Η εορταστική "γλύκα" στη ζωή
Από την Γιοβαννα Λύκου, Οινοχόο

Η γλύκα στη ζωή προκύπτει από διάφορα πράγματα. Αρκετά συχνά κι από κείνα τα οποία δε μπορούμε να αγγίξουμε ή ακόμα και να εξηγήσουμε. Μία καλή σκέψη, ένα χαμόγελο, μια οικεία μυρωδιά, ένα ζευγάρι μάτια και μία αγκαλιά φτάνουν να μας μεταφέρουν σε μια άλλη γλυκιά διάσταση.

Τις ημέρες των εορτών η ανάγκη αλλά και αντιστοίχως κι η διάθεση προς το να πασπαλίσουμε με ζάχαρη τις στιγμές μας κλιμακώνονται. Βοηθά βεβαίως πέραν της περιρρέουσας αγαπησιάρικης -αν μπορούμε να το πούμε έτσι – ατμόσφαιρας κι οι τόσες αφορμές για λίγη γλύκα.

Ο κόσμος της γεύσης και περί αυτής ο λόγος , αναμενόμενα δεν εξαιρείται στο ελάχιστο από την ‘εορταστική γλύκα’. Λιχουδιές κατακλύζουν τα τραπέζια μας και παράλληλα ποτήρια γεμίζουν με λαχταριστά κρασιά συνοδεύοντας τις συναθροίσεις μας. Κι ενώ οι περισσότεροι από μας αγωνιούμε να βρούμε τα ιδανικά οινικά ταίρια για το φαγητό μας συχνά αμελούμε το τελευταίο τόσο σημαντικό στάδιο του δείπνου, το επιδόρπιο.

Με αφορμή λοιπόν αυτό και δεδομένου ότι η εντύπωση που θα μένει πάντα είναι η τελευταία σας παρουσιάζουμε μερικά εντυπωσιακά, γλυκά διαμαντάκια του Ελληνικού αμπελώνα για την τελευταία σας γουλιά στο τραπέζι.

Vriniotis G

Ένα μοναδικό γλυκό κρασί από τη σπάνια ερυθρή ποικιλία Βραδιανό. Το Οινοποιείο Βρυνιώτη καταφέρνει και δημιουργεί ένα πεντανόστιμο κρασί απογειώνοντας την τοπική και ιδιαίτερη ποικιλία της Βόρειας Εύβοιας .

Η όψη του δίνει την εντύπωση ροζ χρυσού κοσμήματος και η μελένια του μύτη, χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές αρωματικές εκδοχές του τριαντάφυλλου (ροδόνερο και λουκούμι). Είναι γευστικά ισορροπημένο με δροσιστική οξύτητα και τριανταφυλλένια αίσθηση.

Απολαύστε το με λευκά γλυκά όπως τάρτες φρούτων, μιλφέιγ αλλά και με γλυκά του κουταλιού ή μια μους σοκολάτας γάλακτος

Κτήμα Γεροβασιλείου - Μαλαγουζιά Όψιμου Τρύγου 2016

Η πιο γλυκιά και αέρινη εκδοχή της ποικιλίας της Μαλαγουζιάς έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα από το Κτήμα Γεροβασιλείου και γεμίζει τα ποτήρια μας με ανθισμένες νότες.

Διαθέτει λαμπερό ξανθό χρώμα και στα αρώματά του διακρίνονται αχλάδι, μαρμελάδα βερίκοκο και ροδάκινο μαζί με δροσερά βότανα. Στο στόμα είναι τρυφερά και ισορροπημένα γλυκό με καλοδουλεμένη οξύτητα

Δοκιμάστε το ως απεριτίφ ή πλάι σε φρουτένια και μπισκοτένια γλυκά.

