Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Τζαμάικα

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όταν ακούω Τζαμάικα, πολλά είναι αυτά που μου έρχονται στο μυαλό. Καταρχάς, ένα απο τα αγαπημένα μου τραγούδια, που άκουγα σαν παιδάκι. Νομίζω οτι πρέπει να ήμουν πέντε χρονών, όταν ο Μάνος Λοίζος έγραψε τη μουσική, και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος υπέγραψε τους στίχους, για ακόμη ένα απο τα θρυλικά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας. Η πρώτη εκέλεση ήταν απο τον αείμνηστο Γιάννη Καλατζή το 1971 κι αμέσως μετά ακολούθησε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ενώ υπάρχει και μια εκτέλεση απο τα ιερά τέρατα Χαρούλα Αλεξίου και Δήμητρα Γαλάνη.

Υπάρχει όμως κι η ρέγκε μουσική στη Τζαμάικα. Κι όταν μιλάμε για αυτό το είδος μουσικής, το πρώτο όνομα που σκέφτομαι είναι ο μεγάλος Μπόμπ Μάρλευ.

Έχει κι ωραίες παραλίες η Τζαμάικα. Έχει και φοίνικες, έχει και φουλ λιακάδες, έχει και μπανανιές και χουρμάδες. Όλο γλύκα δηλαδή. Έχει κι άλλου είδους παραγωγές, που δεν επιτρέπεται αυτή η στήλη που είναι καθώς πρέπει(???) να αναφέρει. Έχει ωστόσο και κάτι ακόμη.

Ρούμι

Και τι ρούμι!! Απο τα καλύτερα στον κόσμο. Και είναι ρούμι με πολλές ιδιαιτερότητες αυτό που παράγεται στην Τζαμάικα. Με πρώτη και σημαντικότερη ιδιαιτερότητα, τη μέθοδο απόσταξης. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, το ρούμι φτιάχνεται σε στήλη, συνήθως μονή, σε δυο τρεις σπάνιες περιπτώσεις, σε διπλή. Και απόσταξη σε άμβυκα δεν κάνει σχεδόν κανείς εκτός Τζαμάικας. Τα μοναδικά αποστακτήρια εκτός Τζαμάικας που διαθέτουν άμβυκα, είναι το Foursquare, το Bielle, το Diamond και το Callwood. Δε νομίζω να ξέχασα κάποιον. Ωστόσο στη Τζαμάικα ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης γίνεται σε άμβυκα. Έστω κι αν τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και δυσκολότερο να βρεις απόσταξη εκατό τοις εκατό σε άμβυκα.

Η επόμενη ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με τη ζύμωση. Κι εδώ, δυο είναι οι λέξεις κλειδιά. Muck και Dunder. Δε θα επεκταθώ περισσότερο, διότι σκέφτομαι να κάνω ξεχωριστό άρθρο για τη διαδικασία της ζύμωσης στη Τζαμάικα. Απλώς θα πω οτι είναι απο τις μεγαλύτερες χρονικά στον κόσμο, αν όχι η μεγαλύτερη.

Στο κατάλογο του House of Wine μπορείτε να βρείτε κάμποσα ρούμια απο τη Τζαμάικα, όπως ας πούμε τα Appleton 12 ετών και 21 ετών. Επίσης το Navy Island XO Reserve είναι φτιαγμένο εκατό τοις εκατό σε άμβυκα, αλλά εμείς θα πιούμε το εκπληκτικό μεγάλο αδελφάκι του Navy Island Navy Strength.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: