ναι μεν επιλογές για καλά και πολύ καλά προιόντα, αλλά από την άλλη να έχουμε γεμίσει κι ένα σωρό σιρόπια. Και μη με κολάζετε χρονιάρα μέρα να σας πω ποιά είναι τα σιρόπια. Τα οποία όμως δυστυχώς χαλάνε κόσμο. Και παρά τη σωρεία εισαγωγών, αυτά που θα ήθελα να δω στην Ελλάδα, δεν τα έχω δει ακόμη πλην εξαιρέσεων όπως θα δείτε και παρακάτω. Κι ούτε πρόκειται να εξηγήσω σε κανένα μεγαλοεισαγωγέα δωρεάν τι πρέπει να φέρει και τι όχι.

 

Υπάρχουν βεβαίως λιγότερο σιρόπια και σκέτα σιρόπια. Έστω όμως και τα πρώτα, δεν μπορούν να συγκριθούν με κανονικό ρούμι, όπως αυτό που θα παρουσιάσουμε με μεγάλη χαρά σήμερα. Γιατί είναι κάποιες εισαγωγές που είναι για πέταμα και δεν καταλαβαίνω το λόγο τέτοιων κινήσεων, είναι όμως και κάποιες άλλες, που μας κάνουν χαρούμενους. Σήμερα μιλάμε για ένα τεράστιο αποστακτήριο.

Hampden

Προσπαθούσα να θυμηθώ τι μου θυμίζει το όνομα Hampden, εκτός φυσικά από ρούμι. Δυσκολεύτηκα λιγάκι λόγω ηλικίας, αλλά τελικά το βρήκα. Είναι το Hampden Park της Γκλασκώβης, το οποίο είναι γήπεδο ποδοσφαίρου βεβαίως βεβαίως. Έχω ξαναπεί οτι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει άρθρο, χωρίς να γίνει αναφορά σε Σκωτία και whisky, κάτι που θα γίνει ξανά σε λίγο εκ των πραγμάτων. Τέλος πάντων, τι έλεγα?Hampden λοιπόν. Οι καλοί μας φίλοι στην εταιρία Granikal έκαναν άραγε το απονενοημένο διάβημα, ή θα σπάσουν τα κοντέρ με αυτή την τρομερή ρουμάρα που αποφάσισαν να εισάγουν? Θα δείξει ο χρόνος, αλλά είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Κι εμείς εδώ στο HOW, κι εγώ προσωπικά, θα κάνω ότι μπορώ για να πιεί ο κόσμος ένα ρούμι σαν αυτό.

 
Μεγάλο πρόλογο έκανα σήμερα,μάλλον πρέπει να βάλω θερμόμετρο. Αλλά τώρα έφτασε η ώρα για να πούμε
 
Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα.
 
Για τις χρονολογίες έναρξης όσων αποστακτηρίων φτιάχνουν ρούμι, τα έχω πει εκατό φορές και δεν τα ξαναλέω. Σε αυτή τη λογική λοιπόν, το 1753 αναφέρεται στη χρονολογία που ξεκινάει να δουλεύει η φυτεία του ζαχαροκάλαμου, κι όχι το αποστακτήριο. Μαντέψτε τι εθνθκότητας ήταν ο Archibald Stirling που ξεκινάει να τρέχει τη φυτεία το 1753. Σκωτσέζος βεβαίως βεβαίως. Είπαμε και πριν. Η Σκωτία ποτέ δε λείπει από αυτές εδώ τις αράδες. Είτε για ρούμι γράφουμε, είτε για τεκίλα, είτε για τζιν, μια Σκωτία θα εμφανιστεί.. Είναι σαν το γνωστό αναψυκτικό που πάει με όλα. Πάμε τώρα παρακάτω.
 
 
Και το παρακάτω είναι το 1779, όταν ο Stirling χτίζει το Hampden Estate, το σπίτι του Hampden. Όσο για την απόσταξη, δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το πότε ξεκίνησε. Το 1827 το αποστακτήριο αλλάζει χέρια, κάτι το οποίο συμβαίνει ξανά το 2003 και το 2009, ενώ θα λέγαμε οτι από το 2003 και μετά το Hampden αρχίζει να γίνεται γνωστό για τα κατορθώματά του. Για αυτό το λόγο κι εγώ θα πω
 