Μαυροδάφνη Πατρών Reserve Παρπαρούση 2003

Πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές ετικέτες Μαυροδάφνης. Οι λάτρεις του Πορτ μπορούν πλέον να αναζητήσουν μία Ελληνική εξαιρετική εναλλακτική που εντυπωσιάζει για την κομψότητα και την ισορροπία της. Η Μαυροδάφνη Πατρών Reserve είναι πλούσια και πολύπλοκη, με βάθος και πληθωρικότητα. Ξεχωρίζουν αρώματα υπερώριμων μαύρων φρούτων, καφέ και μαύρης σοκολάτας. Έχει μία ακατανίκητη γλύκα που όμως αντισταθμίζεται από τη δροσιστική οξύτητα που επίσης διαθέτει. Η βελούδινη, πλούσια υφή της κάθε γουλιάς αλλά και η μεγάλη ένταση και διάρκεια της επίγευσης του κρασιού θα ευχαριστήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Δοκιμάστε το πλάι σε διαφορετικές υφές πικρής σοκολάτας, γλυκά με σοκολάτα καφέ και μαύρα φρούτα ή ακόμα και σκέτο μαζί με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Οι πιο εμπνευσμένοι ίσως προτιμήσουν ‘μυρωδάτα’ και κολλώδη τυριά για μία απογείωση της γευστικής εμπειρίας.

Κτήμα Νόπερα Epitome

Εξαιρετικά πολύπλοκο γλυκό κρασί από την Σάμο, που βάζει υποψηφιότητα για την κορυφή. Στην όψη είναι μπρονζέ με χρυσαφένιες ανταύγειες. Διαθέτει πολύπλοκο και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα. Ξεχωρίζουν αρώματα μελιού, καραμέλας, καφέ και φρούτων όπως το σύκο και το αποξηραμένο βερίκοκο. Στο στόμα είναι πλούσιο με ντελικάτη οξύτητα, έχοντας έντονες γεύσεις φρούτων και μακρά ξηροκαρπάτη επίγευση. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί που πραγματικά συγκινεί.

Δοκιμάστε το πλάι σε μελομακάρονα και δίπλες για εορταστικό ταίριασμα αλλά και δίπλα σε γλυκά ταψιού όπως η καρυδόπιτα.

Κτήμα Αργυρού - Vinsanto 20 ετών 1995

Ένα από τα πιο σπουδαία ελληνικά γλυκά κρασιά με βραβεύσεις και παγκόσμια αναγνώριση κι αποδοχή. Η Σαντορίνη δείχνει με το Vinsanto γενικά και με το Vinsanto 20 ετών από το Κτήμα Αργυρού ειδικά πως οι λευκές της ποικιλίες Ασύρτικο Αθήρι και Αηδάνι μπορούν να δημιουργήσουν ένα μικρό γλυκό θαύμα.

Διαθέτει ενυπωσιακή όψη σε μια σκούρα χάλκινη απόχρωση και αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα. Τα αρώματα που ξεχωρίζουν είναι αυτά του αποξηραμένου δαμάσκηνου και σταφίδας, σοκολάτας, καφέ και καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Έχει πλούσια βελούδινη υφή που παραμένει έντονα και για ώρα στο στόμα. Η οξύτητα είναι εντυπωσιακή και ισορροπεί την ένταση της γλύκας. Είναι κομψό, πολύπλοκο και υπέροχο.

Δοκιμάστε το πλάι σε γλυκά ταψιού με ξηρούς καρπούς ή μια τάρτα με σοκολάτα γάλακτος και καφέ. Χρησιμοποιήστε το ακόμα και ως σιρόπι για το παγωτό σας ή για τους λάτρεις της γαλλικής σχολής συνδυάστε το με έντονα τυριά όπως το Minister d’ Amber.


Στην υγειά σας!


Γιοβάννα Λύκου, Οινοχόος


Η Γιοβάννα Λύκου είναι Οινοχόος, Sherry Educator και Certified Spirits Trainer. Έχει πτυχίο ιστορίας και αρχαιολογίας με ειδίκευση στην ιστορία της τέχνης.