Από τον Κ. Κοντογιώργη


Το ημερολόγιο γράφει 22 Ιουνίου και φαίνεται πως καλοκαίριασε για τα καλά. Χτες μάλιστα είχαμε και την μεγαλύτερη χρονικά μέρα του χρόνου και θεωρητικώς και πρακτικώς από αύριο θα αρχίζει να μικραίνει η μέρα. Κάτι που μάλλον είναι σχήμα οξύμωρο, αν σκεφτεί κανείς οτι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ακόμη αρχίσει διακοπές.

Για μένα όμως, το whisky ακόμη και στις διακοπές, είναι κάτι το απαραίτητο. Υποψιάζομαι ωστόσο οτι δεν είμαι ο μόνος που λειτουργεί έτσι και νομίζω είναι καλή ευκαιρία για κάποιες προτάσεις που θα συνοδεύσουν τις διακοπές σας.

Πολύς κόσμος δεν προτιμάει τη θάλασσα για την καλοκαιρινή του ξεκούραση, αλλά το βουνό. Υπάρχουν άλλωστε στη χώρα μας υπέροχοι ορεινοί προορισμοί, με εκπληκτική ομορφιά και κυρίως δροσιά. Θα διαλέξουμε λοιπόν μερικά αγαπημένα dram για τους φίλους μας που προτιμούν το βουνό.

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω με κάτι διαφορετικό από το κλασικό και αγαπημένο δεκαπεντάρι Dalwhinnie. Αυτό κι αν είναι ένα βουνίσιο dram. Και γιατί αυτό? Διότι είναι το αποστακτήριο που βρίσκεται στην τοποθεσία με το μεγαλύτερο υψόμετρο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα της Σκωτίας. Και πάρα πολλές φορές οι εργαζόμενοι αποκλείονται από τις χιονοπτώσεις του χειμώνα. Ρίξτε μια ματιά αν θέλετε στο σχετικό με το Dalwhinnie άρθρο. Συμπαγές και στιβαρό whisky.

Στιβαρό είπα και κατευθείαν το μυαλό μου πήγε σε ακόμη δυο επιλογές για τους φίλους μας που θα πάνε βουνό. Η πρώτη είναι το επίσης σούπερ κλασικό Clynelish 14 ετών. Ένα γεμάτο, βαρύ whisky που θα σας κάνει υπέροχη παρέα. Όπως λέει ένας καλός μου φίλος και σπουδαίος πότης, το δεκατεσσάρι Clynelish είναι ένα χορταστικό whisky.

Και ακόμη ένα τέτοιου είδους βαρύ whisky, είναι το επόμενο που θα προτείνω. Δοκιμάστε λοιπόν το εξαίσιο Mortlach 16 ετών. Στο συγκεκριμένο αποστακτήριο βγάζουν τέτοια whisky από το 1823 και είναι χαρακτηριστική η ιστορία του άμβυκα με το όνομα Στρίγκλα. Διαβάστε το σχετικό άρθρο.

Ωστόσο, δε θα βγάλουμε κι όλες τις διακοπές σε βουνό. Καλό είναι το βουνό, καλός κι ο πρωινός καφές στη δροσούλα, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με τις ελληνικές θάλασσες. Γυρνάω αμέσως σε επιλογές για θαλασσινούς, σαν και του λόγου μου.

Θα ξεκινήσω με ένα θαλασσινό dram από τον άγριο βορρά της Σκωτίας. Και θα ξεκινήσω με το συγκεκριμένο για λόγους επικαιρότητας. Στο διαγωνισμό αποσταγμάτων της Σιγκαπούρης, το απίθανο Wolfburn Langskip απέσπασε δυο χρυσά μετάλλια και ψηφίστηκε κορυφαίο single malt scotch whisky, την στιγμή που το ίδιο αποστακτήριο απέσπασε το αντίστοιχο βραβείο για το Best Craft Distillery της Σκωτίας. Απολαύστε το κοντά σε κάποια θάλασσα του Αιγαίου ή του Ιονίου, καθώς διαβάζετε το σχετικό άρθρο, για να δείτε ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε.

Και οι σκέψεις διαδέχονται η μια την άλλη. Δεν μπορεί να μιλάμε για θάλασσα, και να μην πάει το μυαλό μας στο δωδεκάρι Highland Park. Από τα πιο κλασικά dram που μπορεί να γευτεί κανείς. Εντυπωσιάζει με το συνδυασμό γλύκας και ελαφριάς κάπνας, ενώ είναι τρομερή επιλογή σε σχέση ποιότητας τιμής. Ειδικά για αυτό το τελευταίο, έχω προ πολλού αναφερθεί σε σχετικό άρθρο. Όσοι βρείτε χρόνο να το διαβάσετε, θα ανακαλύψετε οτι κατέλαβε την πρώτη θέση στην δική μου κατηγορία Best value for money. Φτιάχνεται στα Orkney Islands της Σκωτίας, που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα, ενώ απέχουν μόλις 10 ναυτικά μίλια από το Thurso, που είναι η έδρα του Wolfburn που προαναφέραμε. Ένα υπέροχο whisky, ιδανικό για αρχάριους και προχωρημένους.

Και η θάλασσα έχει ιώδιο. Και η λέξη ιώδιο, για μας που η ζωή μας είναι σε άμεση συνάρτηση με το whisky, μας παραπέμπει σε συγκεκριμένο dram. Που δεν είναι άλλο, από το επίσης κλασικό δεκάρι Laphroaig. Κι αυτό κι αν είναι ένα θαλασσινό whisky. Το αποστακτήριο πατάει κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, στο νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού Islay και εκεί φτιάχτηκαν μερικά από τα κορυφαία whisky όλων των εποχών. Ρίξτε μια ματιά στο σχετικό άρθρο και θα καταλάβετε για τι μέγεθος αποστακτηρίου μιλάμε. Το συγκεκριμένο δε θα λέγαμε οτι ενδείκνυται για αρχάριους, είναι μάλλον για προχωρημένους.

Όπως για προχωρημένους είναι και η αμέσως επόμενη πρότασή μας. Μιλάμε για το τρομερό και πολυαγαπημένο δεκάρι Ardbeg. Ακόμη ένα whisky από το Islay, τη Μέκκα του whisky κατά πολλούς, και ακόμη ένα αποστακτήριο που πατάει στη θάλασσα. Φρέσκο και βαρύ, με απίθανο συνδυασμό τύρφης και γλύκας στο τελείωμα.

Και μιας και ανέφερα το κατά πολλούς καλύτερο δεκάρι της αγοράς, δεν γίνεται να παραλείψω και το αντίπαλο δέος, το άλλο τρομερό δεκάρι, το οποίο όμως δεν προέρχεται από το Islay, αλλά από τα νοτιοδυτικά Highlands και συγκεκριμένα την περιοχή του Campeltown. Μιλάμε για το σπουδαίο Springbank 10 ετών, το οποίο θα σας καθηλώσει με τον καταιγισμό γεύσεων και αρωμάτων.

Και αφού μιλάμε για θαλασσινές επιλογές, δεν μπορεί να λείπει και η Ιρλανδία, κι αυτή νησί είναι άλλωστε. Ένα Redbreast 12 ετών, θα σας κάνει απίθανη συντροφιά/ Πρόκειται κατά πολλούς γνώστες του αντικειμένου, για το κορυφαίο ιρλανδέζικο σε αυτό το εύρος τιμής. Δε χρειάζεται να πω τίποτα άλλο, απλώς δοκιμάστε το.

Αυτά με το whisky για τις διακοπές σας. Θα επανέλθω με ρούμι. Μέχρι τότε,

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.