Λίγα λόγια για το παρόν
 
Αυτή τη στιγμή λοιπόν, μπορώ να πω με βεβαιότητα οτι το Hampden είναι ένα από τα κορυφαία αποστακτήρια στον κόσμο. Και όχι μόνο από αυτά που παρασκευάζουν ρούμι, αλλά ανεξαρτήτως αποστάγματος.Α λλά υπάρχουν λόγοι για αυτό. Οι οποίοι για μένα είναι δυο βασικότατοι. Μάλιστα το τμήμα marketing του Hampden κάνει λόγο για πέντε βασικές αρχές. Κι έρχομαι εν μέρει να διαφωνήσω. Όχι οτι όλα αυτά που αναφέρουν δεν ισχύουν. Ισχύουν και με το παραπάνω. Απλώς δεν βλέπω ας πούμε για παράδειγμα, πόσο σημαντικό είναι οτι χρησιμοποιούν νερό πηγής. Όλοι νερό πηγής δουλεύουν. Ή ας πούμε η ολοκληρωτική παλαίωση στον Τροπικό. Είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι κι άλλοι που το επιλέγουν.Τ α μυστικά είναι αλλού.
 
Ζύμωση
 
Εδώ είναι το ένα από τα δυο μεγάλα όπλα του Hampden. Τι όπλο δηλαδή, εδώ μιλάμε για πυρηνικά. Δεν θέλω να γράψω κάτι που δεν ισχύει, κι ούτε αυτή η στήλη συμβουλεύεται το διαδίκτυο. Το μόνο που μας βοηθάει όταν τύχει να ξεχάσουμε κάτι, είναι τα βιβλία μας. Αν δεν κάνω λάθος λοιπόν, η ζύμωση εδώ είναι η μεγαλύτερη χρονικά στον κόσμο, ανεξαρτήτως αποστάγματος. Κι αν όχι η μεγαλύτερη, σίγουρα από τις τρεις τέσσερεις μεγαλύτερες. Τώρα που είπα βιβλία, συνειδητοποιώ το εξής. Αν όπως διαβάζω και ξαναδιαβάζω τούτα εδώ τα ρημάδια που έχω στη βιβλιοθήκη, διάβαζα κι αυτά του Πανεπιστημίου, θα το είχα τελειώσει και δεν θα το άφηνα στη μέση. Μας φάγανε τα ταξίδια όμως κι άλλα πολλά. Πίσω τώρα στη ζύμωση. Δεν είναι λοιπόν μόνο ο χρόνος που την κάνει τόσο ιδιαίτερη. Είναι οι παράξενες μαγιές, οι τεχνικές του δέκατου όγδοου αιώνα και κυρίως όλες αυτές οι δοξασίες που υπάρχουν για τη ζύμωση στη Τζαμάικα, κυρίως στο Hampden και στο επίσης σπουδαίο Worthy Park. Αλλά όπως είχα πει και στο άρθρο για το Worthy Park, για τη ζύμωση στη Τζαμάικα θα πρέπει να αφιερώσουμε άλλο άρθρο. Οπότε πάω παρακάτω στους
 
Άμβυκες
 
Η παράδοση στη Τζαμάικα προστάζει pot still distilation κι όχι απόσταξη σε στήλη. Στις μέρες μας όμως κάτι τέτοιο δυστυχώς παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο κι όλα τα αποστακτήρια χρησιμοποιούν και στήλες, πλην των δυο που προαναφέρθηκαν .Βεβαίως και η στήλη με σωστό τρόπο βγάζει σπουδαίο ρούμι, κι ούτε το Hampden είναι το μόνο που χρησιμοποιεί άμβυκες, τέσσερεις για την ακρίβεια. Υπάρχουν κι αλλού άμβυκες κι εκτός Τζαμάικας, αλλά όπως είπα και πιο πάνω, όσους ξυπνήσαμε ξυπνήσαμε. Δεν έχει άλλο.
 
 
Οι άμβυκες λοιπόν του Hampden είναι αυτοί που βγάζουν αυτό το βαρύ και πλούσιο σε εστέρες ρούμι. Και οι εστέρες είναι κυρίως που του δίνουν αυτή την πολυπλοκότητα και τον καταιγισμό γεύσεων και αρωμάτων. Και να μην ξεχάσω κάτι σημαντικό. Στο ρούμι του Hanpden δεν υπάρχουν πρόσθετα. Χρώματα, γλυκερίνες, καραμέλες και ζάχαρη δεν υπάρχουν εδώ. Είπαμε και πριν. Ρούμι κανονικό.
 
Στον κατάλογο του HOW , οι συνεργάτες μου κι εγώ φροντίσαμε να υπάρχουν τα Hampden 8 ετών και Hampden Overproof. Τώρα να σας πω αν πρέπει να πιείτε ή όχι, δεν χρειάζεται. Μεγάλα παιδιά είστε και καταλαβαίνετε τι θέλει να πει ο ποιητής.
 
Τα λέμε την άλλη εβδομάδα

Share: