Από τον Κ. Κοντογιώργη


Την Πέμπτη 7 Μαρτίου, έγινε στο #inthehouse bar του House of Wine μια πολύ ωραία εκδήλωση, που είχε σαν θέμα whiskies με υψηλό αλκοολικό βαθμό. Τα περισσότερα από αυτά τα whisky δεν ήταν cask strength, με την αλκοολική δύναμη του βαρελιού δηλαδή, αλλά ήταν ελάχιστα αραιωμένα. Πάμε να τα δούμε λίγο αναλυτικά.

Ο κόσμος ήταν αρκετός, και την εκδήλωση παρουσίασε η αφεντιά μου, όπως πάντα. Επέλεξα να ξεκινήσω με το Tamdhu Batch Strength. Η συγκεκριμένη έκδοση ήταν η τρίτη που έχει παρουσιάσει το αποστακτήριο. Ξεκινήσαμε με γλύκα λοιπόν. Σύκα, μαρμελάδες, μπισκότα, για ένα whisky που αποτέλεσε ιδανικό ξεκίνημα της βραδιάς.

Αμέσως μετά, περάσαμε σε ένα whisky το οποίο εμφιαλώθηκε με τη δύναμη του βαρελιού, ήταν δηλαδή το Glengoyne Cask Strength. Ο αλκοολικός βαθμός εδώ, ήταν ο υψηλότερος από όλα τα ποτά της βραδιάς και συγκεκριμένα ήταν το 59.8 τοις εκατό. Η συγκεκριμένη έκδοση από το Glengoyne ήταν η έκτη της σειράς και κόλλησε πολύ ωραία με το αμέσως προηγούμενο, μιας και είχαν πάνω κάτω το ίδιο ύφος.

Και αμέσως μετά, ακόμη ένα εντυπωσιακό whisky. Ήταν το Wolfburn Langskip από τα βόρεια Highlands. Όλα τα ποτά της βραδιάς, είχαν ένα κοινό κριτήριο για την επιλογή τους. Το ότι σε κανένα από αυτά δεν φαινόταν ο υψηλός αλκοολικός βαθμός. Αυτό φάνηκε λοιπόν σε όλα τα whisky, αλλά περισσότερο από όλα θα λέγαμε οτι φάνηκε στο Langskip, του οποίου το 58 τοις εκατό αλκοόλ, δεν σου περνάει από το μυαλό, αν δε το γνωρίζεις.

Και μετά ακολούθησε το κορυφαίο whisky της βραδιάς, σύμφωνα με τους φίλους που παραβρέθηκαν, ενώ φυσικά την ίδια γνώμη αποκόμισα και εγώ. Κάτι που βέβαια ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο, αφού μιλάμε για μπουκάλι των 95 ευρώ, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν από 55 μέχρι 65 ευρώ. Δεν ήταν άλλο από το υπέροχο Glen Scotia Victoriana, που όπως προείπα, εντυπωσίασε τους πάντες.

Και μετά ένα κλασικό whisky. Μιλάμε για το Ardbeg Uigeadail, το οποίο άνοιξε το χορό με τα τυρφώδη της εκδήλωσης. Μπόλικα φρούτα και δέρμα, μαζί με πολλή γλύκα. Κι αυτό άρεσε πολύ.

Και συνεχίσαμε με το επίσης κλασικό Lagavulin 12 ετών. Η συγκεκριμένη έκδοση, ήταν του 2018 και είχε αλκοολικό βαθμό 57.8 τοις εκατό. Ακόμη ένα πολύ ωραίο dram που και αυτό δεν έδειχνε το αλκοόλ του σε όλη του την έκταση.

Και τελειώσαμε με το πιο τυρφώδες από όλα που παρουσιάστηκαν. Ήταν το Port Charlotte 10 ετών. Είχε τον χαμηλότερο αλκοολικό από όλα τα προηγούμενα, αλλά ήταν από αυτά με την πιο δυνατή παρουσία.

Όπως πάντα συνεχίσαμε πίνοντας ότι απέμεινε και περάσαμε πολύ ωραία.

Σας περιμένουμε σε μια από τις επόμενες τέτοιου είδους βραδιές, η οποία είναι πολύ κοντά, μιας και στις 21 Μαρτίου θα δοκιμάσουμε τα whiskies της σειράς Game of Thrones.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.